anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

CNCD: Refuzul emiterii unui card de credit pentru cei de peste 64 de ani, discriminare pe criteriul vârstei

FaraUnID
Campion certificat

Refuzul unei bănci de a emite unei persoane ieșite la pensie un card de credit pe motiv că a trecut de 64 de ani constituie o discriminare pe criterii de vârstă, a stabilit, acum câteva săptămâni, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Totodată, autoritatea a amendat respectiva bancă n.b. ING Bank) cu 10.000 lei pentru această discriminare.

 

Potrivit Hotărârii CNCD 342/2021, un pensionar a reclamat faptul că, deși îndeplinea celelalte condiții impuse de bancă, inclusiv o valoare minimă a pensiei, instituția a refuzat să-i emită acestuia un card de credit.

 

“Petentul a menţionat că este beneficiarul unei pensii peste salariul minim pe economie, dar avea nevoie de un card de credit doar pentru a putea închiria un autoturism în timpul vacanțelor”, scrie, mai exact, în decizia CNCD.

 

Analiza făcută de CNCD pentru a vedea dacă este sau nu discriminare refuzul emiterii unui card de credit unei persoane de peste 64 de ani a luat în calcul următoarele aspecte, care, dacă există simultan, confirmă faptul că-i vorba despre o discriminare:

  • existenţa unui tratament diferenţiat a unor situaţii analoage sau omiterea de a trata în mod diferit situaţii diferite, necomparabile;
  • existenţa unui criteriu de discriminare;
  • tratamentul să aibă drept scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a unui drept recunoscut de lege;

 

În urma analizei, CNCD a stabilit că este vorba, într-adevăr, despre o discriminare pe criteriu de vârstă și a amendat banca care a refuzat emiterea cardului de credit, dar nu a putut să și înlăture consecințele faptei de discriminare, respectiv să oblige banca să emită cardul de credit, așa cum solicitase reclamantul, din lipsă de competență în acest sens. Amenda aplicată băncii are valoarea de 10.000 de lei.

 

În plus, pentru evitarea unor situații similare, CNCD “recomandă implicarea Băncii Naţionale a României de a lua măsurile necesare pentru eliminarea condiţionării vârstei în cadrul evaluării riscului de acordare a creditelor pentru persoane fizice, cu solicitarea altor garanţii (coplătitor, o garanţie materială etc.) la momentul emiterii produsului bancar”.

 

Sursa - https://avocatnet.ro/articol_58041/CNCD-Refuzul-emiterii-...

 

Hotărârea CNCD 342/2021 poate fi consultata aici https://www.cncd.ro/wp-content/uploads/2021/05/Hotarare-3...

 

Aviz amatorilor de aici https://comunitate.orange.ro/questions/2445922-iesita-pensie-aplica-my-reserve si de aici https://comunitate.orange.ro/questions/2239020-conditii-credit-orange

 

De asemenea, pe topicurile respective, ca urmare a deciziei CNCD, raspunsurile marcate ca si "SOLUTIE ORANGE" nu mai sunt de actualitate.

14 Răspunsuri 14

teacher_
#StarMember
Pentru bănci asta este o decizie salutară, in ideea in care pe ei nu prea îi interesează vârsta, ci doar să iasă comisioanele. Pe de altă parte, cine se riscă sa dea bani unor persoane care nu se știe dacă vor apuca sa-i dea înapoi? E cu dus și întors povestea asta...

svetalex
Senior certificat
Sunt și Bănci care acordă carduri de credit pensionarilor până la 70 de ani. Nu îi înțeleg pe cei care insistă să își ia un anumit produs de la o bancă ce nu îl are în portofoliu. Mergi la altă Bancă și gata. Nu consider că toate Băncile ar trebui să aibă aceeași politică de risc

Vio73
#StarMember
Cred că nu prea le convine băncilor, pentru că s-ar putea să nu mai aibă cine să le dea comisioane, dar totuși mi se pare corectă decizia CNCD, pentru că au dreptul și aceste persoane la ce au și cei mai tineri, inclusiv la card!

delfinas
#StarMember
Mi-e așa o milă de bănci, de am MS DOS plin de lacrimi. Ele nu-și asumă riscuri, doar clienții. Am o veste tristă pt bănci: vârsta de pensionare creste din ce in ce mai mult, practic se va munci până când moartea ne va despărți. Mai am o veste tristă, populația va fi din ce in ce mai îmbătrânită, tineri vor fi puțini și fără prea mult chef de muncă. Deci cine vor fi clienții majoritari ai băncilor în câțiva ani? Un salut "călduros" băncilor!!! :))

FaraUnID
Campion certificat
Vor inaspri conditiile de creditare, astfel incat pensionarii trecuti de 64 de ani sa aiba acces mai greu la produsul respectiv. Intrebare: - Ce s-a intamplat in momentul in care Consiliul Concurenţei a amendat sase companii petroliere? Respuns: - Companiile respective au marit pretul litrului de combustibil la pompa.

