anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Ce ar trebui sa faca primarul pentru a putea trage cablu cu fibra optica?

SilviuS
Junior
Salut, as vrea sa stiu ce ar trebui sa faca primarul pentru a putea trage cablu cu fibra optica in localitatea care ar vrea?
Multumesc!!
10 Răspunsuri 10

FaraUnID
Campion certificat
In primul rand sa dicute cu juristul primariei. El este persoana care va face recomandari, bazate pe cadrul legal actual. Dupa care primarul, bazat pe recomndarile juristului poate lua o decizie.

SilviuS
Junior
dar daca ar da un email cu solicitare?

FLo1
#StarMember
@FaraUnID: Gresit. "Juristul" este "out of order". Atat timp cat nu isi analizeaza bugetul (sa vada daca isi permite cheltuiala respectiva), iar apoi cu proprietarul retelei de distributie energie electrica (intrucat ei sunt proprietarii stalpilor)... poate sta la o bere cu juristul cat vrea, ca tot degeaba. Am exclus varianta unei retele de fibra subterane ca acolo implica mult mai multi factori implicati. ________________ @SilviuS: Poate primarul sa isi coordoneze serviciul de achizitii & tehnic pentru demararea unui "anunt de intentie privind cablarea localitatii" respectiv "Contractarea unui proiect privind cablarea cu FO a localitatii".

FaraUnID
Campion certificat
Dicutam de investitii publice, prin urmare sunt niste proceduri care trebuie urmate. Din acest motiv, in prima faza trebuie discutat cu juristul primariei. Prin natura job-ului acesta trebuie sa cunoasca absolut toti pasii si implicit procedura cablarii localitatii respective cu fibra optica. Exista varianta investitiei din 100% fonduri proprii, exista varianta unui parteneriat public-privat; exista varianta fondurilor europene, etc. Desigur, poate exsita si varianta in care discutam de o localitate in care un operator telecom are o cota de piata de 80% - 90% si decide sa demareze aceasta investitie pe cont propriu.

FLo1
#StarMember
Intr-o bucatarie de natura tehnico-economica, juristul este ca un turist in excursie. Alti specialisti ofera consultanta, chiar si la posibilitatea utilizarii fondurilor si natura lor: publice / private / europene. Juristul este doar un analist al cadrului legal in care cheltuirea banului sa nu se faca fraudulos sau institutia sa nu fie implicata in chestiuni ilegale.

FaraUnID
Campion certificat

Cu foarte mici exceptii primarii de la noi nu prea stiu ce implica aceste investitii si care sunt procedurile legale si, cel mai probabil, fibra optica in localitate nu va reprezenta o prioritate. Nici macar in campania electorala.

 

Din aceste considerente este indicat sa discute cu unul mai ancorat in legislatie decat el. De regula acei specialisti care ofera consultanta pe partea de absorbtie fonduri europene lucreaza pe salarii net superioare in sectorul privat. Nu prea se regasesc in primarii, cel putin nu in primariile oraselor de dimesiuni mici / medii. Prin urmare, tot juristul este baza.

 

OffTopic - Am citit o paralela intre Firea si Boc: bugetele pe care le-au avut pe mana, gradul de absorbtie al fondurilor europene, nivelul investitiilor, valoarea acestora, numar de locuitori, locuritori activi, platitori de taxe si impozite, etc. Fara sa intram in politica, rezultatele se vad din stratosfera!

FLo1
#StarMember
Asa se explica de ce in localitatile mici nu se misca nimic. Adica doar cu primar , jurist si secretara.. cam greu sa faci activitati de acest gen (cablare FO) cu un jurist si-o secretara....

FaraUnID
Campion certificat
In orasele micute si in comune prioritatile si mentalitatile sunt altele: Intre vom aduce fibra optica si va facem cinste cu 3 mici, 1 chifla, 1 bere si o lingura de mustar....... cam ce varianta crezi ca va imbratisa alegatorul?

Vio73
#StarMember
Cred că poate să depună o cerere prin e-mail, iar dacă sunt investiții prin zona respectivă, poate sunt șanse să se realizeze. Depinde însă cât de departe este situată localitatea de un oraș, câți locuitori are, etc.

SilviuS
Junior
eu ce as putea sa fac pentru a veni cei de la orange cu Fibra Optica mai repede si in localitatea mea, tin sa mentin ca la 6 km de mine au fibra optica, daca stiti o modalitate lasati un raspuns, multumesc!!!