anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Experiment ESET - Cum se fac bani din înșelătorii pe Instagram

FaraUnID
Campion certificat

Dupa experimentul derulat de Politia Romana si al lor Luis Cafilicatu despre care am discutat aici https://comunitate.orange.ro/questions/2360548-experiment-politia-romana-lasa-luis-calificatu-bunuri , cei de la ESET au făcut un experiment pe Instagram, pentru a demonstra cât de ușor este să faci bani pe baza credulității utilizatorilor atunci când interacționează pe social media.

 

Tehnica abordată a fost social engineering (ingineria socială) și presupune manipularea potențialelor victime în a executa anumite acțiuni, pe baza unui scenariu livrat de atacator.

 

„Am auzit povești despre clonări ale conturilor, dar am presupus întotdeauna că oamenii vor verifica atent autenticitatea unui cont sau cel puțin se vor gândi de două ori înainte să trimită bani către contul unei persoane cunoscute recent. Din păcate, oamenii se lasă păcăliți în continuare de astfel de înșelătorii, motiv pentru care mi-am propus să îi ajut pe cei care nu sunt încă conștienți de riscurile la care sunt expuși”, scrie autorul experimentului, Jake Moore.

 

Articol complet - https://blog.eset.ro/securitate-mobila/test-cat-de-usor-e...

 

Aviz amatorilor de senzatii tari!

7 Răspunsuri 7

FLo1
#StarMember
Pai daca mai sunt creduli care lacomesc si nu se informeaza in prealabil ce poti sa faci? Poti sa-i opresti? Poti sa le interzici? Fiecare e liber.... sa faca ce vrea. Eu am mai spus-o: Concursuri si alte chestiuni in care se cer bani pentru a fi implicat intr-o actiune si tu accepti asa ceva este de fapt acceptul unui jaf.

svetalex
Senior certificat
Eu cred că ar trebui să fie totuși niște filtre pentru astfel de situații

Mary_13
Junior
Eu cred că lumea are suficientă minte să nu creadă în toate concursurile de pe instagram, mai ales dacă persoana care face acel concurs are un profil suspect, cu puține persoane care îl urmăresc.

FaraUnID
Campion certificat
In cazul de fata nu este vorba de un concurs. In acest caz a fost clonat un cont de instaragm pe motiv ca ala vechi a fost spart de hackeri si conturile de banking ale posesorului de drept au fost golite. Persoanele din lista de prieteni a subiectului au fost abordate si rugate sa ajute dupa posibilitati cu o donatie intr-un cont paypal deoarece conturile bancare au fost compomise. Trist este faptul ca unii s-au executat fara a solicita alte detalii sau fara a contacta direct posesorul de drept al contului, telefonic sau prin SMS, pentru a confirma povestea.

Miha_Z
#StarMember
Interesant experiment. Pacat ca persoanele contactate n-au cerut mai multe lamuriri. Multi sunt dornici sa ajute, dar fara a verifica riguros veridicitatea interlocutorului.

Vrajitoarea
Cunoscător
Multe se intampla pe retelele sociale, asa ca trebuie avut grija. Astea cu furtul de identitate si pretins bani pentru prieteni/ cadou/ mostenire/ cumparaturi olx sunt de ceva vreme, au fost variante si pe mail si in viata reala, gen metoda "accidentul" si ma surprinde ca fac inca atatea victime. Apoi, pe Facebook mai circula destul de mult cele care imita paginile Facebook si anunta ca vor inchide contul, iar daca vrei sa nu se intample acest lucru sa accesezi un link unde sa completezi datele contului sau alte date personale, uneori chiar mentioneaza expres cardul si desi au fost multe anunturi in acest sens inca sunt care pica in plasa. Uneori doar obtin acces la conturi de pagini si apoi fac postari sponsorizate la pagini de te miri de pe unde si pana se trezesc ca le-a fost spart contul si blocheaza cardul deja au fost cheltuiti banii de pe card. Apoi, in ultimul timp au fost sparte foarte multe conturi de pagini de Facebook, inclusiv unele cunoscute cu sute de mii de urmaritori, cum a fost recent cazul Voltaj si a unui consiliu judetean, dar au fost si altele, unde se publica continut video care nu are nici o legatura cu pagina, dar avand vizibilitate, ei monetizeaza de fapt din vizualizarile videoclipurilor publicate. Si mi se pare nasol ca tu ca administrator de pagina sau urmaritor nu ai o parghie directa de a raporta furtul paginii, exista report, dar cand incepi sa alegi motive trebuie sa mergi pe altele si din ce am vazut dureaza cateva saptamani pana sa reuseasca sa redobandeasca pagina furata. Asa ca securizati-va bine conturile, folositi autentificarea cu doi factori si stati deoparte de tot felul de chestii dubioase sau care par prea bune ca sa fie adevarate 🙂

Romeo_
Senior certificat
Din pacate inca sunt foarte multe persoane naive care cred ca pot castiga bani”picati din cer” fara sa munceasca 😞