17-04-2025 02:03 AM - editat 17-04-2025 09:55 PM
Deși Orange România este percepută drept un operator de top pe plan local, raportul Opensignal arată că nu reușește să țină pasul cu restul filialelor europene. Cu un scor de calitate sub media grupului, Orange România este devansată de entități precum Orange Slovacia (86,2%), Orange Belgia (82,5%), Spania sau Polonia (76,1%).
Mai mult, performanța sa a scăzut față de raportul anterior (iunie–august 2023), pierzând poziții în cadrul grupului, aflându-se acum pe ultimul loc din țările analizate, cu un scor de 74,9%.
”Orange (Slovacia) este câștigătorul categoric al grupului pentru calitate constantă, devansând Orange (Franța) cu aproximativ un punct procentual. Cu toate acestea, atât Orange (Franța), cât și Orange (Belgia) sunt câștigători detașați pentru calitate constantă pe piețele lor respective.
Clasamentul Orange Belgia la nivel național s-a îmbunătățit față de cel înregistrat în iunie-august 2023, însă atât Orange (Polonia), cât și Orange (România) au înregistrat scăderi”, se precizează în raport.
De asemenea, performanța Vodafone România este mai modestă comparativ cu filialele din alte state europene, fiind pe locul 8 din cele 10 state europene în care oferă servicii, cu un scor de 74,3%. În cadrul grupului Vodafone, filiale precum cele din Olanda (85,3%), Albania (79,3%) sau Germania (74,9%) oferă o experiență mai stabilă și mai fiabilă decât cea din România. Deși disponibilitatea rețelei este ridicată, calitatea conexiunii și acoperirea 5G rămân sub așteptări. Singurele țări care se află în spatele nostru sunt Irlanda și Grecia.
Și Telekom România (parte din Deutsche Telekom) are una dintre cele mai slabe scoruri din grup la Consistența Calității, fiind pe ultimul loc din cele 10 piețe în care este prezent grupul german. România are un scor de 69,6%, cu mult în urma Cehiei (pe primul loc cu 86,2%).
Operatorii europeni cu cele mai mari scoruri de calitate consecventă în cadrul fiecărui grup de operatori – câștigătorii grupului – sunt:
◦ Grupul A1 – A1 (Bulgaria);
◦ Grupul Deutsche Telekom – T-Mobile (Cehia);
◦ Grupul Orange – Orange (Slovacia);
◦ Grupul PPF – Yettel (Bulgaria);
◦ United Group – Telemach (Croația) și Telemach (Slovenia), deoarece scorurile lor sunt statistic egale;
◦ Vodafone Group – Vodafone (Țările de Jos).
Raportul precizează că una dintre cele mai izbitoare diferențe dintre Europa și alte regiuni este problema fragmentării – Europa este un mozaic de țări mici și mijlocii în funcție de populație, toate având propriile cadre de reglementare și acces diferit la spectru.
”Aceasta înseamnă că pentru un operator pe cont propriu pe o singură piață este dificil să realizeze economii de scară. Grupurile de operatori, care activează de obicei pe mai multe piețe, adesea concentrate într-o anumită parte a Europei, pot atenua într-o oarecare măsură această problemă. Grupurile de operatori variază foarte mult în ceea ce privește gradul de control central și de influență pe care „sediul central” îl exercită asupra sucursalelor lor individuale. De exemplu, grupul Telia devine mai descentralizat, renunțând la funcția centrală de produse și servicii comune. Unele grupuri au ales să se prezinte în fața consumatorilor ca o singură marcă (Orange și Vodafone), în timp ce altele sunt un amestec de mărci diferite”.
Ăștia suntem, atâta putem, din păcate...
la 17-04-2025 04:32 AM
Din păcate lucrurile se mișcă greu, mai ales pe partea de 5G. Însă nu stam chiar așa de rău.
24-04-2025 10:34 PM - editat 24-04-2025 10:34 PM
Cam la fel de greu se misca lucrurile si cand vine vorba de renuntarea la 2G si 3G. Digi si Telekom le-au inchis de tot, Vodafone si Orange, inca lucreaza la asta. Celelalte tari ne-au intrecut cu ceva, de exemplu, in SUA, AT&T deja a renuntat la 2G si 3G, chiar si pe partea de voce (unii operatori de la noi folosesc 2G doar pentru voce).
17-04-2025 05:46 AM - editat 17-04-2025 05:47 AM
Salutare!
Este simplu, la noi se vrea ieftin și bun, care din păcate, nu prea se poate.
Ca să investești în rețele de calitate trebuie să existe un cost, iar noi, românii, dacă se mărește un pic abonamentul, fugim la concurență, că acolo nu se mărește ( deocamdată).
Totuși Orange a cumpărat spectru și acolo unde a instalat 5g , este în general ceva de calitate. Dar să vezi la alții, unde 5g-ul este de fapt un 4g+!
Iar faptul că nu se implementează mai repede 5g, pe lângă faptul că ne uităm toți să fie cât mai ieftin și bun, mai este și partea cu directivele legate de folosirea unor vendori anume, în afară de cei din China pentru îmbunătățirea rețelelor, adică Huawei a fost scos din ecuație. Acest fapt înseamnă cheltuieli foarte mari în plus datorate glumelor lui Trump, care nu dă doi bani pe nimeni, decât a creat un război comercial la nivel mondial, iar asta ne afectează pe toți prin prețuri usturătoare și lipsă de performanță.
Sunt ferm convins că fără ,,tumbele" făcute în primul mandat de către Trump, și care continuă acum cu o agresivitate fără precedent, 5g-ul la noi ar fi fost acum de câteva ori mai extins ca arie de acoperire și nu ar mai fi fost atâta tevatură legată de creșterea prețurilor la abonamente, etc.
