anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Apple Anchetata Pentru Monopol Pe App Store Si Apple Pay

FaraUnID
Campion certificat

Comisia Europeană începe două anchete care vizează operațiunile companiei Apple. Prima se referă la magazinul App Store, iar cea de-a doua sistemul de plăți Apple Pay. Aceste investigații ar trebui să concluzioneze dacă Apple este într-o poziție de monopol și dacă face concurență neloială celorlalte companii care folosesc platforma sa. Anchetele au pornit în urma plângerilor mai multor companii, precum Spotify.

 

În urmă cu doar câteva luni, Spotify pornea o campanie online în care se plângea de monopolul pe care Apple îl are în ecosistemul său. Din acest motiv, servicii precum abonamentul Spotify sau abonamentul YouTube Premium costă mai mult pe dispozitivele cu iOS. Apple cere un preț normal pentru serviciile sale precum Apple Music sau Apple TV+. În același timp, taxează cu 30% fiecare tranzacție a serviciilor plătite din alte aplicații.

 

Aceste costuri ajung însă să fie suportate de clienți, care plătesc în general cu 30% mai mult pe App Store. Desigur, există posibilitatea de a plăti de pe alte platforme sau din browser la prețul normal. Apple interzice însă mențiunea altor metode de plată în aplicațiile disponibile pe App Store. Pe lângă Spotify și Rakuten, magazin de cărți, s-a plâns de aceste practici. Serviciul este în concurență directă cu Apple Books.

 

„Trebuie să ne asigurăm că regulile Apple nu distorsionează concurența pe piețele în care Apple concurează cu alți dezvoltatori de aplicații, exemple fiind serviciul de streaming Apple Music și Apple Books. Am decis să cercetez mai îndeaproape regulamentul App Store-ului Apple și conformitatea acestuia cu legile concurenței din Uniunea Europeană” , a declarat Margrethe Vestager, șefa diviziei antitrust a UE.

 

Pe partea cealaltă, există problemele legate de Apple Pay. Compania nu permite altor servicii de plăți să folosească modulul NFC. Toate plățile realizate prin dispozitivele iOS sunt realizate prin intermediul Apple Pay, exclusiv prin băncile partenere. Apple rămâne astfel cu o mică parte din fiecare tranzacție, facilitând rolul de procesator de plăți.

 

Vestager spune că „este important ca măsurile luate de Apple să nu limiteze consumatorii de la beneficiile noilor tehnologii de plată, precum alegeri mai bune, calitate, inovație și prețuri competitive”.

 

Germania a votat deja o lege care ar putea obliga Apple să ofere acces la NFC pe telefoanele sale. Desigur, Apple spune că accesul la NFC ar putea afecta aspectul de ușurință în utilizare și securitatea datelor financiare ale utilizatorilor.

 

Desigur, poziția Apple nu s-a schimbat, iar reprezentanții săi spun că cei care se plâng doresc „curse gratuite”:

„Este dezamăgitoare poziția Comisiei Europene care duce plângerile fără fond ale câtorva companii care doar își doresc o cursă gratuită și nu vor să joace după aceleași reguli precum restul lumii. Nu credem că este corect. Vrem să păstrăm un teren egal unde toată lumea poate să aibă succes cu determinare și o idee bună.

 

La sfârșitul zilei, scopul nostru este simplu: accesul clienților noștri la cele mai bune aplicații și servicii pe care și le doresc, într-un mediu sigur și securizat. Ne bucurăm astfel că avem ocazia de a demonstra Comisiei Europene că tot ce face este să transformăm aceste obiective în realitate”, au declarat reprezentanții Apple pentru The Verge.

 

Sursa - https://www.go4it.ro/content/telefoane-mobile/apple-monop...

 

Daca nici exemple de genul aceste nu va fac sa realizati modul in care Apple alege sa-si bata joc de utilizatori, nu stiu ce altceva ar putea. La aroganta demonstara de N ori de catre cei de Apple nu ar fi exclus sa vezi ca Apple sa actioneze in instanta Comisia Europeana.

3 Răspunsuri 3

Jay
Campion certificat
Cand spui Apple spui cel mai scump.. acum, daca vrea si monopol.. hm.. sa mai scada preturile :)) Glumesc, nu este ok oricum, sa existe monopol.. parerea mea.

Miha_Z
#StarMember
In niciun domeniu nu ar trebui sa fie monopol fiindca singurul care va fi in dezavantaj va fi clientul. Mi s-ar parea normal ca sa se ia masuri si Apple sa aiba concurenta sau macar sa scada preturile, fiindca nu e ok fata de clientii ei ceea ce face.

FaraUnID
Campion certificat

In Rusia, Apple a fost acuzat in mod oficial pentru favorizarea propiei functii de control parental incorporata in sistem; asta in dezavantajul aplicatiilor competitorilor.

 

Nu este prima data si cu siguranta nu va fi nici ultima cand vor apela la genul acesta de practici. Dezvoltatorii de aplicatii acuza producatorul de iPhone-uri pentru schimbarea politicilor Apple Store-ului foarte des fara vreun advertisment. Asta doar pentru a-si favoriza pozitia aplicatiilor propiii sau o functie mai aparte. In ultima instanta, ar incercat sa-si repare „greseala” prin implementarea unui sistem care ar fi permis dezvoltatorilor sa adreseze intrebari. A fost prea tarziu, nu au reusit sa scape de procesul rusesc.

 

Anul trecut, compania de securitate software Kaspersky Labs a inaintat o plangere catre Serviciul Anti-monopol din Rusia (FAS), pentru eliminarea aplicatiei Kaspersky Safe Kids prezenta deja in magazinul de aplicatii pentru mai bine de trei ani. Nu sunt de acord cu genul acesta de practici, m-am pus pentru o secunda in pielea dezvoltatorilor. Investesti resurse in crearea si optimizarea aplicatiei, ca in final sa-ti fie inlaturata fara vreun motiv bine intemeiat.

 

Si tot din seria Apple-ismelor.....

Epic Games a lansat o noua metoda de plata directa pentru Fortnite pe iOS si Android. Cu acest sistem nou implementat, jucatorii de Fortnite aveau optiunea de plata direct catre Epic Games; beneficiand de un discount frumusel de 20%. Problema care a aparut in urma sistemul de plata nou, avea sa-i coste eliminarea jocului din Apple Store. Daca utilizatorul selecta metoda de plata directa, tranzactia evita taxele de 30% impuse de Google sau Apple. Bineinteles, Apple nu a fost deloc incantat si la scurt timp, a eliminat complet jocul Fortnite din magazinul lor de aplicatii.

 

Epic a depus un dosar impotriva lui Apple in California. Epic sustine ca Apple a creat un monopol in distributia aplicatiilor pentru iOS. Acesta este un proces civil antitrust, ceea ce inseamna ca nu vor cauta sa faca daune, isi doresc doar ca Apple Store-ul sa fie recunoscut ca un monopol in fata competitorilor corecti.

 

Sursa - https://zonait.ro