anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

CE vrea sa plafoneze cumpărăturile cash in vederea combaterii spălării banilor

FaraUnID
Campion certificat

 

Comisia Europeană vrea să plafoneze la 10.000 EURO cumpărăturile cu plata în numerar în toată Uniunea Europeană. Măsura este menită să combată spălarea de bani obţinuţi prin activităţi ilegale, potrivit comisarului pentru servicii financiare.

 

https://www.digi24.ro/embed/stiri/externe/ue/cumparaturil...

 

Cea mai mare parte a câştigurilor provenite din activităţi infracţionale sunt în numerar, iar capitalul este apoi investit în proprietăţi sau bunuri de valoare mare pentru a disimula originea ilegală a banilor.

 

Este motivul pentru care normele europene în vigoare împotriva spălării de bani se aplică deja operatorilor care fac sau primesc plăţi de peste 10.000 de euro. Bruxellesul vrea să stabilească însă o regulă generală în Uniune Europeană care să impună o limită maximă de 10.000 de euro pentru plăţile în numerar.

 

Această măsură ar putea fi cuprinsă într-un pachet cu noi iniţiative împotriva spălării de capitaluri, pe care Comisia Europeană îl va prezenta în luna iulie. Va fi creată și o nouă instituție europeană ce va avea în atribuţii lupta împotriva spălării de bani şi actualizarea sau armonizarea normelor în această privință.

 

Sursa - https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/cumparaturile-cu-c...

 

Parca-i si vad pe interlopi si manelisti cu POS-ul portabil dupa ei pentru a putea inregistra sumele mai mari de 10.000 euro.

5 Răspunsuri 5

Jay
Campion certificat
Ca de obicei, regulile vor fi respectate de cei care au facut asta si pana acum si, pt multi dintre ei suma de 10000 de euro numerar e un vis..

Vio73
#StarMember
Nu știu dacă este bine sau rău, dar probabil că cineva a făcut o evaluare înainte de a lua această decizie!

delfinas
#StarMember
Eu știu că la noi e demult o astfel de normă. Orice tranzacție care depășește 10000 de euro se face prin banca, nu ai voie sa treci granița cu mai mult de 10000 de euro cash... Și, ca de obicei, dacă îți faci un cont in valută, indiferent de sumă, îți dai acordul să afle și partenerul strategic, că nu se poate altfel. Firește, doar in America se combate spălarea banilor la nivel mondial...deh, jandarmul mondial... ;) Cine va vrea sa "spele" bani, o va face in continuare liniștit. Regulile sunt pentru cei care oricum sunt cinstiți și declară tot, de frică. Ușor, ușor, se va merge cu plafonul cat mai jos, până când o să ni se spună că nu vom mai avea moneda fizica, totul va fi cu cardul, inclusiv cumpărăturile mici, de zi cu zi, ca sa fie controlul maxim.

FaraUnID
Campion certificat
In momentul de fata, in Romania, tranzactiile mai mari de 10000 euro sunt automat raportate catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Asta nu inseamna ca devii in mod automat suspect de spalare de bani si ca impotriva ta se va demara o ancheta. Poti trece granita cu mai mult de 10000 euro cash, doar ca trebuie declarata suma si provenineta banilor. Poti sa treci si cu 1 mil de euro cash daca ai documente care sa ateste sursa banilor.

delfinas
#StarMember
Nu faptul că poți deveni tinta unei anchete e problema, mai ales dacă tranzacțiile sunt corecte, cu acte doveditoare. Problema e de control, cică in beneficiul populației, societății, să stârpească infracționalitatea. Da, da... Depinde de partea care/cui ești... 🙂