Din păcate, sunt și chestiuni pe care nu le putem controla din România și trebuie să ne adaptăm!
Eu așa cred că stau de fapt lucrurile și sunt convins că și operatorii de la noi și-ar fi dorit să fi fost altă situație legată de acoperire și calitate!
Și este posibil, în contextul economic actual, să fie și mai rău!
În țările mai mici, investițiile se pot face mai repede, pentru că nu necesită cheltuieli ca în cele mai mari!
la 17-04-2025 06:39 AM
Blocarea huawei a dus la scăderea calității operatorilor orange și vodafone. Cei 2 operatori au, încă cele mai multe echipamente pe vendorul huawei, ceea ce creează multe probleme pe parte de interconectivitate între 4G și 5G.
la 17-04-2025 10:12 AM
O analiza pe diagonala la raport:
Si acum comentariul meu:
la 17-04-2025 11:15 AM
la 17-04-2025 01:07 PM
Buna, reteaua perfecta nu exista de fapt, exista o retea care se potriveste cel mai bine nevoilor tale intr-o perioada de timp. Si da, daca reteaua mobila merge brici si reteaua de fibra din zona e praf la viteza, lumea se orienteaza spre mobil si ptr date. Am testat retele mobile din zona jud Mures, Sibiu și Alba si pe zonele oraselor mici si mijlocii vitezele sunt altfel fata de cele din orasele mari Bucuresti, Cluj, Timisoara sau Sibiu.
Spre surprinderea mea in orasele mici si la tara poti avea in functie de zona viteze ff bune la Telekom si Digi.
Exemplu: in urma cu 2 ani am facut mai multe abo la orange cu 5G, desi la mine in zona nici nu estimam ca va fi in aceasta perioada 5G, dar am folosit reteaua, viteze excelente acasa, 250Mbps down/ 120Mbps up, dar pe 4G+, ceea ce e superb, cata vreme reteaua de fibra din zona lasa de dorit cu viteze de max 100Mbps.
Si au trecut 2 ani, retelele au ramas aceleasi, ba surpriza cei de la digi au venit in orasele mici cu 5G, cu viteze de orange 4G+ de 250Mbps down si 100Mbps up.
Nu pot fi suparat pe cei de la o retea doar ca ei au planuri de dezvoltare ce nu includ orasele unde imi doresc eu ceva viteza mai mare. Pot spune ca am invatat in acest timp mai multe despre cum e reteaua mobila si cum depind vitezele in functie de zona in care esti, bada pe care ruterul mobil o setezi si altele.
In concluzie urmeaza vremuri interesante cu cresterea vitezelor pe mobil la 4G+ prin folosirea frecventelor ce erau la 3G si eventual mai multe conexiuni de 2Gbps si chiar 10Gbps pe fibra la preturi f bune.
17-04-2025 01:42 PM - editat 17-04-2025 01:44 PM
Eu am și la țară și la oraș viteze foarte bune, atât pe mobil, cât și pe fix.
Uite pe fix , unde am net de 1,8 Gbps:
Unde am de 2,3 Gbps, prind peste 1,9 Gbps.
Deocamdată nu are nimeni viteze din astea prin România sau poate îmi scapă mie ceva! Mă refer la alți operatori!
19-04-2025 08:30 PM - editat 19-04-2025 08:32 PM
Salutare, sa va spun experiența mea cu rețelele mobile. Am reușit de vreo 3ani sa testez cu ajutorul speedtest și network cell info, rețele mobile în orașe mari și mici. În orașele medii și mici e o rețea dominantă ce are acoperire și viteze de date f bune, dar diferă de la oraș la oraș, încât e f greu de găsit o rețea ideala pentru toate orașele. Ex în orașe din centrul țării Blaj - Telekom, Mediaș - Orange, Târnăveni - Digi, Sighișoara - Vodafone. La voce nu se mai pune nici o problema, dar la date e o diversitate foarte mare pe zone foarte mici teritorial. E un mod extrem de bizar cum s-au negociat frecventele și zonele de acoperire.
19-04-2025 08:50 PM - editat 19-04-2025 08:52 PM
Din pacate, cred ca in urmatorii ani lucrurile nu vor evolua cu mult. Orange si Vodafone nu stiu cum isi vor extinde reteaua, mai ales ca ei trebuie sa o inlocuiasca pe cea actuala (doar partea cu echipamente huawei). Cat despre telekom probabil ei peste cateva luni nu vor mai exista(desi sunt ingrijorari din partea consiliului concurentei). Piesele de retea ar putea deveni mult mai scumpe, din pricina situatiei economice globale.
la 20-04-2025 04:08 PM
la 20-04-2025 04:46 PM
1. Imaginea trimisă e de la o rețea Wi-Fi de Digi, fără legătură cu subiectul
2. Haideți la orange, nu vă uitați la preț 🙂
la 20-04-2025 04:58 PM
Serviciile fixe sunt mai ieftine la Orange decât la Digi. Serviciul clienți lasă de dorit la Orange. După cum ai văzut au mai eliminat și formularul de contact.
Pe partea de servicii mobile, mă interesează viteza, iar în Constanța rețeaua 5G bate pasul pe loc.
20-04-2025 07:01 PM - editat 20-04-2025 07:02 PM
Dacă ai acces la internet, iar când faci streaming video, rezoluția setată pe auto nu se setează pe 144p, e bine 😉
Dacă nu trece la 360p, ci doar mai sus, poți spune că ești boier 🙂
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor