anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Consiliul Concurentei a formulat ingrijorarile privind tranzactia de preluare a Telekom Romania

Petru_2000
Explorator

Consiliul Concurenţei a formulat opt îngrijorări referitoare la tranzacţiile prin care Vodafone România intenţionează să preia Telekom Romania Mobile Communications, iar Digi România ar prelua anumite active ale aceleiaşi companii, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei. 

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei, cele două companii implicate în aceste operaţiuni pot transmite autorităţii de concurenţă propuneri de angajamente menite să înlăture îngrijorările identificate în ceea ce priveşte impactul asupra mediului concurenţial. Propunerile de angajamente vor fi evaluate şi vor fi supuse consultării publice pe site-ul instituţiei.

„Este esenţial ca, în urma acestor tranzacţii, calitatea serviciilor oferite consumatorilor să nu scadă, ci dimpotrivă, să se îmbunătăţească. Vrem să ne asigurăm că reţelele vor funcţiona la standarde înalte, că acoperirea şi viteza serviciilor vor rămâne competitive şi că planurile de investiţii în infrastructură vor continua, astfel încât utilizatorii să beneficieze de servicii mai bune pe termen lung. Evaluăm toate efectele asupra concurenţei şi colaborăm cu ANCOM, dar vrem să aflăm şi punctele de vedere ale celor afectaţi, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

  • Îngrijorările rezultate în urma analizei efectuate de autoritatea de concurenţă vizează, printre altele, condiţiile de preţ şi impactul asupra calităţii anumitor servicii oferite clienţilor. Astfel, cele două tranzacţii ar putea afecta negativ calitatea serviciilor de internet mobil, din punctul de vedere al vitezei medii de descărcare a datelor şi există îngrijorarea că resursele de spectru pe care cele două companii ar urma să le deţină ar putea să nu fie utilizate integral.
  • De asemenea, ar putea fi afectat accesul companiei Orange România SA la servicii de colocare pe site-urile de telecomunicaţii mobile ale Telekom Romania Mobile Communications S.A. În plus, tranzacţiile ar avea impact negativ pe piaţa de gros a serviciilor de acces şi originare de apeluri în reţele mobile din România, în urma posibilei dispariţii Telekom ca furnizor de astfel de servicii.
  • Acest aspect, legat de lipsa unei alternative viabile din partea Digi, ar putea duce la înrăutăţirea ofertelor de acces pentru operatorii virtuali mobili (MVNO).
  • O altă îngrijorare a autorităţii de concurenţă se referă la faptul că ar putea fi afectată disponibilitatea serviciilor de telefonie mobilă pre-paid pentru clienţii Telekom preluaţi de Digi România: există riscul ca aceasta să ofere aceste servicii pentru o perioadă foarte scurtă, în condiţii de calitate şi de preţ mai slabe, pentru ca, apoi, compania să renunţe la furnizarea lor. Tranzacţia prin care Vodafone România S.A. intenţionează să preia Telekom Romania Mobile Communications S.A. ar putea afecta condiţiile de preţ de care vor beneficia clienţii post-paid persoane fizice ai Telekom ce vor fi preluaţi şi condiţiile de preţ ale serviciilor machine-tomachine (M2M) furnizate de către Telekom Mobile Romania Communications S.A.                                                                                                              Sursa citata: Ziarul Financiar                                                                                    Dupa parerea mea, ingrijorarile privind cumpararea Telekom sunt legitime, dar cred ca tranzactia tot va primii unda verde, in acelasi timp cred ca trebuie ca autoritatile competente sa se asigure ca tranzactia nu va afecta concurenta.

 

7 Răspunsuri 7

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver

Salutare!

Și eu am spus mai demult, că nu este normal ca o companie să fie vândută altor companii mari, doar pentru a lua unii spectru. Pentru că nu vor sta prea mulți clienți foști Telekom la Vodafone.

Dar vom vedea ce se va întâmpla în lunile următoare!

Salutare!

