anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Pixel 6 VoLTE

ThePresident
Junior entuziast
Eu am avut doar telefoane de la Google seria Pixel pentru că sunt foarte reușite. Telefoanele sunt capabile de VoLTE dar pentru asta trebuie să fie înregistrat și telefonul la providerul respectiv. De atâtia ani de când există aceste telefoane se pare că Orange nu s-a ocupat de asta și întrebarea mea e când vor să facă asta. Sau dacă știți o rețea unde sunt înregistrate telefoanele Pixel?
167 Răspunsuri 167

product_red
Junior entuziast
Intre timp operatorii din Polonia Play si T-Mobile au trimis configuratiile APN catre Google pentru a se activa serviciul de VoLTE. Polonia este, ca si Romania, o tara unde Google nu are prezenta online. Este adevarat, ele inca nu suporta VoWiFi si 5G (inca), insa ni se arata ca daca se doreste, se poate face progres. De ce altii pot asculta feedback-ul clientilor ? La noi e f greu, ca de obicei. Se analizeaza, se verifica cu specialistii si dept. Tehnic, suntem pusi in intr- perpetua asteptare etc. Pacat ca nu putem folosi aceste telefoane la potentialul lor maxim. Sincer, nu am sperante nici pentru Pixel 7.. Sa ne auzim cu bine!

alin7
Junior entuziast

Nimic nou dupa update ul din octombrie. Shame on you, Google!

alin7
Junior entuziast

Imi cumpar o cartela Vodafone Italia de 15euro si 12G in roaming pe luna pana se hotaraste Google. Pare un pret rezonabil.

product_red
Junior entuziast

@DanielaH,

Procedura ce trebuie urmata de operator (Orange) pentru a putea deveni certificat pe lista dispozitivelor Google Pixel este descrisa pe larg aici: https://source.android.com/docs/core/connect/update

1. Se creeaza (daca nu exista deja) cont google cu email corporate @orange.ro, din partea unui reprezentant Orange

2. Se pregateste mediul de clonare AOSP prin git, instructiuni aici: https://source.android.com/docs/core/connect/update#local-environment

3. Se merge pe siteul https://issuetracker.google.com/ (fiind logat cu contul google corporate) si click pe "Create issue" > Component > Android Public Tracker > Framework > APN update (pentru inregistrarea IMS) si CarrierConfig update (pentru activare VOLTE/ VOWIFI/ 5G)

* Sintaxa pentru APN (https://source.android.com/docs/core/connect/update#apn-update2) se modifica din etc/apns-full-conf.xml si are sintaxa:
<apn carrier="CarrierXYZ"
mcc="123"
mnc="123"
apn="carrierxyz"
type="default,supl,mms,ims,cbs"
mmsc="http://mms.carrierxyz.com"
mmsproxy="0.0.0.0"
mmsport="80"
bearer_bitmask="4|5|6|7|8|12"
/>

* Sintaxa pentru CarrierConfig (assets/carrier_config_.xml), am sa folosesc un exemplu de la Vodafone din alta tara:
https://android.googlesource.com/platform/packages/apps/CarrierConfig/+/master/assets/carrier_config...

Neaparat trebuie introduse campurile:

<boolean name="display_hd_audio_property_bool" value="true"/>
<boolean name="show_4g_for_lte_data_icon_bool" value="true"/>
<boolean name="carrier_volte_available_bool" value="true"/>
<boolean name="carrier_supports_ss_over_ut_bool" value="true"/>
<boolean name="vendor_hide_volte_settng_ui" value="false" />
<boolean name="hide_lte_plus_data_icon_bool" value="false" />

4. Se face commit la modificarile mentionate la pasu 3, conform https://source.android.com/docs/core/connect/update#submit-changes cu notele de commit conform https://source.android.com/docs/core/connect/update#commit-message si se noteaza/copiaza Change-ID.

5. Se solicita review-ul final catre Google conform https://source.android.com/docs/core/connect/update#request-a-review si in paralel se face mentiunea pe https://issuetracker.google.com/ cu "issue"-ul deja creat si Change ID-ul mentionat la pasul 4. Este important de mentionat ca trebuie actualizate atat apns-full-conf.xml cat si carrier_config_carrierid_1011_Orange.xml pentru a putea fi recunoscut profilul Orange Romania.


Aveti aici si cateva exemple de operatori din alte tari care au urmat aceeasi procedura enumerata mai sus, deci daca exista dorinta si disponibilitate se poate:

https://issuetracker.google.com/issues/244387264
https://issuetracker.google.com/issues/244405293
https://issuetracker.google.com/issues/239082750


Asadar, ii rog pe cei de la Orange sa transmita catre responsabilii din dept. tehnic acest mesaj/tutorial si sa revina catre noi odata ce exista noutati.