delfinas
#StarMember
"Băncile şi-au majorat profitul cu 15% în T1/2021, în plină criză, la 1,9 mld. lei, în pofida pandemiei. Creditarea privată înregistra în T1/2021 un ritm mediu de aproape 5,7%, mai slab decât cel din T1/2020, de 7,1%. Profiturile cumulate ale primelor trei bănci - Banca Transilvania, BCR şi BRD - au totalizat 1,22 mld. lei." Sursa: https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bancile-au-majorat-profitul-15-t1-2021-plina-criza-1-9-mld-lei-20098446

FaraUnID
Campion certificat
Majoritatea bancilor au reintrodus acel comision de administrare al contului (am patit-o la BCR, 4,5 lei lunar si am renuntat la serviciile lor) daca angajatorul nu are incheiata o convetie pentru un pachet personalizat cu respectiva banca. Contexul actual a impins extrem de multe activitati in online. Concluzia: La mine in oras au inceput sa dispara foarte multe agentii bancare, unele dintre ele aflate chiar in zona 0 aka buricul targului (BCR, BRD, Transilvania) lasand loc fie farmaciilor fie caselor de pariuri / pacanele. Renuntand la acele agentii si implicit la o parte din angajati, bancile au facut economii substantiale. Gandeste-te ca numai chiria intr-un spatiu ultracentral aflat pe principalul bulevard din centrul orasului poate fi si de 5000 euro / lunar. Plus salariile angajatilor, plus utilitatile, etc. Ai inchis 10 astfel de agentii si din start ai facut 50.000 euro economie doar din plata chiriilor. De aici si profitul in plina panemie.

Cathy
Explorator entuziast
Pai pe de-o parte vrem digitalizare si vrem totul pe online si pe de alta parte stai ca sunteti prea batrani si nu vrem sa ne asumam riscuri cu voi. Binenteles ca pare discriminare oricum ai privi-o. Mi se pare mult mai credibila o persoana de peste 64 de ani care are un venit, fie pensie unii, ori salariu, decat unul de 30 care a muncit din cand in cand pana la varsta lui.

FaraUnID
Campion certificat
E vorba de speranta de viata si de problemele medicale si de sanatate care inevitabil apar odata cu inaintarea in varsta. Din aceste considerente bancile nu vor sa riste.

delfinas
#StarMember
D-aia bancile iti fac si o asigurare de viata atunci cand iti dau un credit. Sau platesc mostenitorii. Pot da un credit nu prea mare, care sa fie acoperit daca va deveni neperformant. Bancile vor fi nevoite sa-si schimbe sistemul, pt ca peste tot in zonele "civilizate" populatia va fi din ce in ce mai imbatranita. Si daca nu il schimba ele, mai vine cate o hotarare din asta curajoasa a unei organizatii care se ocupa de combaterea discriminarii sau chiar o sentinta judecatoreasca. Oricum oamenii in varsta sunt mai reticenti in privinta creditelor, bancilor... stiu ei de ce! Omul a apelat la cardul ala pt a putea inchiria o masina in strainezia, altfel nu s-ar fi bagat in card cu bancile.

FaraUnID
Campion certificat
Nu toate creditele vin cu asigurare de viata sau de accident. Cele au asigurare, pe langa trecerea prin aplicatie de scoring a bancii trebuie trecut si prin filtru asiguratorului.

Marcu_Daniel
Junior
va rog daca tot veni vorba de carduri - stie cineva ce trebuie facut pt ca parintii mei sa primeasca pensia pe card? se poate face acest lucru online?

FaraUnID
Campion certificat
@Marcu Daniel 1. In primul rand trebuie luata legatura cu (,) Casa de Pensii pentru a vedea lista unitatilor bancare care au incheiat un protocol cu acestia. Aceste este conditia numarul 1: Unitatea bancara care a emis cardul trebuie sa aiba are o conventie incheiata cu (,) Casa de Pensii. 2. Din lista accea alegi o banca in functie de criteriile pe care le consideri tu ca fiind cele mai avantajoase pentru parintii tai: Cea mai apropiata unitate, numar de bancomate in oras, oferte pentru pensionari, etc. 3. Mergi la banca pe care ai ales-o (ma rog parintii tai) pentru deschiderea unui cont curet in lei, pentru pensionari la care se ataseaza si un card. 4. Dupa ce primesti cardul si implict numarul de cont aka IBAN, mergi la Casa de Pensii si le comunici faptul ca doresti ca pensia X aferenta, persoanei Y sa fie livrata in contul bancar Z.

svetalex
Senior certificat
@Marcu Daniel deschiderea contului se poate face online. Au această opțiune mai multe bănci, trebuie doar ca părinții tăi să se descurce puțin tehnic cu un computer/laptop/telefon cu cameră și să aibă acces la o adresă de email