anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

China ingenuncheaza Apple

delfinas
#StarMember

"Apple se conformează în China, punând la dispoziţia autorităților serverele iCloud şi ştergând aplicaţii la comandă.

Apple, o companie cu principii judecând după faptul că nu a dorit să deblocheze iPhone-uri pentru FBI îşi strică verticalitatea prin câteva măsuri controversate. Gigantul din Cupertino a acceptat să pună la dispoziţia autorităţilor chineze serverele din China pe care stochează date iCloud, dar a şi şters zeci de mii de aplicaţii care contravin politicii de la Beijing.

Precedent

 

Nu e o măsură nouă, Apple scoţând aplicaţii de podcast, jocuri de mobil din App Store şi în general orice are legătură cu campania pro-democratie din Hong Kong. Problema e cu acest caz nou, descoperit de un reportaj The New York Times.

 

Aceştia au pus mâna pe documente care arată că Apple ar fi "cedat controlul" asupra data centerelor din Guiyang, care vor fi finalizate luna viitoare, dar şi asupra celor din Mongolia către guvernul chinez. Apple ar face asta pentru a se alinia la o lege din 2016 care solicita ca "toate informaţiile personale şi datele importante colectate în China să rămână în ţară".

 

Apple ține deci datele clienţilor chinezi pe servere locale şi acum da şi acces autorităţilor la ele. E interesant să vedem compania condusă de Tim Cook făcând asta, în condiţiile în care în SUA există o lege care interzice companiilor americane să ofere date de orice fel regimului din China. Documentele arată şi că Apple a avut o dispută cu autorităţile chineze cu privire la criptare, dar până la urmă a cedat şi a mutat cheile care deblochează informaţiile PRIVATE ale clienţilor din SUA în China.

 

Oficiali Apple citaţi de Times s-au declarat nemulţumiţi de măsură. Trebuie spus totuşi că deocamdată autorităţile nu au accesat acele date, iar NY Times nu are dovezi că a fost folosită înţelegerea dintre Apple şi chinezi. Problema e că oricând apare o investigaţie sau un caz important acele informaţii se pot solicita.

 

Downgrade servere în China

 

E interesantă şi versiunea de iCloud folosită în China. Guvernul chinez a interzis sistemul actual iCloud, iar Apple a fost nevoită să o ia de la zero, construind noi mecanisme de stocare de date şi de securitate folosind o versiune mai veche de iOS şi hardware low cost menit iniţial pentru Apple TV. Rezultatul este un modul hardware învechit şi mai uşor de spart. Apple neagă tot şi spune că documentele care au ajuns la Times sunt vechi şi echipamentul a fost adus la zi. Trebuie subliniat şi că Guvernul chinez poate accesa doar date ale utilizatorilor din China, nu şi pe cele globale.


Publicaţia a analizat şi mii de aplicaţii dispărute din App Store-ul din China în ultimii ani, inclusiv unele de ştiri străine, aplicaţii de dating gay, aplicaţii de mesagerie criptate, softuri despre Dalai Lama şi orice are legătură cu Hong Kong.

 

Relația Apple-China

 

Marea problemă rămâne totuşi cu faptul că Apple a dus cheile de criptare digitală pentru iCloud în China. E lesne de înţeles de ce: Apple are o relaţie specială cu China şi Tim Cook într-o perioadă avea întâlniri şi zboruri acolo săptămânal. 1/5 din veniturile globale Apple vin din China, iar producţia de iPhone-uri e legată complet de această ţară. Apple a primit şi multe beneficii de la Guvernul chinez, scutiri de taxe, infrastructura şi migraţii de milioane de muncitori pentru a ţine giganţi că Foxconn activi.


Inclusiv Facebook a numit Apple ipocrită cu privire la această operaţiune. Compania din Cupertino are 230 de milioane de utilizatori ai dispozitivelor sale în China. Ar fi interesant să privim şi cealaltă latură a problemei şi să vedem şi o analiză a modului în care Apple permite autorităţilor din SUA sau UE să acceseze iCloud-urile cetăţenilor lor. Cifrele oficiale arată că 90% dintre cererile de la FBI cu privire la date iCloud sunt onorate de exemplu, iar FBI-ul a convins Apple să renunţe la o criptare mai complexă pentru iCloud.

 

În aceste condiţii doar utilizatorii din UE rămân cu adevărat protejaţi când vine vorba de intimitate şi confidenţialitate. Asta până la prima investigaţie anti terorism de la Interpol, autorităţi germane sau franceze... "


SURSA: https://www.mobilissimo.ro/editoriale-diverse/apple-se-co...

