Privatizarea Romtelecom (prima faza a privatizarii) a fost un succes si un exemplu despre cum poti schimba un operator cu mentalitate comunista si monopol intr-un jucator activ in piata de servicii de telecomunicatii.
La vremea respectiva cei de la OTE au investit masiv in Romtelecom: Au fost modernizate sediile, le-au dotat cu aer conditionat, au impus dress codes, au investit in internet broadband, platfoma DTH, platforma CATV, platforma IPTV, platforma Web TV. Pe scurt a fost un bun exemplu de privatizare reusita care ar trebui prezentata in manualele de specialitate la capitolul "Asa da".
Tin minte primul contract de internet cu Romtelecom oferea o viteza de 3 Mbps si asta in conditiile in care foarte multi provideri inca aveau in oferta intenet la 1Mbps sau chiar la 512 kbps. In momentul in care infrastructura a permis, Romtelecom a dublat vitezele fara sa modifice termenii contractului.
In momentul in care grecii s-au retras si au venit cei de la Deutsche Telekom, directia si mentalitatea Romtelecom s-a schimbat cu 180° , de parca s-au intors la metehnele comuniste si mentalitate de monopol in piata.
Singurul lucru pe care l-a facut Deutsche Telekom a fost sa schimbe denumirea, sigla si culorile. In rest, pentru nemtzalai, Romtelecom a fost o vaca de muls si nimic mai mult. In sprijinul afirmatiilor mele sta lansarea cu surle si trambite a primelor pachete Magenta One (internet + televiziune + telefonie) al caror "pret special de lansare" era de 100 euro / lunar in cazul contractelor incheiate pentru 24 de luni.
Romtelecom a avut potential fantastic pe toate capitolele, din pacate nu au avut management care sa inteleaga si sa puna in valoare acest potential.
Numai pe zona de IPTV, daca erau isteti rupeau concurenta fara drept de apel, pentru ca, inca de la lansarea din 2009, acest IPTV oferea utilizatorului acces la functii precum: pauza, inregistrare, reluari, acces la o biblioteca virtuala cu filme documentare, emisiuni inregistrare, programare inregistrari. Plus ca sunt cam singurii de pe piata care au IPTV la nivel national.
In contrapartida, in anul de gratie 20-21 atat reteaua #1 cat si Vodafone promoveaza functiile mai sus mentionate ca fiind ultimul racnet si ceva inovator. Romtelecom avea asa ceva in platforma IPTV inca din 2009.