anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Sfaturi utile despre cum sa folosesti in siguranta internetul

Neaplicabil
Ne bucuram cu totii ca putem comunica aproape de oriunde si oricând cu cei dragi, putem accesa ce ne dorim, cand dorim, practic internetul ne conecteaza si ne ofera totul la degetul mic, insa pericolele care pandesc online sunt tot mai multe si tot mai mari.
Propun acest subiect pentru a ajuta utilizatorii mai putin experimentati in ale tehnologiei sa stie cum sa se protejeze pe net, sa isi protejeze dispozitivele si sa invatam cu toti cum sa prevenim atacurile si infectiile, pentru ca preventia e cheia.
Cel mai important lucru într-o retea este firewall-ul, acesta poate fi setat si trebuie setat "la sange", pentru ca el opreste conexiunile interzise, ascunde dispozitivele conectate la net prin simplul fapt ca poate fi setat sa nu raspunda la diverse solicitari.
Antivirusul este si el o componenta esentiala, dar asa cum am mentionat, preventia e cheia. Nu puteti sa banuiti cat de mult va poate salva firewall-ul, pentru ca de obicei atacurile provin din conexiuni stabilite fara voia utilizatorului, de aceea eu zic ca este mai important decat antivirusul propriu zis.
In finez, revenind la antivirus, acesta trebuie setat sa se actualizeze automat frecvent, atat ca baza de date cat si ca aplicație in sine.
Pe langa astea doua componente, optional se mai poate folosi un anti-spyware, dar care sa nu ruleze permanent si am sa va dau un exemplu de software pe care eu l-am folosit cu succes, are si varianta gratuita si in privința firewall-ului poate fi configurat pentru o gramada de nevoi, in functie de priceperea fiecăruia. Este vorba despre Comodo Firewall, au si antivirus in suita completa, dar din ce am inteles nu ar avea o acuratete maxima in anumite situatii, cel putin asta era acum cativa ani. Nu stiu acum mai sta treaba, pentru ca eu nu mai folosesc, dar puteti cere detalii sau lamuriri despre astfel de solutii aici.
De asemenea, daca aveți router personal sau alte echipamente mai sofisticate, va recomand sa activati din start pe ele acel firewall integrat, sa blocati optiunea de a raspunde la ping, accesului la distanta si sa nu permiteti accesul persoanelor neautorizate la interfata acestora.
Asigurati un nume de utilizator si parole mai complexe, de exemplul combinații de litere de tipar, cifre si mai ales semne speciale precum *, $, & #,@,%.
Voi cum va protejați pe internet?
12 Răspunsuri 12

Vio73
#StarMember
Mulțumesc foarte mult! Am aflat foarte multe chestii interesante din acest topic.

Miha_Z
#StarMember
Eu recunosc ca in afara de antivirus nu am folosit alte tipuri de protectii impotriva rauvoitorilor. Incerc sa am grija la ce aplicatii descarc si pe cat pot limitez accesul la informatiile mobilului. Consider ca hackerii vizeaza persoanele avute, ca daca se tot chinuie sa sparga conturi, macar sa plece cu un castig pe masura. :))

FaraUnID
Campion certificat
"Cel mai important lucru într-o retea este firewall-ul" - TOTAL GRESIT, cel mai important lucru intr-o retea esti TU, omul. Ca sa ma exprim plastic - Poti avea mama suitelor de securitate atat hardware cat si software, daca tu ca om esti naiv (sa fiu elegant) si dai click pe toate prostiile, nici un antivirus sau firewall nu te poate proteja de prorpia ta naivitate. - Sunt amenintari de tipul "zero day" pe care sistemele de securitate nu prea le simt (ca de aia se numesc zero day). - Sunt sisteme informatice unde transmisia de date dintre server si terminal nu este securizata, adica informatia circula in plain text. Un atacator poate monitoriza reteaua respectiva, poate face captura pe traficul din retea si poate vedea cu usurinta absolut toata comunicatia voastra inclusiv nume utilizator si parola. - Cam 9 din 10 retele Wi-Fi gratuite (baruri, cafenele, hoteluri, fast-food, etc) sunt extrem de vulnerabile si in acelasi timp compromise. Este extrem de usor sa clonezi un spot Wi-Fi gratuit si sa faci captura pe traficul de date. Este adevarat ca o suita commpleta de securitate te poate proteja dar pana in punctul in care intra in scena naivitatea utilizatorului. Pentru un plus de securitate, atunci cand va conectati la un Wi-Fi gratuit faceti-o prin intermediul unui VPN si evitati sa utilizati aplicatii de tipul internet banking, shopping, etc.

Miha_Z
#StarMember
Multumim de sfaturi FaraUnID si simple_dreams. ( big like )

Laura_cio
Senior
Mulțumim pentru sfaturi!

Pastilchen
Explorator
Mulțumim pentru sfaturi. Foarte utile.

Neaplicabil
Cu foarte mare drag!

Vio73
#StarMember
Ești foarte tare! Mulțumim!

MihaelaA
Community Manager
Community Manager
@simple_dreams foarte bune sfaturile! Mulțumim! Avem și un articol despre siguranța pe internet aici: https://www.orange.ro/newsroom/stire/10-pa%C5%9Fi-simpli-ca-sa-ramai-in-siguranta-pe-internet-1110

Neaplicabil
Ma faci curios . Cum ar putea atacatorul sa intercepteze SMS -ul de la 3 D Secure, cata vreme e in telefonul tau de la piept ? Cum anihileaza tolkenul .Mai ales pe ala fizic ? In 2019 Internet Banking e o necesitate nu un lux .Nu mai stai la cozi cu tot cartierul pensionar sa platesti " lumina " Platesc online de peste 10 ani .Nici nu mi-au luat nici nu mi-au dat vreun banut vreodata periculosii astia de internet, dar si suita de securitate trebuie sa fie upgradata mereu . Cu banca impreuna, bun inteles .

Ascary
Campion certificat
Este adevărat,tot de vreo 10 ani fac plati de pe calculator sau telefon in ultima vreme și nu am avut niciodată nici o problema.

FaraUnID
Campion certificat
@GingisHan Cu ajutorul unui GSM interceptor. Sigur, dpv legal aceste jucarii pot fi detinute doar de catre SRI. In viata de zi cu zi sunt N firme de paza, detectivi particulari, persoane fizice care detin astfel de echipamente.