Multumesc!

Costel_48
Începător

Subscriu si eu la aceasta initiativa, detin un Pixel 5 si astept cu interes implementarea acestor servicii de catre orange

AndrSav
Junior entuziast

Au mai fost niste replies astazi aici : https://support.google.com/pixelphone/thread/140919175/we-need-ota-update-for-pixel-6-pro-to-enable-...

@DanielaH s-a inceput macar procesul pentru certificare? 

Pasul 1. Se creeaza (daca nu exista deja) cont google cu email corporate @orange.ro, din partea unui reprezentant Orange

Sunt dispus sa devin voluntar Orange neplatit si sa fac eu pasii de mai sus in numele vostru.

O sa vina urmatorul val de nemultumiri odata cu ajungerea Pixel 7 si 7 Pro in tara 🙂

Pololică
#StarMember

@AndrSav: sa stii ca sunt mai multe variabile care trebuie luate in calcul:

  • cost certificare (si nu vorbim de maruntis de 100E)
  • cost implementare interna (nu vorbim de voluntari, care pot fi o veriga slaba in sistemul intern, in special daca nu este tinut sub control)
  • vointa google de a livra direct aparatura proprie (si asumarea unor costuri, atat la operatori, cat si la Google)

Nu te gandi ca o simpla ecuatie de programare rezolva. Gandeste-te la Digi si Telekom. Digi, desi ofera VoLTE si VoWiFi pe telefoanele cu Android (o parte, nu toate, chiar daca telefonul stie (si a fost folosit) cu cele doua servicii), pe IPhone abia au introdus acum 2 ani (cu IOs 14, daca nu ma insel) VoLTE, dar in continuare nu ofera si VoWiFi. Au gasit o portita de au facut functional serviciul, dar, daca nu este in parametrii optimi, Apple te trimite cu fundita si nu se baga.

Apoi, cati utilizatori de Pixel sunt in Romania si cati sunt dornici sa devina? Din cate vad in review-urile de pe afara, Pixel 6a si noile 7 nu prea sunt ceea ce se astepta. Da, sunt un pas inainte fata de generatia anterioara, dar... parca ar mai trebui ceva. Un Huawei Nova (nu neaparat versiunea Pro), cam incaleca un Pixel. Pretul unui Pixel 7 (simplu) este de 600$ (FARA TAXE), la noi ar ajunge minim 715$ (doar adaugand TVA). Mai adaugam transportul si ajungem spre 750-800$. Practic, cat un IPhone, desi 7 (simplu) nu intra in categoria asta de pret.

Gandeste-te ca va fi nevoie de o vanzare minima pentru a putea deveni rentabil parteneriatul. Mai tii minte perioada cand Huawei vindea bine? Din 2019 vanzarile (de telefoane) au scazut simtitor, multi trecand pe alte marci, desi operabilitatea cu reteaua a ramas aceeasi. Nu mai spun de faptul serviciile Google difera intre tari, desi o intrare in zona UE ar putea fi sustinuta de numarul mare de clienti potentiali.

Mai spun ca procesul este de durata? Nu iau apararea Orange, dar la un moment dat am intrebat la Google daca au in vedere intrarea pe piata romaneasca (ii intrebasem, in principal de Google Fi, si, in secundar, de restul: Youtube TV, etc). Raspunsul a fost corporatist: momentan nu au in plan si nu imi pot oferi un raspuns prea exact. Citind pe diagonala, raspunsul nu ofera nici macar informatia ca exista dorinta de intrare. Dar vorbim de anul trecut.

AndrSav
Junior entuziast

Salut Pololica si multumesc de raspunul detaliat.

Cu pretul telefoanelor te contrazic, se poate lua direct din Germania, Irlanda sau orice alta tara daca ai un prieten acolo. Eu am luat anul trecut Pixel 6 cu 649 euro cu tot cu o pereche de casti Bose 700 (cadou la precomanda). Un prieten anul asta si-a luat Pixel 7 Pro cu 899 euro (cadou Pixel Watch LTE).

Cel putin la camera, Pixel 7 Pro e in top momentan : https://www.dxomark.com/smartphones/

Anul trecut retelele din Italia, Olanda, Danemarca, Suedia si Norvegia doar ofereau 5G, anul asta Google a lansat telefoanele oficial si acolo. Poate ca daca vreun operator din Romania ar incepe demersurile, ajungem si noi cu 5G si poate si vanzare oficiala in cativa ani. Pana atunci ne uitam la cei din vestul Europei si ne intrebam de ce la ei se poate....

