anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Cum pot proprietarii unui imobil să scape de un furnizor de servicii telecom?

FLo1
#StarMember
De o vreme incerc sa gasesc solutii pentru o "curatenie de primavara": Cabluri peste cabluri, UTP-uri, coaxiale, fibra, alimentare energie electrica la echipamente, de toate categoriile, de la toti operatorii posibili (ca-n democratie), iar cand vrei sa simplifici, sa faci putina organizare intre cabluri... te lupti cu morile de vant sau vorbesti cu peretii. Desi exista acordul proprietarilor pentru "curatenie", operatorul intrat o data in scara nu mai pleaca decat prin faliment. Desi ii soliciti (notifici) sa-si organizeze (restranga) macar putin cablurile, operatorii nu dau dovada de intelegere. Concret, la fiecare dintre ei, un sir de cleme de 20 cm trebuie sa se gaseasca intr-un rack de 50cm X 50cmX20cm la care nu renunta, paturi (canal) de cabluri cat de multe, cat de late/groase si pe tot perimetrul scarii desi nu se mai folosesc de catre nici un proprietar, atat pe orizontala cat si pe verticala. Mai mult decat 2-3 metri de cablu din dreptul usii unui fost abonat nici un operator nu renunta la reteaua de pe PROPRIETATEA LOCATARILOR, desi locatarii (prin semnatura) nu-si mai doresc serviciile operatorului respectiv.
Cunoasteti vreo alternativa de curatenie in casa scarii (mai ales la parter) a PAIENJENISULUI de cabluri instalat "amatoriceste" de catre specialistii operatorilor de cablu?
11 Răspunsuri 11

teacher_
#StarMember
Din păcate legea este foarte permisiva in cazul acestui tip de problema.. și eu mă confrunt cu asemenea cabluri, și nu am ce sa le fac.

Vio73
#StarMember
Hmmm, e greu de răspuns la așa ceva. Mai ales că e în multe locuri așa! Asta ține de autorități, probabil!

Jay
Campion certificat
Dupa cum povestesti, se pare ca fara sa ajungi la proces, nu prea sunt sanse.. Si, ca sa ajungi cu asta pana acolo.. Iar, daca-ti faci singur curatenie sa nu te trezesti cu alte probleme..

teacher_
#StarMember
Daca aveți o asociație de proprietari unită, se vor rezolva, printr-o adresă trimisa companiei sau companiilor respective, pentru că în acest caz asociația de proprietari funcționează ca o primărie. Iar în caz contrar, tot asociația de proprietari poate anunța organele legale abilitate.

FLo1
#StarMember
Apreciez raspunsurile voastre. Momentan singura varianta cu finalitate, asa cum remarca Jay, este in justitie. @ teacher_ : "Asociatia de proprietari" este o institutie inventata de stat pentru ca acesta sa nu se "ia la tranta" cu fiecare locatar, ci precum "croitorasul cel viteaz" sa execute mai multi dintr-o "palitura". Pe de alta parte, asociatia de proprietari este ceva in care toti vor sa se faca de toate si nimeni nu are initiative. Iar de aici rezultatul devine nul. Ca solutie, vazuta si in alte locatii, este INGROPAREA cablurilor, o mascare excelenta cand vrei sa renovezi imobilul (casa scarii).

Ascary
Campion certificat
Tare urate au devenit cartierele odata cu agatarea valurilor de cabluri peste tot. Parca primarul Timisoarei s-a enervat odata si a taiat toate "surplusurile" astea,chit ca apoi i-a sarit in cap juma' de oras ca au ramas fara internet. Ceva trebuie facut.O lege care sa reglementeze cumva toata aceasta insiruire de cabluri.

FLo1
#StarMember
@Ascary: Asta spuneam si prin "retea metropolitana": unde exista... sa o foloseasca TOTI (nu doar unii), unde nu exista, operatorii de telecom sprijiniti de comunitate sa faciliteze existenta (construirea) acesteia.

Vio73
#StarMember
Operatorii ar trebui să tragă frumos propriul cablu prin subteran și apoi să fie mai,, pitit" pe scările blocurilor. La mine, de exemplu, e tras prin casete speciale, atât cel de la Orange/Telekom, cât și cel de la Digi!

FLo1
#StarMember
Odata cu trecerea la fibra asa ar trebui sa fie. Dar cei de la DIGI dupa ce au tras fibra asa cu zici Vio, printr-un pat de cabluri separat de cel vechi, au lasat veche structura cu rack cu tot, iar jn ack mai mult de un sir de cleme cand era TV pe coaxial nu gasesti. Similar cu cei de la UPC sau Telekom. Fiecare cu cutiuta lui (inutila si superdimensionata), fiecare cu patul de cabluri si gaurile lui prin pereti si plafon. Si desi contactati in scopul analizei situatiei, nimic nu s-a schimbat pe motiv ca sunt necesare la "posibili abonati" culmea, care semnasera ca nu se aboneaza la furnizorul respectiv.

FaraUnID
Campion certificat
Tot la nivel de asociatie de proprietari trebuie gasite solutii legale. Asta daca in conducerea asociatiei exista persoane care cunosc legea si care sunt dispuse sa se implice. Legea nr. 230/2007 art. 39: „Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi (…) numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune”. Acum, voi trebuie sa mergeti la asociatie si sa vedeti daca exista acele acorduri incheiate cu respectivii terti. Daca ele nu exista atunci puteti scapa legal de acele cabluri cu o notificare prealabila a tertilor. Daca acele acorduri exista, instiintati (dar la modul oficial, cu preaviz, adresa si confirmare de primire) operartori care si-au tras haotic matele pe scara blocului asupra faptului ca pe in imobil va urma un proces de complet de igienizare si curatie, motiv aveti rugamintea sa trimita echipe tehnice care sa rezolve problema cablurilor trase haotic si ca in caz contrar exista riscul ca ele sa fie afectate accidental in timpul procesului de curatenie si igienizare. Ma repet, la nivel de asociatia ar trebui ca aceste aspecte sa fie cunoscute. Daca nu convocati adunare si schimbati membrii cu altii mai compeneti!

FLo1
#StarMember
@FaraUnID: Teoretic totul ar fi ok daca s-ar petrece dupa cum spui. Dar cand ai pe de-o parte proprietari de 70-80 de ani (ca sa nu spun altfel), comitetul si conducerea asociatiei obligatoriu aleasa dintre proprietari asa isi si face datoria. Pe de alta parte ai companiile de furnizori care nu vor sa paraseasca incinta scarii: un UPC invechit tot pe acelasi coaxial de 25 de de ani, un DIGI care trecand pe un alt traseu de fibra nu-si ia resturile vechi, cu canalul de cabluri vechi la care nu renunta, cu un TELEKOM care mentine aceiasi infrastructura desi ar putea intra cu fibra in casa, si cu toti trei care au cate un dulap (rack) fiecare, cam prea mare pentru un simplu sir de cleme (50x50×20cm). Probabil in final ma consolez cu partea de cutii inestetice, iar cablurile vor ajunge ingropate, ca in multe alte locatii.