anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

6 februarie - Ziua mondiala "fara telefon"

MihaelaC
Community Manager
Community Manager

Știați ca pe 6 februarie se sărbătorește "Ziua mondială fără telefon "? Scopul acestei zile este de a atrage atenţia utilizatorilor asupra impactului pe care îl are tehnologia în viaţa noastră şi asupra dependenţei pe care o avem de telefoanele mobile.

 

Studiile spun că aproape o jumătate dintre cei care au telefon mobil dorm cu el lângă pat pentru că nu vor să piardă nici un apel sau mesaj, iar unul din trei posesori afirmă că nu-şi poate imagina viaţa fără telefonul mobil.

 

Iată mai jos și câteva sfaturi și recomandări pentru folosirea responsabilă a tehnologiei:

  • Nu sta pe telefon cu 60 de minute înainte de culcare și nu lua niciodată telefonul în dormitor.
  • Pune telefonul deoparte la masă.
  • Alegi să îți dedici timpul petrecut online activităților utile, interesante, în detrimentul navigării pe rețelele sociale.
  • Ia-ți pauze mai dese și mai lungi de la rețelele sociale: astfel, vei avea mai mult timp libere și mai puțin stres.
  • Ține cont de intervalul de timp recomandat a fi petrecut zilnic în fața unui ecran, în funcție de vârstă.

 

Mai multe informații despre acest subiect găsiți aici.

 

Eu recunosc că îmi țin telefonul pe noptieră, dar opresc internetul pentru a nu primi notificări și îl pun pe silent înainte de culcare. Iar ca timp petrecut, conform aplicației din telefon, îmi arată aproximativ 2 ore / zi. 

Voi cât de mult folosiți telefonul? Ați fi dispuși ca mâine, 6 februarie, să sărbătoriți această zi utilizând cât mai puțin telefonul mobil?

 

20 Răspunsuri 20

teacher_
#StarMember
E greu sa îmi imaginez o zi fara telefon, dar nu imposibil. Probabil că, așa cum am supraviețuit 20 de ani fara a avea acces la smartphone, pot să supraviețuiesc și o zi. Interesanta provocare, in afara de un curs la care va trebui sa particip nu voi sta prea mult pe telefon.

mihai_13
Maestru
De fapt nu telefonul(smart) in sine este o problema - problemele apar datorita dependentei de (in principal) facebook(cu f mic) instagram-tik-tok-whatsapp(in ultima perioada grupurile) etc etc - ps. daca as avea un buton pe care sa apas si sa desfiintez facebookul nu as ezita o secunda sa-l apas .

Neaplicabil
Challenge accepted. Pana la urma, provocarea e "fara telefon", nu fara laptop. :) Screen time 2h si la mine. Eu il inchid de tot peste noapte. Nu ma ajuta cu nimic sa-l am deschis daca inchid notificarile. :)) E mai practic sa fie inchis de tot, dupa parerea mea. In felul asta nici nu mai consuma baterie.

Neaplicabil
@Mihai, exista deja un buton cu care poti sa desfiintezi facebook-ul in cateva secunde. Se numeste butonul de Uninstall. Si crede-ma, in ceea ce priveste aplicatia asta (si cele din aceeasi gama), e cel mai bun buton pe care il poti apasa. :))

Jay
Campion certificat
@arsradu, cred ca Mihai se referea sa-l dispară dupa planetă.. ☺ Eu pot sta fără telefon.. e verificata asta.. mi-am uitat de cateva ori telefoanele acasă.. si, daca nu asteptam vreun colet, sau nu stiam ca ar trebui sa primesc vreun apel, in mod special, nu m-am întors dupa ele.. ce liniște a fost.. :))

Neaplicabil
@Jay, aaaa, scuze, credeam ca e doar "local" pe telefonul userului. :)) Da, un buton care sa faca sa dispara Facebook de tot ar fi excelent. Pana atunci, fiecare dintre utilizatori poate sa-l foloseasca pe cel de dezinstalare. No users, no Facebook.

Jay
Campion certificat
@arsradu, eu asa l-am perceput, ca se refera la ceva definitiv.. poate ma înșel.. ☺ Sunt de acord ca aceste aplicații fac mult mai mult rău decât bine.. mai colectează si date, unii ti le mai fac și publice.. si lista poate continua..