 

Eu ma intreb: daca Apple colaboreaza cu guvernul chinez, chiar i se preda cu arme si bagaje, ce va face guvernul american? Va considera acest lucru ca o bresa de securitate sau va inghti galusca?
Revenind la povestea cu Huawei, mi se pare ca, daca americanii vor accepta "colaborarea" dintre Apple si guvernul chinez, va fi o dubla masura pt aceleasi fapte.

6 Răspunsuri 6

FaraUnID
Campion certificat
Scopul scuza mijlocele. Simplu ca buna ziua. Referitor la faptul ca Apple nu a dorit să deblocheze iPhone-uri pentru FBI: Motivul pentru care nu au facut-o este acela ca se crea un precedent, se deschidea o cutie a pandorei prin care se urmarea adoptarea unui cadru legal prin care toti producatorii de terminale sa poata da curs solicitarilor venite din partea autoritatilor americane. Urmariti acest clip in care John McAfee matura pe jos cu cei de la FBI, explicand cat de usor se poate trece de parola care previne accesul neautorizat la un sistem informatic, daca ai acces fizic la acel dispozitiv. https://www.youtube.com/watch?v=MG0bAaK7p9s De asemena cautati pe Gogu dupa Cellebrite. Este un dispozitiv care poate sparge parolele de pe mai toate dispozitivele cu Android si iOS.

Vio73
#StarMember
Cred că funcționează foarte bine principiul conform căruia tu mi-ai făcut-o, îți întorc și eu serviciul! Din păcate, noi consumatorii de rând nu avem decât de suferit!

FaraUnID
Campion certificat
In ultima perioada Apple si-a cam luat-o in freza din mai toate directiile: - Apple are obiceiul sa blocheze dispozitivele sale care au fost reparate in alte unitati service decat cele agreate de ei. In Austalia justitia i-au facut buni de plata; - in momentul in care Apple au incetinit in mod deliberat performantele modelelor mai vechi de iPhone astfel incat cele noi sa para mult mai rapide, justitia din multe state i-au facut buni de plata; - in momentul in care Apple anunta ca noile modele de iPhone vor li livrate fara incarcator in pachetul de retail, organismele abilitate din foarte multe state s-au autosesizat si i-au obligat sa includa incarcator in pachet;

Miha_Z
#StarMember
@FaraUnID era si cazul ca sa fie trasi la raspundere. Tu ca si firma in loc sa faci un produs mai performant, sa incerci sa-i aduci imbunatatiri pentru a depasi ce se afla deja pe piata, tu umbli in softurile vechilor modele? Urata strategie. Lasa asa cum ai creat produsele mai vechi si vino cu inovatii la noile modele. Dar in goana lor dupa bani, s-au gandit ca daca tot lanseaza un produs de peste 1000 Euro, de ca sa nu-l puna pe client sa mai scoata cativa Euro si pentru incarcator. Cum sa vinzi un telefon fara incarcator? E ca si cum ai cumpara un televizor fara cablu de alimentare. Cand cumpar un produs ma astept sa fie echipat complet si sa aiba macar lucrurile elementare. Daca firma vrea sa ofere si folie si husa e un bonus pentru client, dar nu-i lua din componentele necesare utilizarii lui. :((

delfinas
#StarMember
Chestia cu încărcătorul au băgat-o pe sistemul "facem economie, ajutam planeta". Aiurea, ideea e sa cumperi separat un încărcător, care costă, ca orice accesoriu Apple, o poală de bani. Chestia e că moda asta va fi adoptată și de alte firme, doar că încărcătoarele celorlalți nu sunt așa scumpe ca ale mărului. Nu ni se spune să folosim doar încărcătorul original pt acel model de telefon? 🙂 Atunci eu zic sa se aprobe un model de încărcător universal valabil și cine vrea unul mai fast, să și-l cumpere separat. Mărului ii place să aibă totul al său și diferit de al celorlalți, taman ca să mai câștige o grămadă de bani din accesorii, aplicații, service, cică din motiv de securitate a clientului. :))) E bine că mărul e altoit pe unde e prins, prea credea că i se permite orice.

FaraUnID
Campion certificat
Daca Apple ar produce masini, modele noi ar fi livrate fara motor, cutie de viteza si roata de rezerva. Ca doar se pot utiliza cele de pe modelele anterioare.