anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

MediaTek trișează în benchmark-uri

FaraUnID
Campion certificat

Performanța în teste sintetice a procesoarelor pentru smartphone-uri pot influența decizia de cumpărare a posibililor clienți. Astfel, atunci când două telefoane similare ca preț, dar care oferă rezultate diferite în astfel de teste, modelul mai puternic ar putea fi considerat „mai bun”. A ieșit din nou la iveală faptul că MediaTek trișează în astfel de teste, procesoarele recunoscând aplicațiile și crescând performanța doar în acea situație. De această dată, compania acuzată se apără spunând că și celelalte companii fac același lucru.

 

Site-ul AnandTech a descoperit ceva ciudat atunci când a testat două dispozitive Oppo din gama „Reno” echipate cu procesoare diferite. Un Oppo Reno 3 Pro în versiune europeană, echipat cu chipset Helio P95 și un Oppo Reno 3 în versiune de China, echipat cu chipset-ul MediaTek Dimensity 1000L. Curios a fost însă faptul că modelul Reno 3 Pro european vine cu un chipset demonstrabil mai slab, a oferit un scor mai mare decât modelul Reno 3 din China.

 

Folosind o versiune PCMark „stealth”, care nu poate fi recunoscută de către dispozitiv ca fiind una de test, rezultatele au scăzut cu 30 și până la 75% față de rezultatele inițiale în anumite teste. Se pare însă că MediaTek trișează doar în cazul variantelor europene de cipuri, întrucât versiunea Reno 3 Pro echipată cu Snapdragon 765G nu oferă rezultate diferite indiferent de versiunea de PCMark folosită.

 

AnandTech a mers mai departe și a „săpat” prin fișierele firmware-ului telefoanelor și a găsit un așa-numit „sports mode” pentru procesorul Helip P95, care crește performanța atunci când anumiți parametri o cer. Testele site-ului au descoperit situații similare în cazul telefoanelor Realme C3, Xiaomi Redmi Note 8 Pro și Xperia XA1, toate echipate cu chipset-uri MediaTek.

 

Acum știm că MediaTek trișează în teste (și a și recunoscut asta, recent), dar inițial compania a încercat și să ascundă acest comportament al hardware-ului său. Versiuni mai noi de firmware eliminând mențiunile acestui „sports mode”, chiar dacă performanța raportată de teste nu este cea reală.

 

MediaTek a venit cu un răspuns oficial pe blog-ul companiei în care spune că și alte companii fac optimizări similare pentru anumite aplicații de test și că modul de performanță crescută este valabile doar în anumite regiuni.

 

"MediaTek urmează standardele acceptate din industrie și este încrezătoare că testele din aplicațiile de benchmark reprezintă corect capabilitățile chipset-urilor noastre. Lucrăm alături de producătorii de dispozitive când vine vorba despre testarea dispozitivelor care folosesc chipset-urile noastre, dar brand-urile au flexibilitatea să își configureze propriile dispozitive așa cum doresc. Multe companii produc dispozitive care să ruleze la cel mai înalt nivel de performanță atunci când sunt rulate teste pentru a demonstra capabilitățile complete ale chipset-urilor. Acest lucru dezvăluie performanța de top pentru fiecare chipset în parte.

 

Desigur, în scenarii de utilizare normale, mulți factori vor determina cum chipset-urile performează. Chipset-urile MediaTek sunt construite pentru a optimiza performanța și consumul de energie pentru a oferi cea mai bună experiență posibilă pentru utilizatori în timp ce maximizează autonomia. Dacă cineva rulează un program care necesită putere de procesare mare, precum un joc, chipset-ul se va adapta inteligent la modurile de procesare pentru a livra performanță susținută. Acest lucru înseamnă că un utilizator va vedea diferite niveluri de performanță în aplicații diferite, întrucât chipset-ul gestionează dinamic puterea de procesare a procesorului, cipului grafic și resursele de memorie conform energiei și performanței care este necesară pentru a oferi o experiență de utilizare grozavă. De asemenea, anumite brand-uri au diferite tipuri de funcționare pornite în diferite regiuni, așa că performanța poate să varieze în funcție de cerințele fiecărei piețe în parte.

