anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

3 motive pentru a folosi dark mode

DanielaH
Moderator

Salut!

Cu toții am experimentat că un ecran cu un nivel ridicat de luminozitate a ecranului poate face vederea inconfortabilă de multe ori. Mai ales când tocmai ne trezim sau deschidem telefonul în timplu nopții. Milioane de pixeli ne atacă cu puteri luminoase care contrastează cu întunericul. Din acest motiv au apărut modurile speciale de vizualizare pentru aplicații și sisteme de operare.  Ceva care a început ca o funcție legată doar de noapte, a căpătat ulterior sens în orice moment al zilei, deoarece beneficiile pare că sunt multiple.

 

Modul noapte sau modul întunecat? (night mode or dark mode?)

Deși parametrii lor de funcționare se suprapun oarecum, sunt moduri diferite de operare și trebuie tratate ca atare.

Modul de noapte este folosit seara, la amurg, și face ca ecranul să capete un ton mai cald, mai spre galben. Acest lucru are ca efect scăderea intensității luminii albastre și reducerea contrastului, iar ochii vor obosi mai puțin.

Modul întunecat este o modalitate de a “reproiecta” interfața și de opta pentru negru ca ton dominant, cu fundaluri închise și culori care sunt inversate față de un design normal. În acest mod, pentru contrast, textul devine alb.

Pe scurt, night mode se “joacă” cu parametrii tehnici ai ecranului, precum temperatura culorii și intensitatea luminozității, iar dark mode utilizează schimbarea de la alb la negru.

 

Iată câteva beneficia ale modului întunecat

  1. Primul beneficiu este consumul mai mic al bateriei, pentru ecranele OLED (Organic Light Emitting Diode). Din fericire, tot mai multe telefoane folosesc acest tip de ecran care nu are nevoie de curent pentru a trece la negru. Google a demonstrat această abilitate și susține că o interfață întunecată consumă cu 60% mai puțin ca un ecran la 100% luminozitate.
  1. Un alt aspect pozitiv este legat de confortul nostru vizual. Ecranele cu modul întunecat activat emit un nivel mai scăzut de lumină albastră, ceea ce are un impact important asupra oboselii oculare, îmbunătățeste calitatea somnului și chiar facilitează adormirea. Experiența vizuală este mult mai bună.
  1. Trebuie să ținem cont că la o culoare albă dominantă irisul se contractă astfel încât să fie mai puțină incidența luminii, ceea ce se traduce printr-un efort ocular mai mare. Culorile închise au efectul opus: permit ochilor să se adapteze mai bine la mediu și evită contrastul dintre iluminarea de pe ecran și cameră.

 

Există și dezavantaje?

Utilizatorii susțin că, în afară de estetică, nu există deficiențe majore în modul întunecat. Există totuși și unele studii care consideră un dezavantaj faptul că oamenii sunt obișnuiți să vadă text întunecat pe un fundal deschis și atunci citirea poate fi mai anevoioasă. Ei susțin că nu este firesc și ar putea dăuna chiar înțelegerii la citit.

 

Cum se activează dark mode?

Pe cele mai multe dintre telefoane, această funcție se găsește în meniul de “Setări/ Ecran (Ecran și luminozitate)/ Mod întunecat”. De asemenea, această funcție poate fi setată să se activeze automat, la apusul soarelui sau la o oră specific cu ajutorul opțiunii “Programează modul întunecat”. 

DanielaH_0-1668768075376.png

Știm că subiectul a mai fost dezbătut în Comunitate chiar vis-à-vis de aplicațiile Orange. Și mai știm că sunt mulți printre voi care folosesc dark mode și chiar își doresc ca acesta să fie implementat pe cât mai multe aplicații. Ați descoperit și alte beneficii? Sar dezavantaje?

Suntem curioși să aflăm părerea voastră.

4 Răspunsuri 4

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver

Buna Daniela,

Sunt perfect de acord cu tot ce ai scris mai sus. Inclusiv acel "dezavantaj" al modului intunecat. Intr-adevar, la citit foarte mult, scrisul parca "fuge" din fata ochilor. In continuare mi se pare mai ok decat un ecran alb cu text negru. Dar voiam doar sa confirm cele observate si de ceilalti.

Night Mode in schimb (sau TrueTone cum il numeste Apple pe dispozitivele lor; personal nu mi se pare nimic "true" in acel mod) pe mine unul ma enerveaza si e printre primele lucruri pe care le dezactivez. Acel ecran galbui/rosiatic chiar, mi se pare oribil, si strica absolut tot ce inseamna contrast, culori, imagini. Ca sa nu mai zic ca daca esti editor photo/video, nu ai ce cauta cu acel mod activat. Nu mai poti sa faci in veci color correction ca lumea in stilul asta.

In rest, personal nu am observat niciun dezavantaj. Prefer Dark Mode oriunde exista si se poate activa. 🙂 Si da, abia astept sa existe un dark mode si in Comunitate si in aplicatiile Orange. Pe langa faptul ca ar arata foarte bine (dupa parerea mea), beneficiile sunt de necontestat.

Client Orange

Anonim
Neaplicabil

Folosesc DM-ul de cand a aparut prima oara pe iOS, inclusiv pe laptop si pentru mine studiile nu se aplica, e mult mai odihnitor sa citesc font alb pe fond negru. Asteptam cu maxim interes implementarea in comunitate, un switch simplu, asa cum e pe multe alte platforme. 🙂

Foarte utile toate acestea, dar eu folosesc tot cum m-am obișnuit. Mulțumesc!

delfinas
#StarMember

Se stie ca eu sunt o fana a DM. Aplicatiile care au asa ceva sunt toate pe DM, inclusiv browser-ul, inca dinainte sa am o problema delicata la ochi. E mai odihnitor pt ochi, desi noi am fost obisnuiti sa citim negru pe alb.

Asa ca reiterez ideea de a se implementa DM pe site-ul Comunitatii si pe aplicatia My Orange.