anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Cum sa folosesti in siguranta o conexiune wireless publica, nesecurizata

Neaplicabil
Desi nu cred ca se mai practica atat de intens ca alta data cautatul retelelor wireless disponibile la liber, neparolate, va dau o idee despre cum puteti sa va protejati datele transmise printr-o astfel de conexiune, daca situatia o impune.
Solutia este una foarte simpla si poarta denumirea de VPN - Adica Virtual Private Network, o Retea Virtuala Privata.
Ce face aceasta? In momentul in care ne conectam la o retea wireless publica, informatiile transmise pot fi foarte usor interceptate de către oricine detine cunoștințe si softuri specializate pe furtul de date.
Prin simpla creare a unui tunel privat intre utilizator si reteaua expusa public, neparolata, informatiile acestea nu vor mai fi vizibile si nici interceptate sau, mai rau, alterate, adica modificate de catre un atacator cu scopul de a pacali un dispozitiv prin bombardarea cu informatii false.
Acest VPN presupune conectarea la un server dedicat, server care se poate crea chiar si pe multe routere, dar si pe unele dispozitive care integreaza aceasta functionalitate, de exemplu anumite NAS-uri, adica dispozitive de stocare in retea.
Intrucat aici este destul de mult de discutat si chiar configurat, pentru a oferi raspunsuri cat mai precise catre voi, puteti veni cu exemple de echipamente detinute si putem cauta solutii, daca e posibil.
A doua varianta si cea mai simpla este utilizarea unui serviciu VPN platit, dedicat. Contra unei sume modice, fie lunar sau ocazional, puteți ascunde traficul vostru si puteti proteja informatiile transmise prin retele publice nesigure.
Nu pot oferi exemple de furnizori, pentru ca nu doresc sa se considere reclama. Eu personal folosesc si recomand un astfel de server sa fie hostat chiar de voi acasa, de pe echipamentul propriu. Acest lucru duce la un grad mare de siguranta, dar si timpi de raspuns mai mici, intrucat conexiunea nu va traversa rute lungi.
Aceste informatii au menirea de a va ajuta in situatia in care e absolut necesar sa folositi o astfel de retea. Personal eu merg numai pe utilizarea retelelor mobile in astfel de locatii, dar se intampla sa nu existe semnal de la furnizori, însă poate aveti acces la o rețea wireless publica si atunci puteti rezolva problema usor.
6 Răspunsuri 6

Razvan
#StarMember
Cel mai bine nu te conectezi, dacă nu ai încredere în ea, ca să nu îți virusezi telefonul.

Miha_Z
#StarMember
Eu evit aceasta practica, prefer sa folosesc datele mobile decat sa virusez mobilul.

Laura_cio
Senior
Și eu la fel, evit aceste rețele wireless ușor de accesat, fără parole.

Vio73
#StarMember & January's Problem Solver
Eu unul, evit cât pot asemenea lucruri. Dar e bine de știut! Mulțumim!

Ascary
Campion certificat
Cu ani în urmă mă mai conectam la cate o rețea wireless prin baruri sau hoteluri dar de când Orange oferă trafic la discreție n-o mai fac,nici macar acasă. Poate la vreo actualizare de sistem când downloadul e mare dar în rest stau pe datele mobile.

Neaplicabil
Eu nici atat, asa cum mentionasem, prefer sa folosesc numai reteaua operatorului la care am contract, asa e cel mai sigur si cel mai bine, de multe ori aceste routere wireless publice au si viteze cam proaste, fie din cauza aglomerarii, fie alte motive. 😄