anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Proiectul legii 5G a fost aprobat în ședința de guvern

FaraUnID
Campion certificat

Proiectul legii 5G a fost aprobat în ședința de guvern, a anunţat Lucian Bode, actualul ministru al Afacerilor Interne.

 

Acesta a scris: “Proiectul de lege promovat are în vedere stabilirea unui mecanism de autorizare prealabilă a producătorilor de tehnologii, echipamente și programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicații de interes naţional, inclusiv cele de tip 5G. Astfel, vom avea la dispoziție un instrument solid în vederea diminuării riscurilor la adresa securității și apărării naționale. Totodată, prin acest proiect de lege, odată aprobat în Parlament, România nu exclude niciun producător de tehnologie, dar va putea condiționa prezența acestora de respectarea criteriilor stipulate în Memorandumul semnat de guvernele României și SUA privind securitatea rețelelor 5G”.

 

Pe de alta parte, intr-un interviu pentru B1.ro Edwin Vermulst, care practică dreptul comerțului internațional din anul 1985 și este fondator al companiei VVGB Advocaten, a afirmat faptul ca:

 

"Trebuie o nouă consultare privind noul proiect de lege referitor la tehnologia 5G în România. Nu e nici măcar un singur criteriu tehnic în acest proiect. Criteriile sunt pur politice.

 

Pentru că aceasta este o legislație a României și pentru că România invocă securitatea națională, China dacă va decide să meargă la Organizația Mondială a Comerțului poate ataca legislația românească sau măsura excluderii furnizorilor chinezi pe baza legislației românești, poate ataca acest aspect la Organizația Mondială a Comerțului. 

 

Una dintre reguli este ceea ce numim națiunea cea mai favorizată, prin asta înțelegem că trebuie să tratezi toate statele în aceeași manieră. Nu poți să discriminezi, nu poți să spui nu îmi place SUA, deci impun tarife, dar îmi place Tunisia, deci nu impun tarife. Trebuie să tratezi pe toată lumea în aceeași manieră.

 

CRITERIILE IN PROIECTUL DE LEGE ROMAESC SUNT DIFERITE DE CRITERIILE UE DIN SETUL DE INSTRUMENTE.

 

Setul de instrumente se uită la ce fel de rețea și la componentele ei și spune că anumite componente, anumite părți ale rețelei sunt critice, de exemplu miezul rețelei este critic. Dar alte componente ale rețelei sunt mai puțin critice, sau mai puțin sensibile. Setul de instrumente spune statelor membre: nu vă uitați la un întreg, uitați-vă la componente, poate indica miezul care este foarte sensibil, foarte critic. Trebuie să aplicați evaluări diferite ale riscurilor. Apoi indică alte componente care sunt mai puțin sensibile. Deci propunerea UE în setul de instrumente este mult mai nuanțată decât abordarea românească. Abordarea românească este ca un ciocan mare. Abordarea Europeană spune: discută cu cealaltă parte, vezi ce se poate face, poate că nu poate fi admis pentru miezul rețelei dar poate fi admis pentru părțile non-critice ale rețelei. Deci abordarea este mult mai rafinată”

 

Sursa - https://financialintelligence.ro/edwin-vermulst-expert-in-dreptul-comertului-international-si-al-ue-...

 

Ramane cum am stabilit: In momentul in care in Romania vom avea acoperire 5G la nivel urban, in China va fi in teste 6G.

9 Răspunsuri 9

mihai_13
Maestru
Vor fi folosite doar echipamente și soft-uri de la producători avizați în prealabil de CSAT/ Avizul va ține cont de obligațiile României față de UE și SUA .(punct) - din partea mea huawei poate sa se retraga total din Romania si la fel si toate produsele chinezesti de proasta calitate care au invadat UE . - ( sa nu uitati ca aproximativ toate firmele actuale de gsm din china acum 12-15 ani piratau Nokia symbian) - si mai mult am inteles ca pana in anul 2024 toate retelele gsm din Romania trebuie sa inlocuiasca toata infrastructura gsm 2-3-4 g care foloseste tehnologie huawei 🙂

FaraUnID
Campion certificat
Cum bine a punctat si Edwin Vermulst, nu e nici măcar un singur criteriu tehnic în acest proiect de lege. Criteriile sunt pur politice si stibilite din topor. Ca si in cazul vaccinului AstraZeneca: Compania care produce acest vaccin este anglo-suedeză iar cum Marea Britanie nu mai este in EU, cam toata lumea a casunat pe ei. Cat priveste ipoteza retragerii Huawei din Romania...... Ei bine statisticile oficiale arata faptul ca Huawei sustine 2.200 de joburi la noi in tara si aduce o valoare adaugata in economie de peste 200 mil. euro pe an. Ca fapt divers: Nokia se lauda in 2021 cu telefoane 4G care au 64GB ROM cu 4GB RAM ca fiind miezul din "miezul din dodoaşcă" .

mihai_13
Maestru
SPER ca cele 2.200 de joburi huawei vor fii inlocuite de 4.400 joburi Nokia-Ericsson etc ...

