anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Strategia Orange pentru dezvoltarea si upgrade-ul retelei mobile pentru perioada 2023-2026

Anonim
Neaplicabil

Va invit sa discutam si sa dezbatem strategia Orange pentru dezvoltarea retelei mobile si acoperirea cu tehnologie 5G pentru perioada 2023-2026.

Am ales aceasta fereastra de timp pentru ca incep sa se miste lucrurile usor, dar si pentru ca in 2026 vor intra in drept de folosire benzile suplimentare achizitionate la ultima licitatie.

Ma bucur mult sa vad miscarea din teren care s-a tot lasat asteptata si sper ca acesta sa fie doar inceputul alaturi de partenerul Ericsson.

La licitatia de la sfarsitul lui 2022 Orange a achizitionat tot spectrul din 1500MHz care va fi folosit doar pentru downlink, alaturi de spectru in banda joasa, de 700MHz si totodata si in banda de peste 3GHz unde deja aveau cel mai mult.

M-as bucura daca inginerii Orange ar participa la acest topic sau macar daca ar citi si ar mai analiza trendul si cerintele clientilor.

De exemplu eu consider ca, cel putin in orase, indiferent ca sunt zone urbane mari, medii sau mici, Orange n-ar mai trebui sa aiba niciun site care sa nu fie minim in 3CA + componenta de 5G (fie ea n1 sau n78, aceasta din urma ar trebui sa fie preferata).

Totodata, ma bucur sa vad implementarea in 4CA + n78, asta este combinatia ideala din punctul meu de vedere pentru ca exista capacitate masiva, iar Massive MIMO-ul provenit din unitatile 5G duce experienta la un alt nivel combinat cu spectrul si banda din agregarea LTE.

Sper ca Orange sa-si mentina pozitia cu privire la aceste upgrade-uri si sa accelereze miscarea din teren, mai ales ca acum incepe vremea frumoasa.

 

 

11 Răspunsuri 11

Anonim
Neaplicabil

Am uitat sa adaug ca ar trebui modificat si AMBR-ul pentru clientii 5G, la valori mult  mai mari pentru a stoarce tot ce se poate din retea, de exemplu un 5000/5000 in loc de 1200/500.

Si ce-mi mai place e ca benzile inalte fie instalate doar in 4x4, cum am vazut ca se practica pe noile echipamente.
Pe DN-uri ar fi bun un 3CA in cat mai multe zone sau macar 2CA in localitati micute de-a lungul DN-urilor.

Si inchis 3G-ul pentru a muta 2100 in 4G/5G (fara DSS)

Pololică
#StarMember

De actualizat reteaua nu scapa (oricata opozitie ar fi la mijloc), problema se pune in  modul si logica actualizarii.

Eu as zice ca inceputul sa fie acolo unde clientii sunt cei mai multi (ca si congestie de retea) si schimbarea (pe motiv de stricaciune sau reparatie neeconomica) in restul pe masura ce sunt necesare (in sensul ca nu vad rostul sa achizitionezi o antena cu tehnica limitata pe care o vei schimba peste 3-4 ani). Asta pana se termina zonele mai aglomerate.

Poate o sa mi se umple frigiderul de carne (as dori doar porc si pui, daca se poate...), dar ma gandesc ca oferta disponibila de aparatura sa fie limitata la ce suporta reteaua (adica telefoane doar cu 2 si 3G, eventual si cele 4G fara VoLTE si VoWiFi sa nu mai fie disponibile si sa fie o conditie de activare a serviciului). Daca din toate telefoanele active, 30% nu sunt compatibile cu VoLTE sau VoWiFi, s-ar putea ca actualizarile de retea sa fie franate (VoLTE la Orange este disponibil din 2015, la vreo 3-4 ani de cand au dat drumul la 4G). Evident, se poate urmari si concurenta (de exemplu Digi nu mai are 3G in orase [au ramas cu aproximativ 20-25%]).

Anonim
Neaplicabil

Rata de adopție VoLTE e destul de mare deja din câte știu, ceea ce e bine. Forțarea prin închiderea 3G ar fi foarte bună.

E mare, dar, ca sa dau un exemplu, operatorii americani (ATT, T-Mobile [care include si Sprint de vreo 2 ani] si Verizon) nu mai activeaza telefoane fara (minim) VoLTE de vreo 5 ani (de prin 2017-2018), iar din 2020 deja notificau clientii ca in viitorul apropiat nu vor mai avea semnal daca nu achizitioneaza telefoane compatibile.

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver

VoLTE e disponibil doar impreuna cu reteaua 4G. Si e un feature pe care trebuie sa-l aiba si telefonul, nu doar operatorul.

Daca nu exista semnal 4G, sau telefonul nu stie VOLTE, sa-ti treaca direct in 2G (presupunand ca 3G-ul ar fi scos de tot), e destul de abrupt, si cred ca n-ai mai putea face nimic in afara de apeluri. Pe partea de date, 2G-ul e de nefolosit. Nici nu cred ca mai poti sa deschizi vreo pagina (in afara de google.com) in 2G. Lasand la o partea faptul ca pe 2G, odata ce primesti un apel, datele sunt puse pe pauza.

