anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Când vor începe să se extindă serviciile 5G și în restul țării?

Amelie
Explorator
Bună tuturor!
Acum, că s-a dat undă verde legii 5G, când vor începe să se extindă serviciile și în restul țării? Mulțumesc!
6 Răspunsuri 6

Vio73
#StarMember
Bună @ Amelie, Mai întâi vor trebui licitate frecvențele și după ce fiecare dintre operatori iși va adjudeca propriul spectru 5g, abia atunci vor începe să investească în rețele. Cred că spre sfârșitul anului vor avea loc licitațiile 5g și, după câteva luni, dacă se vor finaliza, abia apoi se poate vorbi despre extindere. Mai durează! https://www.economica.net/radiocom-sansele-de-organizare-a-licitatiei-5g-in-acest-an-sunt-zero-daca-nu-se-intampla-pasi-relevanti-in-parlament_511303.html Cum legea a fost promulgată și de președinte, așteptăm pașii următori, adică: ,,Licitația pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz are nevoie de mai mulți pași legislativi pentru a fi demarată și anume: - Adoptarea Proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G (așa numita Lege 5G - care transpune și Memorandumul 5G cu SUA); - Transpunerea în legislația națională a Codului european al comunicațiilor electronice; - Stabilirea cuantumului valorii minime a taxei de licenţă pentru acordarea unor drepturi de utilizare a frecvenţelor radio, precum şi a condiţiilor de plată a taxei de licenţă; - Finalizarea Caietului de sarcini ce stă la baza licitației." Sursa: https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-24853858-legea-5g-fost-promulgata-presedintele-iohannis-miza-schimbarile-care-vor-avea-loc-retelele-telecom-daca-producator-5g-nu-primeste-avizul-csat.htm Deocamdată a fost realizat doar unul dintre pași! Suntem mulți care așteptăm cu nerăbdare să vedem rețelele 5g la adevărate lor valoare!

teacher_
#StarMember
Salut! Mie personal 5 G mi se pare un lux, pe care nu toți și-l pot permite, din cauza costurilor ridicate. Eu m-aș bucura să fie 4G accesibil prin zonele rurale și chiar și prin unele orașe, sa nu mai pice semnalul când îți e lumea mai draga. Pentru 5G, trebuie sa mai treacă multă apa pe Dunăre pentru a fi implementat corespunzător și pentru a beneficia cât mai multe persoane de aceste servicii. Momentan, 5G este o fiță, asta este părerea mea.

delfinas
#StarMember
Asa e, la ce-ti trebuie viteze supersonice pe un telefon? Qui prodest? Sa fie 4G+ peste tot in tara si pe urma discutam de avioane, 5G, 6G, fara numar G...

Razvan
#StarMember
Extinderea 5G, la nivelul benzii de 700 MHz, probabil va avea loc undeva în a doua jumătate a anului 2022, asta dacă se va fi ținut licitația benzilor de frecvență pe parcursul anului 2021. În acest moment, ORO poate emite 5G în banda N78 (3400-3800 MHz) și banda N (2100 MHz). Dacă totul mergea ca la carte, ei ar fi putut să fi dat drumul la DSS în B1 (4G) și N1 (5G) în același timp, însă probabil sunt ceva probleme de implementare, că în București încă nu au rezolvat această problemă, poate o fi din cauza vendorului Huawei. În regiunea Moldovei, au început swap-ul de antene 4G Huawei cu Ericcson. Părerea mea este că noile antene vor avea și HW 5G și vor fi pregătite, ca la un moment dat să dea din clape și să dea drumul la 5G. Mai este varianta ca 5G sa mai fie emis și pe N21 (1500 MHz), dacă vor achiziționa la licitație.

Vio73
#StarMember
Cred că pot folosi parțial banda și de 2100 Mhz pentru extinderea 5g, alături de N 78, dar vom vedea ce vor face. Probabil că dacă se vor prelungi mult termenele de achiziție frecvențe, vor mai da drumul sporadic, ceea ce n-ar fi rău, dar cred că nu vor da drumul masiv la acoperire 5g până nu vor avea spectru în urma licitațiilor. Probabil că acolo unde sunt congestii, vor mai reașeza spectrul 4g și vor introduce 5g sau cer puțin așa mi s-ar părea logic!

Vio73
#StarMember
Deja încep să se facă primii pași spre ceea ce-ți dorești. ANCOM scoate la licitaţie spectru radio în pregătirea 5G. Detalii aici: https://www.economica.net/ancom-scoate-la-licitatie-spectru-radio-in-pregatirea-5g-vrea-sa-obtina-peste-70-milioane-de-euro_519944.html Deocamdată este o licitație pentru spectru existent, dar care nu a fost atribuit.