 

Credem că prezentarea capabilităților complete ale unui chipset în aplicații de test este în ton cu practicile altor companii și oferă clienților o imagine corectă asupra performanței dispozitivelor."

 

Sursa 1 - https://www.go4it.ro/content/telefoane-mobile/mediatek-triseaza-in-benchmark-uri-dar-spune-ca-si-concurenta-o-face-19142889/

Sursa 2 - https://www.anandtech.com/show/15703/mobile-benchmark-cheating-mediatek

 

Daca in cazul Diselgate vs Volkswagen s-au autosesizat mai multe orgamisme internationale cu putere de decizie si s-a lasat cu penalitati, asteptam ca si in acest caz sa se raspunda cu acceasi hnitate de masura.

 

@Posesorii de dispozitive cu procesoare MediaTek, aveti posibilitatea sa efectuati si voi aceste teste acasa si sa faceti publice rezultatele obtinute.

 

4 Răspunsuri 4

Miha_Z
#StarMember
Cea mai simpla scuza. Daca vecinul face, eu de ce sa nu fac? Oricum urata tactica si merita sa fie taxata pe masura.

FaraUnID
Campion certificat
In cazul producatorilor exista un fel de "fratie a inelelor" prin care acestia nu prea isi dau la glezne reciproc si cauta sa se protejeze reciproc. Cel mai trist aspect in toata cârdăşia asta este dat de faptul ca singurul care are de suferit este clientul final.

Miha_Z
#StarMember
Ce frumos, se acopera unul pe altul atunci cand se poate si daca sunt descoperiti sa cada toti. :)) Din pacate cum spuneai si tu cel care are de pierdut este clientul final. Ca pana se descopera neregulile lor dureaza. Si cu "mita" poate reusesc sa scape fara mari pierderi atat financiare cat si de imagine.

FaraUnID
Campion certificat

În urma scandalului prin care s-a demonstrat că procesoarele MediaTek trișează în teste de performanță, anumite companii producătoare de teste încep deja să penalizeze dispozitivele care le folosesc. UL, compania care produce aplicațiile PCMark și 3DMark, a decis să delisteze temporar din clasamentele sale toate dispozitivele echipate cu procesoare MediaTek care ar putea să activeze un mod de funcționare „sport”.

 

Conform UL, peste 50 de dispozitive de la 25 de companii producătoare diferite au fost afectate de această decizie.

 

„Utilizarea de mecanisme ascunse pentru a detecta aplicațiile de benchmarking după nume și pentru a face anumite optimizări de performanță pentru aplicații nu este un „standard acceptat în industrie”. Această practică este de fapt opusul standardelor acceptate.

 

De asemenea, scorurile de benchmark bazate pe optimizări pentru anumite aplicații ascunse, care sunt activate implicit și nu sunt disponibile utilizatorului, nu reflectă performanța reală a dispozitivului în utilizarea de zi cu zi.

 

Practic, un dispozitiv trebuie să ruleze un benchmark ca pe oricare altă aplicație. Aportul de performanță trebuie să vină din modul în care dispozitivul operează în funcție de tipul operațiunilor și nu după numele aplicației.

 

Cum s-a întâmplat în alte cazuri din trecut, sperăm ca delistarea să îi convingă pe cei de la MediaTek să își schimbe atitudinea și să se alăture întregii industrii în adopția de bune practici de testare.”

 

Sursa 1 - https://www.go4it.ro/content/telefoane-mobile/dispozitivele-cu-procesoare-mediatek-delistate-din-3dm...

Sursa 2 - https://benchmarks.ul.com/news/ul-delists-mediatek-powered-phones-with-suspect-benchmark-scores