Razvan
#StarMember
Eu am uitat 2 zile telefonul acasă când am fost la munte. De câteva ori l-am uitat acasă când am mers la job, dar nu m-am mai întors după el.

Miha_Z
#StarMember
Fara telefon nu pot sta. L-am uitat o zi acasa si tot programul am stat cu grija ca apropiatii sa nu-si faca griji in cazul in care ma suna si nu raspund. Rezist mai multe ore fara sa-l utilizez, dar pentru linistea mea imi place sa-l am in apropiere.

mihai_13
Maestru
Jay ai inteles din prima 😉 +1 Radu eu am sters contul meu de facebook in 2016 ...

Vio73
#StarMember
Nu.pot sta fără telefon, pentru că am nevoie de el mai tot timpul. Din păcate, este unul dintre lucrurile de care nu mă pot dispensa. Ar fi fost bine să nu am nevoie și să stau departe de el măcar o zi!

FLo1
#StarMember
Primul lucru real de a reduce dependenta permanentă a fost trecerea pe prepay. Al doilea fapt a fost ignorarea unor mesaje si apeluri, dezinstalarea unor aplicații generatoare de dependență. Al treilea fapt și cel mai important: petrecerea timpului liber cu familia, nu cu telefonul. Atât de simplu....

Tina
Cunoscător certificat
Imi uit foarte des telefonul, fie acasă , fie la serviciu. Nu îmi fac probleme. Sunt soțul de pe telefonul unui coleg sau un coleg de pe telefonul soțului. In wekeend doar îl verific. Dacă plec, nu îl iau cu mine. Îl las acasă. Colegii și apropiații s-au învățat cu mine. Dacă nu sunt de găsit este fie ca am uitat telefonul pe undeva, fie ca l-am lăsat intenționat. După ce ma retrag din activitate, intenționez sa îmi iau telefon fix. Singurele aspecte care mi-ar lipsi sunt plata on-line a facturilor, obicei pe care l-am dobândit pe timpul pandemiei.

Neaplicabil
Pentru plata online, n-ai nevoie neaparat de un telefon. Ai nevoie eventual de un laptop/desktop conectat la internet. E adevarat ca unele chestii (cum ar fi de exemplu scanarea codului de bare al facturii) sunt mai usor de facut pe telefon. Pe un laptop nici nu stiu daca exista soft pentru asa ceva... Se poate sa fie, n-am incercat. E mai complicat fara telefon cand esti in miscare, plecat de acasa. Pentru ca nu stiu sa mai existe telefoane publice (cu cartela), sau locuri de unde sa achizitionezi astfel de cartele, si nici macar carte de telefon (Pagini Aurii) nu cred ca mai exista in format fizic. Si sa te duci sa rogi pe cineva de pe strada sa dai un telefon de pe telefonul lui...ai toate sansele sa sune la politie inainte sa ti-l dea. :)) Ma rog, depinde unde te afli, depinde de persoana, depinde de multe lucruri. In principiu, daca ai un hotel prin zona, sau daca stii zona, ai putea sa ceri sa dai un telefon de la receptie. Dar da...telefonul e un gadget util care ne-a intrat in rutina zilnica. Si pe langa functiile lui de entertaining, incepe sa devina o necesitate. In principiu, daca lucrezi de acasa, daca toti cei apropiati iti sunt, well, aproape, si fizic si psihic, atunci nu prea ai nevoie de telefon. Pe mine unul ma bate gandul sa-mi iau un telefon din ala vechi, un Nokia, care sa sune, sa primeasca mesaje si cam atat. :)) Sa vedem cat rezist pana sa trec la variantele mai "actualizate" de "telefon". Apropos, mai tineti minte la ce ziceam noi "telefon"? Erau chestiile alea cu disc, de iti lua un minut sa formezi numarul, doua sa sune, si o eternitate sa iti raspunda. Cand a devenit gadget-ul asta pe care il purtam cu totii in buzunar noul "telefon"? Odata cu primul iPhone? Inainte de asta? Erau Palm-urile considerate "telefoane"? De la Nokia 3310 pana la IPhone 12...e distanta lunga. Si cu toate ca nu prea mai au nimic in comun cele doua, numele a ramas. @Mihai, respect pentru o decizie inteleapta. 🙂