anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Ieri am sarbatorit 50 de ani de la primul apel efectuat pe un telefon mobil

GeorgianaD
Moderator

Istoria modernă a comunicațiilor a început în anul 1973 atunci când Marty Cooper, inginer și inventator de meserie în cadrul companiei Motorola, a efectuat primul apel de test pe un telefon mobil protitip DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage).

Pentru a-și testa noua invenție, Cooper a realizat un apel către Joel Engel. Apelul nu a fost unul întâmplător, deoarece Engel era rivalul său, angajat al companiei competitoare Bell Telephone Laboratories și lucra la un proiect asemănător.

Poreclit  “pantoful” sau “cărămida”, dispozitivul cântărea puţin peste 1 kg, avea lungimea de 25 cm, fără a lua în calcul antena, o convorbire cu acesta putea să dureze maximum 30 de minute, iar timpul de încărcare a bateriei era de circa 10 ore. Aparatul avea un mic ecran LED unde putea să afișeze cele 30 de numere memorate.

 În 21 septembrie 1983 modelul de telefon mobil DynaTAC a fost aprobat de către Comisia Federală pentru Comunicaţii, în vederea comercializării pentru public, iar în următorul an, acesta a apărut pe piață cu prețul de vânzare astronomic de 3.995 dolari, echivalentul a 11.500 de dolari în zilele noastre, însă venind cu o nouă îmbunătățire: cântărea doar 790 grame. Modelul de telefon a fost produs și comercializat timp de 10 ani, când  și-a pierdut din popularitate o data cu lansarea modelului Motorola MicroTac, mult mai mic și mai ușor.

Avansul tehnologic nu se oprește aici, iar în 3 ianuarie 1996, apare modelul Motorola StarTAC, fiind considerat primul telefon mobil cu clapetă.

Povestea inedita și detaliată a proiectului se regăsește în cartea "Cutting the Cord: The Cell Phone Has Transformed Humanity", lansată de Marty Cooper în anul 2021. Cartea cuprinde şi părerile divergente ale autorului despre impactul pe care invenţia sa l-a avut asupra omenirii.

 Conform ultimelor date din Digital Global Summary Report 2023, realizat de Datareportal în colaborare cu Meltwater și We Are Social, telefonul mobil este folosit în medie cinci ore pe zi, însemanând faptul că utilizatorii își petrec 30% din viața folosind telefonul mobil.

 

Voi când ați folosit pentru prima dată telefonul mobil?

 

Eu îmi amintesc cu nostalgie acele vremuri, foloseam un Alcatel OT311 🐇 și cu siguranță, nu aveam un timp de utilizare mediu de aproximativ 3h (conform statisticilor telefonului pe care îl utilizez la momentul actual).

DynaTAC 8000X.jpg

GeorgianaD_0-1680607662762.png

 

 

 

16 Răspunsuri 16

Pololică
#StarMember

Primul telefon mobil folosit de mine a fost un ...Motorola C115, foarte bun (pe langa apeluri telefonice si mesaje text "SMS", rar mai ma jucam cu el. La momentul respectiv [2005] numai la telefon nu-mi statea capul prin facultate 😋😎

Vio73
#StarMember

Foarte tare!

Eu am folosit telefonul mobil cam de pe la începuturile Dialog, adică din 1997, dar ca și utilizator, din 1998.

Ce repede trec anii și când îmi aduc aminte, parcă a fost ieri!

Pololică
#StarMember

Si un mic articol (din foarte multele) asupra legaturii dintre Martin Cooper si Star Trek (evident, povestile au ramas nuantate privind inspiratia).

foarte interesant articolul 😊

FLo1
#StarMember

Ce vremuri... ce distracții 🙂 Pe vremurile începutului de mileniu, adică undeva prin 1999-2000, pe când nu mi-a surâs să fiu cu X (la urmă), am ales ”dialog”, direct cu abonament și un telefon, model Nokia 5110.... my 1st gadget purtător de SIM. Ce îmi amintesc haios de la acel moment sunt condițiile de achiziție: asemănătoare unui credit ipotecar,  adică prin prezentarea unui original de proprietate (contract apartament în cazul meu). Acum... la mai bine de 20 de ani, totul s-a schimbat, condițiile nu mai sunt atât de restrictive, iar aparatele sunt care mai de care mai .... avioane (deși, inclusiv cărămizile pot zbura). 

Vremuri frumoase, oameni frumoși, istorie frumoasă și un prezent cu perspective optimiste.

