anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Când va începe Orange România să închidă rețeaua 3G?

vladut12am
Cunoscător

Salutare tuturor!

Astăzi vă propun să discutăm un subiect foarte interesant în zilele noastre: shutdown 3G.

După cum foarte bine știm, primul operator de la noi din România care a avut această inițiativă a fost Digi urmat de Telekom.

Digi a dorit să închidă 3G treptat în cca. 2 ani, pe județe, în paralel cu lucrările de rețea efectuate care presupuneau fie swap-ul de echipamente radio de la un vendor la altul, fie implementarea frecvenței 800 MHz pentru rețeaua 4G care a fost câștigată la licitația organizată de ANCOM din noiembrie 2021. După ce lucrările la toate site-urile dintr-un județ au fost finalizate, se oprește 3G în acel județ, iar toate stațiile primesc 5 MHz pentru 4G în banda 2100 MHz prin reutilizarea spectrului rămas în urma închiderii rețelei 3G în banda 2100 MHz.

În schimb, Telekom a închis rețeaua 3G cumpărată de la fosta companie, Zapp, în doar 3 luni (în perioada ianuarie-martie 2023), motivul principal fiind eficientizarea consumului de energie electrică. Doar în câteva orașe (Pitești, Ploiești, Sibiu, București, Craiova, Timișoara, Oradea, Brașov, Constanța + Mamaia, Cluj Napoca și Iași), a migrat spectrul rămas pe 4G în banda 2100 MHz, mai târziu oferind comercial acces la rețeaua 5G prin banda B1 DSS.

Acum câteva zile, un coleg care lucrează la Vodafone a anunțat pe Softepdia că și cei roșii încep să închidă rețeaua 3G: din 18 septembrie în Satu Mare, din 25 septembrie în Arad, iar din 16 octombrie în Buzău și Drobeta Turnu-Severin.

A mai rămas Orange.

În acest comunicat oficial din martie 2022, francezii precizează că procesul de închidere a tehnologiilor 2G și 3G se va face etapizat până în 2030 în funcție de fiecare țară, pentru că spectrul rămas va fi reutilizat și migrat pe tehnologiile 4G și 5G, iar pentru a face acest lucru trebuie să viziteze fiecare site la rând și să efectueze modificări în hardware-ul utilizat. Prima țară din grupul Orange care s-a alăturat este, așa cum era de așteptat, Franța care surprinzător a ales să închidă mai întâi rețeaua 2G până în 2025, iar apoi 3G până în 2030. Dacă sunteți curioși care este motivul, vă rog să îl descoperiți singuri în articolul pe care l-am atașat.🙂

În aceste zile, am observat câteva articole de presă care confirmă că în Polonia închiderea rețelei 3G va începe din 26 septembrie, iar în Belgia din ianuarie 2024, și va fi finalizată până la sfârșitul anului 2025. Din comunicatul francezilor, putem deduce că alături de aceste 2 țări care plănuiesc oprirea 3G până în 2025 sunt și Luxemburg, România, Slovacia și Spania.

Așadar, întrebarea pe care ne-o punem cu toții este: Când va începe Orange România să închidă rețeaua 3G?

Cel puțin eu abia aștept să văd îmbunătățiri aduse de închiderea rețelei 3G prin migrarea spectrului disponibil pentru 2100 MHz în rețeaua 4G care este benefică în zonele rurale, acolo unde există multe site-uri care încă au doar 4G în banda 800 MHz și există congestie mare mai ales în orele de vârf, și în rețeaua 5G care este mai potrivită în orașe.

Rețeaua 2G va mai rămâne disponibilă mult timp la noi în România, cel puțin până în 2030, conform planificării stabilite de francezi. Mulți seniori au încă feature phone-uri compatibile doar cu această tehnologie, iar majoritatea aparatelor POS știu doar 2G în momentul de față.

Voi ce ziceți?

Aștept părerile voastre.🙂

12 Răspunsuri 12

Pololica
#StarMember

Din motive evidente, transferul frecventelor din 2 și 3G către 4 și 5G ar trebui dublat de scoaterea de la vânzare a telefoanelor care nu știu Volte și, pe măsură ce se apropie "scadența" sa nu mai ofere servicii catre clienții care nu au telefoane compatibile (evident, treptat, pe măsură ce abonamentele trec de perioada minimă, respectiv la refuzul fidelizari).

O sa dau un exemplu: operatorii din SUA nu mai activau abonamente din 2017-2018 la niciun client nou dacă nu avea telefon Volte, iar la cei existenți au trimis notificări (sms) cum ca trebuie să-și schimbe telefonul pana la data X (ultimul a fost Verizon care și-a tras pe dreapta 3G-ul la 31.12.2022). Cine nu a schimbat, a rămas fără semnal (Dar obligat să-și plătească abonamentul până la termen, din moment ce nu a ascultat). 

Foarte corect, @Pololica!