Sunt niste pasi de urmat, atat. Nu iti trebuie facultate. A scris @product_red mai sus exact. Dar cineva cu o adresa de email de orange trebuie sa inceapa demersurile. Si nu incepe nimeni, aia e cel mai frustrant 😞

Pololică
#StarMember

Cu prietenii... desi am rude prin Europa (Spania si Irlanda), cam evit sa fac cumparaturi prin ei prin simplul motiv ca prefer sa cumpar personal (nu intelege ca nu ma inteleg cu rudele, dar prefer sa ma uit personal inainte cand vine vorba de telefoane si evit sa-i pun pe drumuri daca nu sunt sigur de ceva. E un pitic pe creier). Si da, e bine ca poti veni cu contra-argumente (sustinute).

Legat de operatorii si tarile in care vand cei de la Google: majoritatea americanilor se cam opresc in partea aia a Europei si e oarecum normal sa fie mai interesati (asta apropos de ce ziceam ca trebuie sa fie un interes de ambele parti).

Si ca tot vorbim de interese si parteneriate. Arunca un ochi pe roaming un SUA: Orange are parteneriat cu ATT pentru VoLTE. Momentan e singurul. Deci interes a existat (vad ca momentan sunt singurii cu VoLTE in roaming, dar sigur vor mai aparea pe parcurs, chiar daca implementarea a durat 6 luni pentru a sparge gheata).

AndrSav
Junior entuziast

Am citit si eu cu VoLTE in roaming si pot sa iti confirm ca am fost la sfarsitul lui septembrie in Germania si lipseste cu desavarsire :))

Sincer, credeam ca mergand in Germania, de unde e cumparat telefonul si intrand pe retea din Germania, imi vor merge 5G, VoLTE si VoWIFI. Dar nu....

Sper ca noul val de Pixel 7/7Pro owners sa fie mai mare si mai vehement decat noi, Pixel 6 and older.

Doar cu ATT este acordul de VoLTE in roaming (cred ca sunt singurii momentant cu care au acord si nu mai au retele 2G si 3G si era necesar). Sigur vor incepe si cu altii pe masura ce 4G va ramane cea mai veche retea.

Legat de Pixel: mi-as dori multe servicii care sunt disponibile afara sa fie disponibile si la noi. Dar totul depinde de ce cerinte avem noi, utilizatorii, si cum vor fi implementate de Orange. Ce se numeste (in limbajul de lemn al Marketingului) Parteneriat, in spate sunt clauze impuse (de obicei de Google, si, sincer vorbind, Google, are o valoare si o pozitie de piata mult peste grupul Orange).

AndrSav
Junior entuziast

Personal o sa incep o discutie si cu reprezentantii Vodafone Romania, poate ei sunt mai receptivi si vor incepe macar procesul de certificare. In cazul in care o vor face, imi voi muta toate abonamentele la ei.....

Pololică
#StarMember

Iti dai seama ca procedura este fix... identica, nu? Si dureaza la fel. Nu considera ca intentionez sa te tin pe loc (fiecare isi cunoaste mai bine interesele), dar s-ar putea sa gasesti acelasi lucru si la concurenta (poate primesti un raspuns de genul: multumim pentru interes, va vom tine la curent cu implementarea, adica un raspuns tipic corporatist).

Cel mai important lucru este ca utilizatorii de Pixel sa fie mai numerosi ca utilizatorii de Motorola sau Huawei, altfel nu vei avea succes. Poate ai norocul ca Vodafone sa fi inceput deja procesul (nimeni de aici nu-ti poate spune, cel putin nu oficial, ca deh... ar fi ciudat sa fii indrumat spre concurenta).

Apropos (o intrebare mai mult personala): stii cati utilizatori de Pixel sunt in Romania? Unul dintre motivele pentru care nu am trecut la Digi este faptul ca pana anul asta am avut IPhone si Digi nu ofera VoWiFi pe niciun dispozitiv Apple, doar VoLTE neoficial (si, cum spui si tu, lipsa legaturilor tehnice intre operator si producator duce la supararea clientilor ambelor tabere (mai mult sau mai putin)).

Si cam tin la serviciile pe care sunt anuntate cu surle si trambite, dar, cand esti multumit de un producator, si te impiedici ca nu se platesc licentele si nu te baga nimeni in seama, cam devine putin suparator (fraza asta a fost un off la adresa celor 3 operatori, dar nu neaparat cu subiectul in discutie).

AndrSav
Junior entuziast

Nu am idee cati utilizatori Pixel sunt in Romania. Nici macar ca ordin de marime (200 sau 2000). Asta doar operatorii stiu, banuiesc ca au statistici foarte exacte cu cate telefoane sunt active, ce telefoane, ce OS, etc.

Partea cea mai frustranta e ca telefoanele nu se vand oficial in Romania, deci cei care le-au cumparat sunt cam fani Pixel. Si tocmai ei sunt (f-word) si de Google si de operatori.