FLo1
#StarMember

#easterhunt: Și când mă gândesc la câte Nokia am stricat, parcă eram ca🐇 la vânat de morcovi.

vladut12am
Cunoscător certificat

Dacă aș da timpul înapoi, aș vrea să retrăiesc acele vremuri în care aveam clasicul telefon cu butoane cu care puteam doar să apelez/să primesc apeluri și să trimit/să primesc SMS-uri, iar bateria ținea o veșnicie, chiar și o săptămână.🙂

Îmi aduc aminte cu nostalgie primul telefon clasic pe care l-am avut în 2010, acela fiind Sagem.

Apoi, am mai folosit și un telefon Nokia cu tastatură Qwerty. Acela mi-a plăcut cel mai mult din era telefoanelor clasice, pentru că tastam cu mare plăcere butoanele de pe acel Nokia cu care scriam mesaje mult mai rapid decât o făceam de pe unul cu tastatură clasică.

Primul telefon cu touch screen l-am avut în 2012, acela fiind Samsung și neavând sistem de operare Android.

Primul smartphone cu sistem de operare Android a fost un LG, intrând în posesia lui în 2014.

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Ehee... Primul meu telefon a fost un Maxon MX-3204. Nu stia de ceas, era single-band (900 MHz), cu "linii de afisaj", nu rezolutie in pixeli cum erau telefoanele mai "noi". Si in afara de apeluri si SMS nu prea stia nimic altceva. Din pacate (sau poate din fericire), cineva a considerat ca i-ar face lui mai multa trebuinta, si m-a lasat fara el intr-un magazin Germanos.

Pe parcursul timpului am avut in mare parte Nokia. De la 7650, care si-a gasit si el un nou stapan fara voia mea, la 6600, 6610i, 3650, N70 Music Edition, N82 si proabil si altele de care am uitat. Am avut la un moment dat si un Ericsson (fara Sony) R380 care, cu toate ca mi s-a parut intotdeauna un telefon foarte cool (si nu doar pentru vremea aceea), aparent avea niste probleme destul de suparatoare de soft. Sau poate doar al meu, intrucat, pe vremea aia, nu-mi permiteam un telefon nou, asa ca, de la un telefon SH...nu poti sa te astepti la prea multe.

Am avut si eu cateva modele de Alcatel, printre care si un Alcatel OT 311, care la un moment dat incepuse sa aiba probleme cu "joystick-ul", dar care m-a servit foarte bine atat in Romania, cat si prin alte tari straine. Cred ca ala a fost primul telefon cu care m-am "dat pe net". :)) Ca trebuia sa astepti undeva la un minut sa se incarce o pagina cu ceva grafice, asta e doar parte din distractie. Nu mai stiu pe unde e telefonul ala, dar legenda spune ca inca functioneaza si azi. 🙂

Si, cu toate ca este "obsolete" pentru zilele noastre, de curand mi-am achizitionat un Nokia, pe care nu mi l-as fi permis la vremea respectiva, un telefon "de business", pe vremea cand "business" inseamna sa ai Email over SMS, IR, BT si un browser WAP 1.2.1, si anume un Nokia 6310i.

Evident, nu ca telefon principal. Nu mi-as mai putea face treaba cu un telefon de genul asta, cu atat mai mult cu cat atat serviciul de WAP GPRS cat si eventualele site-uri pe care le-ai putea accesa (cum ar fi wap.google.com, wap.yahoo.com si altele) au fost "decommissioned". Dar, pentru nostalgie, si ca telefon de la care nu vreau decat sa sune, sa primesc si sa dau mesaje, si sa ma tina bateria (1 saptamana), e excelent.

Client Orange

Apropos de nostalgii: la majoritatea ne-au ramas (ca amintire) faptul ca telefoanele respective erau durabile (fizic) si partea soft nu prea ne interesa prea tare (pentru wap sau internet la inceput de ani 2000 trebuia sa fi destul de avut), dar, cu trecerea timpului, situatia a inceput sa se schimbe (se pune accent mai mult pe partea de soft decat pe durabilitatea fizica).

Anca07
#StarMember

#easterhunt

🐇

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Un Alcatel OT 311 era intr-adevar un telefon #easterhunt rapid 🐇 pentru vremea lui. 🙂

Client Orange

Vio73
#StarMember

 

A fost, într-adevăr.

#easterhunt

And04
Senior

#easterhunt

🐇

Jay
Campion certificat

#easterhunt 🐇