anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Site-uri Inchise de ANCOM pentru Fake News COVID-19

FaraUnID
Campion certificat

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM) a decis să închidă o serie site-uri din România pe motivul că au publicat o serie de articole, răspândind informații false cu privire la pandemia de coronavirus.

 

Potrivit unui comunicat ANCOM, măsura de închidere a acestor site-uri a fost luată în baza Decretului de prelungire a stării de urgență pe teritoriul României nr. 240/2020, care prevede, la art. 91, alin. 3 că:

 

”Furnizorii de servicii de găzduire şi furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire."

 

Site-urile care au fost inchise pana in momentul de fata de ANCOM pe motivul că au publicat o serie de articole, răspândind informații false cu privire la pandemia de coronavirus sunt:

 

- stiridemoment.ro;

- breackingnews.xyz;

- romania-veche.ro;

- justitiarul.ro;

- bpnews.ro;

 

Printre titlurile si materialele publicate de aceste site-uri, atat Grupul de Comunicare Strategică si ANCOM a retinut urmatoarele:

 

- "Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl"

- "Coronavirusul Ucis De Polidin"

- "ATENȚIE: TRUC & ÎNȘELĂCIUNE sau Antenele 5G și COVID?"

- "Europe Defender 20 sau începuturile unui nou război mondial?"

- "Adevărul din spatele virusului: Armata americană și Defender Europe 20"

- "Exercițiu militar sau operațiune secretă? Ce caută soldații americani în Verona, fără măști?"

- "Isteria Covid: Pretext pentru legi abuzive și limitarea drepturilor omului"

- "Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”

 

Grupul de Comunicare Strategica menționează că a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că „site-urile menționate selectează și preiau trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor”.

 

„Titlurile materialelor postate pe site-urile menționate fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală. Totodată, site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact”, precizează sursa citată.

 

Deciziile pot fi atacate in instanta.

17 Răspunsuri 17

Jay
Campion certificat
Foarte bine... ca sunt foarte iritante toate chestiile astea false care apar și ii mai fac și pe oameni sa se certe din cauza lor..

FaraUnID
Campion certificat
Si mai iritant este comportamentul turmei care inghite tot ce le arunca stapanul, pentru ca mai apoi da share si like fara discernamant.

Jay
Campion certificat
Ai dreptate.. si asta e iritant... si eu am parerile mele, dar, încerc sa le țin pentru mine.. in niciun caz nu mi se pare ok sa fii vehement (ca sa fiu delicata) intr-o idee, fără s-o treci prin filtrul tău, sau sa incerci sa-ti impui părerea pentru ca asa îți convine ție sa fie, chiar dacă nu este în regula.. De multe ori vreau sa comentez doar atât.. am 2 prietene bune, de 20 de ani, dar, noi n-am făcut niciodată politica... de aceea suntem prietene de atâția ani și am face orice sa ne ajutam la nevoie..

FaraUnID
Campion certificat
De foarte multe ori, in spatele acestor site-uri sau pagini de facebook tintite pe fenomenul fake news, se afla persoane platite sa faca acest lucru: sa manipuleze si sa induca panica. Iar banii vin fie de la guverne straine opozanti ai regimului. Sunt analisti, sunt psihologi, sunt specialisti pe marketing online care analizeaza comportamentul vizitatorului si bazat pe interesele acestuia. compun, impacheteaza si livreaza informatia. Si inca un aspect legat de manipulare si spalare pe creier: justitiarul.ro apartine sau apartinea unui jurnalist din Sibiu, opozant Iohannis. Adica prin toate articolele publicate in cadrul acelui site, jurnalistul respectiv "lovea" in Iohannis. Dupa ce site-ul a fost inchis, propagandistii au inceput sa latre in mediile online ca acel site a fost inchis de Iohannis pentru ca acesta (n.b. site-ul) spunea lucruri adevarate, care deranjau si care nu puteau fi combatute. FALS - Site-ul justitiarul.ro a fost inchis pentru distribuire de materiale Fake News referioare la COVID-19, nu pentru articolele la adresa lui Iohannis.

Jay
Campion certificat
Despre prima parte din ce spui mai aveam și eu cate o idee, însă, despre situatia cu acest site nu.. dar, mi se pare în regula sa fie oprit oricine împrăștie falsuri cu intenția de a manipula, indiferent de culoarea lui politica.. rămâne sa mai existe oameni suficient de obiectivi sa-i oprească, indiferent de unde vin niște ordine sau niște bani..

