anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Avertisment CERT-RO și Poliția Română Campanie Scam e-Mail In Numele Poliției Române

FaraUnID
Campion certificat
CERT-RO și Poliția Română semnalează apariția unor e-mail-uri potențial malițioase, pe care utilizatorii le primesc de la adrese neoficiale și în care aceștia ar fi notificați despre faptul că au devenit subiectul unei anchete.
Pentru aceasta, textul mesajului specifică faptul că destinatarul ar trebui să se prezinte la un sediu al Poliției din București, la o anumită dată și oră, eventual împreună cu avocatul. Nu se oferă un motiv anume.
Din moment ce informațiile nu sunt clare în textul furnizat, un utilizator ar putea acționa impulsiv (din teamă sau curiozitate) și ar putea accesa fișierul atașat acestui mesaj, pentru a afla mai multe date concrete despre pretextul invitației. Atașamentul este de tip .pdf și odată accesat ar putea infecta dispozitivul victimei cu malware.
Analiza acestui fișier atașat arată faptul că este vorba despre o variantă de malware tip troian care, odată executat, ar permite unui atacator control total de la distanță al dispozitivului infectat, inclusiv acces la credentiale, microfon, webcam etc.
Mai mult, textul respectiv pare unul tradus cu instrumente disponibile online de traducere automată, este unul pe alocuri incorect gramatical și neadaptat limbii române. În plus, semnătura din e-mail nu corespunde deloc expeditorului în numele căruia este trimisă această 'invitație'.
Echipa CERT-RO îndeamnă la răbdare și vigilență în această perioadă a restricțiilor, una în care activitatea zilnică a migrat puternic spre zona online. Pe site puteți regăsi câteva materiale utile în această perioadă, precum recomandări de securitate pentru lucrul de la distanță sau cum ne putem feri de cele mai întâlnite fraude pe internet.
În acest caz, pentru a evita o posibilă infectare cu malware trebuie să:
- verificăm întotdeauna sursa mesajului;
- evităm accesarea de url-uri sau atașamente din surse necunoscute;
- fim atenți la calitatea textului furnizat, precum eventuale greșeli de redactare, gramaticale sau de exprimare;
- atunci când nu suntem siguri de veridicitatea mesajului, să validăm telefonic transmiterea lui.
- folosim o soluție de securitate (antivirus) actualizată;
- facem back-up regulat și să aplicăm update-urile de securitate imediat cum acestea devin disponibile.
Sursa: Politia Română
4 Răspunsuri 4

teacher_
#StarMember
Era de așteptat ca in aceasta perioada să apară documente false. Și bag mana in foc că sunt destui creduli. Acum apar agenți cu legitimații false, sau "trimiși" de diverse companii... Până la urmă, diacriticile și forma scrisului lasă de dorit, eu personal îmi dau seama când e vorba de un fake, cel puțin în limba română. Țin minte acum mai mulți ani, fratelui meu i se cerea bani, și a apărut o poza cu Băsescu și sediul SRI... :))

FaraUnID
Campion certificat
Primul beculet care trebuie sa se aprinda in cazuri precum acesta este beculetul care ne spune faptul ca Politia Romana nu trimite citatii pe e-mail.

svetalex
Senior certificat
Politia nu trimite citatii pe email, dar avand in vedere modul in care au evoluat lucrurile din punct de vedere al tehnologiei, ar putea sa foloseasca si aceasta metoda, in paralel cu cea clasica. Doar ca ar trebui sa investeasca in tehnologie si in personal.

Vio73
#StarMember
Șmecherii și profitorii încearcă să își maximizeze potențialul în astfel de vremuri. Din păcate, există destule persoane care le pică în plasă! Mulțumim de informații!