Aș mai completa cu oferirea accesului la tehnologia 4G și pentru utilizatorii PrePay care nu au activat o opțiune.

Asta s-ar subînțelege ca accesul la 4G nu ar mai fi condiționat de nimic. Plus ca se vor aplica aceleași condiții (telefoane Volte și VoWifi). Oricum, la timpii estimați, încă 7 ani nu cred ca ar fi o problemă cu schimbarea aparaturii. Mergând pe premisa ca Apple sunt cam singurii cu 6 ani de suport și mizând pe cazul extrem ca nu ai schimba telefonul (iPhone 15, apărut acum) mai devreme de perioada de suport, tot nu ai rămâne fără semnal (în principiu, ce s-a fabricat în ultimii 3 ani, ca smartphone, știe Volte, doar ca setările sa fie compatibile între telefon și operator).

Totuși, de luat în calcul și faptul că o parte din telefoanele "exotice" s-ar putea să nu fie acceptate (un Dogee, un IHunt, etc). Dar... s-ar putea ca telefoane 4G nonsmart sa devina compatibile (Nokia, Alcatel, etc). 

arsradu
#StarMember

Salut Vladut!

Multumim frumos de informatii (unele dintre ele cu totul noi pentru mine).

Din punctul meu de vedere, lucrurile stau foarte simplu: pot sa inchida si de azi 3G, atata timp cat nu ma lasa fara semnal (si-asa e destul de rau in zona mea). :)) Deci, daca ideea e de eficientizare, nu lasam oamenii fara semnal si putem sa ajutam si planeta in felul asta, sigur, eu nu vad nicio problema.

Client Orange

Cu multă plăcere, Radu!🙂

Blue12
Cunoscător certificat

Niciun operator nu ofera 100% acoperire, nici 4G, nici 3G, si nici chiar 2G. Sunt nenumarate locuri in care nu prinzi decat 2G, dar si ala cu taraita si desi apar vreo 3 linii de semnal, tot nu poti suna. Cu faptul ca vor sa inchida 2G si 3G mi se pare ca isi vor cam da cu stangul in dreptul. Sunt intr-adevar foarte multe persoane care inca folosesc dispozitive 2G/3G. Ce vor face cu locurile unde ai doar 2G? Sunt sute de sate in care nu exista antene, iar semnalul 4G nu ajunge in aceste locuri. 

Pololica
#StarMember

Australia și-a închis 2G-ul (ca să mai vin cu un exemplu), Japonia la fel. Totuși, vorbim de o perioada de aproape 10 ani pentru tranziție și cred ca ar fi timp pentru schimbarea aparaturii, dar și a antenelor. 

Lucifer
Cunoscător

tl;dr toate telefoanele cu 2G/3G se vor transforma in caramizi din 2030.

Romania are mai multe probleme sociale, iar eliminarea 2G si 3G va afecta un strat social simtitor care nu isi pot permite smartphone-uri, persoane in varsta etc. 

Probabil o solutie ar fi niste oferte speciale de la operatori la telefoane 4G pentru astfel de clienti. Dar din nou, putini din clientii afectati sunt la abonament si e destul de greu sa convingi o persoana cu probleme financiare sa treaca de la PrePay la abonament.

Razvan
#StarMember

Rețeaua 3G Orange este pe vechile antene care nu prea ar suporta și acces 4G, ori dacă ei dau shutdown la rețea, ca pe modelul telekom, vor rămâne cu găuri mari de semnal în 4G.

Nu peste tot este așa. Pe site-urile noi, antenele utilizate pentru 4G au și porturi pentru vechile tehnologii. Dar, în mare parte, antenele utilizate pentru 2G/3G (presupun că te referi la acelea în formă de tobă) sunt diferite de cele care emit 4G. Ai perfectă dreptate.🙂

În acel comunicat, se specifică clar că închiderea se va face treptat, pentru că în paralel se vor face și vizite la site-uri pentru a schimba acele antene vechi pe care le-ai menționat cu unele care să suporte și 4G+MIMO. În plus, trebuie înlocuite și plăcile BBU-uri existente care prelucrează doar celule 2G/3G (mă refer în special la zona de RAN Sharing, dar este valabil și pentru restul) cu altele care să proceseze și celule 4G în banda 2100 MHz, acolo unde este prezent 3G în B1, existând și RRU-uri care să ducă această frecvență.

Vio73
#StarMember

Salutare!

3g-ul cred că se va închide mai repede la noi, așa cum este normal și cum spui și tu, pentru ca spectrul respectiv să fie reutilizat pentru tehnologii mai noi, care vor oferi o experiență mult mai bună tuturor utilizatorilor. Cu 2g-ul este mai greu, pentru că încă este folosit atât de ceva utilizatori cu telefoane non smart, la pos-urile magazinelor, semnalul gps, etc. Probabil că vor găsi în timp o cale să transfere și aceste servicii pe tehnologii mai actuale.

Mulțumim de info, Vlăduț!

Cu multă plăcere, Viorel!🙂