Deci, parerea mea e ca, pana nu ai acoperire 4G peste tot (si cu siguranta nu e peste tot in momentul de fata; ba chiar sunt locuri unde semnalul lipseste cu desavarsire), nu ar fi o idee foarte buna sa se renunte la 3G. Si intrucat mai nou se pare ca se push-eaza masiv 5G-ul in loc de 4G (chiar daca nu toata lumea poate avea acces la el)....viitorul nu suna prea bine. 🙂

Deci, va fi cam asa:

5G inaccesibil pentru ca fie nu e semnal, fie clientul nu are abonament 5G. Si chiar si daca ar fi disponibil pentru toata lumea, acoperirea este inca muuuuult, mult sub asteptari.

4G inaccesibil pentru voce, pentru ca nu e semnal peste tot si/sau clientul nu are un telefon compatibil VoLTE. Daca nu e semnal, evident nu va avea nici date pe 4G. Si nu se mai fac update-uri pe 4G, deci...daca nu ai 5G, treci mai departe direct in 2G.

3G scos (chiar daca poate ar fi avut acoperire mai buna)

2G poate ca va mai fi folosit ca backup, dar nu-i va mai fi folositor nimanui pentru ca e tehnologie antica, cu performante de anii 2000.

Client Orange

Ideal este sa incepi din timp cu schimbarea terminalelor. Asa degrevezi din retea si elimini riscul sa ai clienti neacoperiti.

Teoretic, daca scoti din uz o antena 2G ai putea pune alta 4G in loc (practic, schimb 1 la 1).

Vio73
#StarMember

Salutare, simple și stimați colegi!

Cred că trebuie să se apuce să acopere la greu. Văd miscari încurajatoare în jurul mai multor orașe, dar în ultima vreme a apărut upgrade de rețea in jurul Aradului și Sibiului. Eu îi aștept și prin sud cu schimbările și care sper să fie mult mai ample unde deja sunt echipamente Ericsson.

Anonim
Neaplicabil

Eu insist pe faptul ca trebuie accelerata adoptarea noilor tehnologii și chiar forțat, dacă nu se poate altfel pentru unii fiindcă nu putem sa stam pe loc degeaba. Deja oricum startul e pierdut de mult. Când am lucrat pentru unul din operatorii din SUA, aveau niște programe destinate clienților cu telefoane incompatibile și le făceam switch gratis la un telefon basic compatibil cu 4G și, evident, VoLTE.

Cine nu a vrut, i se rezilia automat contractul după o anumita perioada de care a fost informat în mai multe rânduri fără costuri.

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver

Da, are sens, si mi se pare o treaba misto sa-ti faca upgrade la un telefon compatibil. Dar aici nu vorbim doar de telefon, ci si de acoperire. Degeaba ai telefon compatibil daca n-ai semnal. Deci, prima si prima chestie este adaugarea semnalului peste tot. Ca e 5G sau 4G...mai putin conteaza, dar sa fie peste tot. Si probabil ca pana va fi disponibil 5G-ul pentru toata lumea (in sensul ca nu vei mai avea nevoie de un abonament dedicat), va creste si acoperirea.

Problema cea mai mare e ca noi avem 2G, 3G, 4G, 5G, si inca sunt zone cu semnal inexistent. Am impresia ca nu tinem pasul cu tehnologia. Apar tehnologii noi, toata lumea vrea ultimul "G" disponibil, si pana sa apuce sa finalizeze acoperirea, deja apare o noua versiune. Si uite asa, acoperirea la noi e peticita ca si drumurile. Nu avem nicio retea de doamne ajuta. Sa zici ca ai acoperire peste tot. Nu exista asa ceva. Trebuie sa umbli cu cate doua telefoane sau doua cartele SIM in telefon (daca e dual-SIM) de la operatori diferiti, ca sa te asiguri ca ai semnal cat de cat peste tot. Si chiar si asa poti sa ai surprize unde niciun operator nu are acoperire. Pentru ca aceeasi problema si aceeasi mentalitate care se aplica la Orange, se aplica peste tot. Nu se investeste in locuri cu putini locuitori, in zone montane, si tot asa. Si atunci....vei avea aceeasi problema, indiferent de operator si indiferent de "G-ul" de la telefon, peste tot. Pentru ca problema nu e tehnologia sau varsta ei, ci implementarea ei.

Client Orange

Anonim
Neaplicabil

Da, desigur ca trebuie site-uri noi pentru acoperire in teren, dar sa nu crezi ca americanii au acoperire 100% sau ceva de genul pentru ca nu au. 😄

La mijloc sunt mult mai multe frane (ca sa zic asa) care tin pe loc implementarea noilor tehnologii si implicit achizitia de hardware de ultima generatie... dar totusi trebuie sa facem si noi pasul asta.

Cat despre doi operatori eu mereu am sustin ca e bine sa ai macar doi, pentru alternative si situatii de back-up.

mihai_13
Maestru

"teoria ca teoria , praftica ne omoara"

2G sper sa fie mentinut cat mai mult ! de ce ? de exemplu eu in apartament la parter am semnal NUMAI in 2G pe portocala.

despre 5G ce sa zic   🙂  mai am pana in noiembrie abonament 15euro 5G  si sper sa apuc sa am 5G si in Galati ....

si  DA  as dori sa intre un "reprezentant" Orange care sa prezinte "planul" concret cand sau de cand  se poate accesa 5G in anumite orase din tara 🙂