Vio73
#StarMember
Cred că uneori e bine să se mai facă și curățenie, că ne-am săturat de știri false.

Miha_Z
#StarMember
E bine ca au luat aceasta masura. Acele stiri false nu aduceau nimic bun, din contra amplificau starea de panica si de confuzie fata de pandemia de COVID-19.

FaraUnID
Campion certificat
Din seria site-uri inchise de ANCOM la propunerea Grupului de Comunicare Staretegică, astazi site-ul ortodoxinfo.ro inchis pentru faptul ca „prezintă informații vădit false și care au potențialul de a crea comportament social nejustificat și panică în rândul cetățenilor” Printre articolele si afirmatiile de tip fake news publicate de acestia Grupului de Comunicare Staretegică a evidentiat urmatoarele: - "Se pregătește omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare și exterminare" - "Mâna întâmplării ar fi adus în lagăr virusul și acesta ar fi făcut o triere substanțială. Ca să nu mai vorbim de ”tratamentele” lui Cercel, care, zice el, nu au dat rezultate la toți pacienții, dar nu ne spune ce s-a întâmplat cu cei pe care a făcut, probabil în numele Big Pharma, experimente" - "România este pe cale să stabilească un trist record, depășindu-l poate chiar pe cel al primilor 20 de ani din comunism" - "Stocarea de informații sub piele, ca un tatuaj interior, prin nanocristale introduse împreună cu un vaccin se poate face chiar acum" - "Azi, declarațiile pe propria răspundere, mâine certificate imunitare, fără de care nu vom putea ieși din casă nevaccinați"

Jay
Campion certificat
Din păcate, cred ca sunt oameni care nici nu citesc mai departe de titlu... si dezinformează alți oameni la rândul lor.. Sper ca se întâmplă mai mult decât închiderea site-urilor.. sper ca, cei care fac astfel de lucruri si plătesc pentru ele..

teacher_
#StarMember
Din pacate, in Romania "pandemia" de fake news durează de ceva vreme. Probabil se vor mai opri și restul odată cu masurile astea.

FaraUnID
Campion certificat
Este foarte bine ca s-a ajung la solutia extrema in cazul acelor site-uri. ANCOM ar trebui sa aiba continuitate pe aceasta linie a inchiderii site-urilor de tip fake news si dupa ce starea de urgenta inceteaza.

teacher_
#StarMember
Eu am la sugestii foarte multe site-uri pline de fake news... doar pentru clickbait. Acelea nu vor dispărea niciodată.

FaraUnID
Campion certificat
Avertisment Grupul de Comunicare Strategică Atenționăm opinia publică asupra unor informații false puse în circulație în limba română, de pe platforme găzduite în Federația Rusă, care sunt propagate pe rețelele de socializare. Este cazul site-ului antenanews.xyz , care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conținutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul Facebook. Între articolele promovate se numără cel cu următorul titlu, care este previzualizat pe platforma de socializare: „UN TIR PLIN CU CADAVRE A FOST DEPISTAT AZI DIMINEAȚĂ ÎN CAPITALĂ! 250 DE PERSOANE SE PRESUPUNE CĂ TOȚI SUNT MORȚI DE СОVID”. În conținutul articolului se susține: „250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! ”Nu sunt gunoaie, au nume! Valul de virus ce loveste tara noastra de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele țin cadavrele în camioane frigorifice. Azi dimineata, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin capitala, unde se indrepta acesta deocamdata nu se cunoaste. Soferul a fist retinut pentru 72 de ore, politia a deschis un dosar pe acest caz, urmeaza a fi stabilite toate circumstantele incidentului. Autoritatile inca nu au venit cu o explicatie...” Articolul este ilustrat cu o imagine din 2018, din Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic. Precizăm faptul că aceste informații prezentate în articol sunt complet false!Facem apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate. Totodată, încurajăm populația să se informeze doar din surse oficiale. Sursa - https://www.digifm.ro/stiri/autoritatile-avertizeaza-cu-privire-la-stirile-false-despre-covid-19-un-tir-plin-cu-cadavre-a-fost-depistat-in-capitala-70181

Vio73
#StarMember
Circulă din nou tot felul de știri imbecile și teorii ale conspirației pe internet, dar acum nu li se mai face nimic celor care le răspândesc, pentru că li se încalcă drepturile. Și au și dreptul să nu msi stea în carantină sau izolare, etc.