anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Google renunță la formatul APK în favoarea noul format AAB

FaraUnID
Campion certificat

Începând din luna august 2021, Google va obliga toți dezvoltatorii software de pe Google Play Store să dezvolta aplicații exclusiv în formatul AAB. Acest format există încă din 2018, însă abia acum începe Google să impună utilizarea lui. Noul format permite realizarea unor pachete mai mici și asigură accesul la metode mai simple de dezvoltare pentru anumite aspecte ale aplicațiilor.

 

Astfel, Google speră să ofere mai multă securitate pe platforma Android și să micșoreze cu până la 15% dimensiunile aplicațiilor din magazinul Play. Desigur, vor exista și câteva dezavantaje pentru dezvoltatori și utilizatori.

 

Totuși, dezvoltarea în format AAB va face anumite aplicații incompatibile cu magazinele de aplicații alternative. Astfel, cei care au aplicații atât în Google Play Store, cât și în Amazon AppStore sau Huawei AppGallery, vor trebui să realizeze două versiuni separate ale acestora. Din acest motiv, este posibil ca anumite aplicații să nu mai poată fi găsite pe alte magazine neoficiale precum Apptoide sau APK Pure. Aplicațiile care sunt deja pe Google Play Store, vor rămâne așa, însă este posibil ca Google să ceară update-uri în format AAB în viitor.

 

Formatul AAB nu este compatibil cu alte magazine de aplicații, întrucât este un format semnat digital. De altfel, Google cere dezvoltatorilor să îi ofere acces la cheia de criptare pentru publicarea pe Google Play Store. Astfel, Google ar putea semna aplicații în numele dezvoltatorilor, ceva ce a ridicat semne de întrebare în rândul comunității de programatori de pe platforma Android. Desigur, sunt slabe șansele ca Google să semneze ceva în mod ilicit în numele altor dezvoltatori de pe platforma sa.

 

Cert este că formatul APK pentru aplicațiile din Google Play Store nu va mai exista foarte mult timp, în timp toate aplicațiile importante urmând a fi actualizate la formatul AAB.

 

Sursa - https://www.go4it.ro/content/aplicatii/google-renunta-la-...

 

Personal cred ca aceasta mutare este mai cu bataie lunga catre Huawei si al lor Harmony OS, precum si catre magazinele alternative - mai mult sau mai putin oficiale - de aplicatii.

1 Răspuns 1

Jay
Campion certificat
Ar fi fost bine doar sa ajute pe partea de securitate, dar, daca nu vor mai fi compatibile multe aplicatii, ii cam forteaza sa faca modificari.. e cu bataie de cap..