FaraUnID
Campion certificat
Si eu sper ca intr-o buna zi voi castiga marele premiu la loto. Mai trebuie sa si joc pentru a castiga.

Razvan
#StarMember
Înlocuirea echipamentelor de emisiei semnal GSM va însemna costuri uriașe pentru Vodafone și Orange și este posibil creșterea tarifelor și diminuarea semnalului, în plus ar fi imposibil de executat o astfel de lucrare, atât de mare într-un interval de timp atât de scurt.

FaraUnID
Campion certificat
In momentul in care pretul produselor din magazinul online al retelei #1 sunt 25% - 30% mai mari decat pretul mediu din piata pentru acelasi produs vandut de magazinele concurente..... cred ca are balta peste. In alta ordine de idei, conform raportului Brand Finance, prducatorii de echipamente de retea cei mai infipti in piata sunt: 1. Huawei 2. Corning 3. Qualcomm ....... 5. Nokia ....... 7. Ericsson Cele mai valoroase companii care ofera echipamente de retea sunt: 1. Huawei 2. Cisco 3. Nokia ....... 6. Ericsson Dintre acestia Huawei este singurul producator care poate oferi solutii de retea complete, adica incepand din faza de proiect aka pixul si foaia si terminand cu predarea lucrarii la cheie. Adica sunt capabili sa puna pe picioare o retea functionala, de la A la Z, doar cu echipament propriu.

FaraUnID
Campion certificat
Epopeea 5G in Romania continua....... cu episodul in care aplicarea viitoarei legi 5G riscă să fie blocată din cauza nerespectării legislației europene. Pe scurt - Toate statele membre trebuie să fie informate cu privire la reglementările tehnice preconizate de către orice alt stat membru. Începând cu data notificării proiectului, există o perioadă de suspendare de trei luni – în cursul căreia statul membru care a făcut notificarea nu poate adopta regulamentul tehnic în cauză – permiţând Comisiei şi celorlalte state membre să examineze textul notificat şi să răspundă în mod adecvat. Până la acest moment nu există însă nici o confirmare oficială că România ar fi respectat însă cerințele de informare prevăzute în legislația UE. Sursa - https://financialintelligence.ro/aplicarea-viitoarei-legi-5g-risca-sa-fie-blocata-din-cauza-nerespectarii-legislatiei-europene/ De trei ori URA, pentru cei care detin telefoane 5G + abonamente 5G !!!

FaraUnID
Campion certificat
Proiectul referitor la implementarea reţelelor 5G a primit raport de adoptare în comisii, fără amendamente, în forma adoptată de Guvern. Pavel POPESCU, Deputat PNL, Membru al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a declarat: "Această lege va merge cu micile perturbări absolut normale în linie dreaptă, pentru a fi votată transpartinic și a pune în sfârșit România pe direcţia corectă, în detrimentul a ceea ce se spune, cu banii care au fost aruncați pentru un lobby absolut incredibil de agresiv, pentru a discredita România, cum că vor exista pierderi economice etc. Fără doar și poate, această lege va fi promulgată cât mai curând. Proiectul de lege a fost adoptat în regim de urgență. Acum va merge la Senat. Dispunem de o echipă a unei alianțe care și-a asumat strategic această direcție și, mai mult de atât, statul român şi-a asumat în fața partenerilor strategici și în fața lumii o direcție pe care unii o contestă astăzi”. Sursa - https://financialintelligence.ro/pavel-popescu-dupa-adoptarea-in-comisiile-reunite-ale-camerei-deputatilor-a-proiectului-de-lege-5g-o-zi-istorica-pentru-romania/

FaraUnID
Campion certificat
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G. S-au înregistrat 277 de voturi “pentru”, unul “împotrivă” şi 23 abţineri. https://financialintelligence.ro/camera-deputatilor-a-adoptat-proiectul-privind-implementarea-retelelor-5g/