Pai problemele sunt mai mult legate de Digi, decat de Vodafone, ei sunt principala problema deoarece reteaua lor e cea mai slaba, ei abia fac fata la clientii lor, dapai daca ii baga si pe cei de la Telekom. Reteaua lor nu prea duce. A crapat Orange de la mai putini clienti preluati, apai Digi se prabuseste total si nu va mai avea iesire. Si nici Prepay nu mai au. la Vodafone e problema doar cu preturile si indexarea anuala. Oricum, nu e mare scofala, ca indexarea e mica, dar nici ok nu e. Cu majoritatea clientilor Telekom e o problema cu reteaua unde vor ramane, nu raman la Vodafone, dar unde se vor duce, ca daca erau bune de ceva Digi, Orange sau Vodafone in zona lor, le alegeau pana acum. In general sunt cam praf toate retelele. Si Vodafone are capacitate mai mare de investitie in general si in site-urile preluate de la Telekom decat Digi si implicit imbunatatirea semnificativa a retelei si dupa preluare...

In principiu ingrijorarile sunt intemeiate si operatorii trebuie sa rezolve problemele astea. Iar cu accesul Orange la site-urile preluate de la Telekom nu cred ca se va rezolva ceva. Orange e in ran-sharing cu Vodafone si au acces fiecare la infrastructura celuilalt, dar cu Digi nu cred ca Orange o va scoate la capat, nu ii va lasa cum nici Orange nu i-a dat acces lu Digi la site-urile lor...

Telekom ar fi trebuit cumparat de o alta companie noua pe piata noastra ca sa ramana in cotinuare 4 operatori la noi si sa fie cat mai multa concurenta, nu luat pentru a fi facut bucatele, cum s-a intamplat si cu Zapp-ul...

Vedem ce va fi, dar cred ca va fi bine...

Adevarat, era mult mai bine ca telekom sa fie preluat de un operator din afara, o piata cu 3 operatori este un dezavantaj. In ultima perioada, tot mai multe tari din Europa au ramas cu 3 operatori (de exemplu UK odata cu fuziunea Three-Vodafone). Daca clientii telekom vor pleca de la vodafone, depinde si cine preia reteaua, pentru ca nu vor avea de ales (cel putin in zonele in care doar telekom mai avea semnal).

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver

Total de acord cu toată argumentația. Ideal era să rămână operator de sine stătător, nu să se scadă concurența.

Vor lua spectru și de la Telekom, că pentru aia se zbat în principal, dar nu știu dacă se va schimba ceva la ce echipamente folosește Digi.

Pololică
#StarMember

Bunele le vad așa:

  • Digi (care va prelua doar antenele) nu va dori sa le împartă cu cineva (în sensul ca nu am văzut sa facă Ran Sharing, sau doar punctual)
  • Vodafone va avea rețeaua care va merge cu viteza Rachetă (pentru cine înțelege aluzia) când vor ajunge abonații la ei. 
  • Nu se pot impune cu forța (nu pentru mult timp) ofertele pe care le are Telekom (în sensul ca Digi să ofere "spațiu de antenă" MVNO, iar Vodafone să ofere servicii la prețuri similare cu ce operează acum Telekom) 

Sunt zone in Piatra Neamț de exemplu unde vdf și Orange sunt praf, și digi are viteze foarte bune. După părerea mea cel mai bun nu exista. Și prin capitala sunt câteva zone unde orange și vdf nu excelează, bine o fi și congestia de vina 

Fiecare este bun în anumite zone nu peste tot. Și orange are multe zone unde efectiv viteza la 4g,5g este destul de slaba.

În orașele mari orange poate o fi printre cei mai buni dar în zonele rurale lasă de dorit. Cel puțin de unde am eu rude prin diverse sate doar digi și Telekom funcționează ok

În localități, nu prea sunt diferențe majore, dar între cam sunt, și Digi sunt printre cei cu care am avut probleme. 

Evident, fiecare poate numi un operator care ii este mai util (ar fi absurd sa nu credem asta).