anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Folosirea mesajelor vocale pe platformele de socializare

GeorgianaD
Moderator

Zilele trecute mi-a atras atenția o cifră dintr-un raport de statistică: “Aproximativ 7 miliarde de mesaje vocale sunt trimise zilnic pe WhatsApp în toată lumea”, iar asta mă duce cu gândul la faptul că mesajele vocale devin o opțiune de comunicare din ce în ce mai răspândită. De ce să scrii sau să suni când poți lăsa un mesaj vocal pe WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram sau Snapchat?

 

Am analizat și am citit mai multe despre acest comportament și împărtășesc cu voi câteva informații despre cum a luat naștere această practică, cum s-au adaptat platformele sociale și care sunt avantajele mesajelor vocale.

 

Mesajele vocale - pe calea cea bună către success

 

Boom-ul mesajelor vocale s-a declanșat o data cu începutul pandemiei, atunci când absența interacțiunilor fizice și măsurile de distanțare socială ne-au schimbat obiceiurile și a trebuit să găsim o nouă modalitate de a rămâne conectați cu ceilalți.
Platformele sociale s-au adaptat ușor acestui trend și au dezvoltat noi caracteristici legate de partea de audio, pentru a răspunde mai bine așteptărilor utilizatorilor. Putem lua exemplul WhatsApp, care permite acum utilizatorilor să asculte mesajele vocale chiar și atunci când se află în afara aplicației și să accelereze ascultarea x1.5 sau x2.


Există și aplicații pe care le putem utiliza pentru a transforma mesajele vocale în text (Transcriber pentru WhatsApp), iar pentru cine vrea să se distreze, vocea poate fi schimbată cu o aplicație de modulare (e bine să ne asigurăm înainte că persoana care primește mesajul înțelege că este o glumă).
Cât despre Facebook Messenger, aplicația a prelungit recent durata vocilor de la 1 minut la 30 de minute: suficient pentru a spune o poveste frumoasă și lungă...pentru fericirea unora...sau nemulțumirea altora!

 

Mesaje vocale - mai uman, mai rapid, mai ușor?

 

Folosirea vocii are avantajul de a da tonul potrivit mesajelor noastre și de a ne transmite mai bine emoțiile, dând o latură mai „umană” decât un simplu mesaj scris. Sunt diverse studii care au demonstrat faptul că suntem capabili să identificăm doar din vorbire atât vârsta și caracteristicile, cât și autenticitatea și încrederea în sine a interlocutorului.


„Stai, îți trimit un mesaj vocal, e mai ușor!” Acest tip de propoziție devine din ce în ce mai des întâlnit pentru pasionații de audio. Dincolo de voce, aspectul simplu „practic” este unul dintre motivele folosirii mesajelor vocale. Nu este nevoie să petrecem timp scriind un mesaj când îl putem “transcrie” direct oral. Într-o lume în care se pare că alergăm din ce în ce mai mult, trimiterea unui mesaj vocal se dovedește a fi o adevărată salvare de timp pentru unii.


O altă observație: dacă mesajul vocal este o alternativă la mesajul scris, acesta poate fi și o modalitate de a ocoli apelul telefonic, o evadare ideală pentru toți cei îngrijorați de apelurile clasice, unde nu pot avea control asupra timpului și nici a mesajului pe care vor să îl transmită.
Dar trebuie să recunoaștem că sunt și persoane care pur și simplu nu se simt confortabil să comunice oral, indiferent de vârstă. Dacă ascultarea unui mesaj vocal este ușoră, trimiterea unuia poate fi o adevărată provocare pentru unii, existând teama de a nu se exprima bine sau de lipsă de naturalețe, astfel înregistrarea unui mesaj vocal poate fi derutantă.

 

Inchei prin a vă întreba șI pe voi ce părere aveții: Utilizați mesajele vocale? Sau preferați să scrieți?

 

P.S. Binențeles că aș fi putut să înregistrez un mesaj vocal aici în loc să scriu atât 🙂

7 Răspunsuri 7

MihaelaC
Community Manager
Community Manager
Mulțumim mult pentru postare, este foarte interesantă! Am observat trend-ul acesta cu mesajele vocale în urmă cu 5 ani când eram în vacanță în Barcelona. Peste tot vedeam adolescenți care trimiteau mesaje vocale pe WhatsApp 🙂 Apoi cred că a crescut și mai mult, cum ai spus și tu, în pandemie, împreună cu apelurile video. Eu foarte rar folosesc mesajele vocale, prefer să scriu, cred că ține de obișnuință. Am prieteni care îmi trimit mesaje vocale, dar eu tot în scris le răspund :)) doar în situații în care îmi este greu să scriu trimit mesaj vocal.

Pololică
#StarMember
Cred ca la fiecare 10 ani, generatia "tanara" (nu ca nu am fi cu totii tineri...) face un pas pe care generatia anterioara nu-l face (sau a ezitat sa-l faca), asta datorita si tehnologiei care aduce ceva nou (acum 20 de ani abia aveam parte de telefonie mobila, acum 15 incepeam sa navigam firav pe mobil prin internet, acum 10 ani vorbeam in strainatate prin Skype, acum 5 ani whatsapp incepea sa-si impuna numele). Fiind din generatia "de acum 15 ani", prefer mesajele text, dar, la semafor, cand nu am timp sa scriu ce a vorbit Ion cu Ana din Morometii, transmit prin mesaj vocal (e mai util si mai putin riscant, fiind atent si la culoarea semaforului).

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver
Salut, Georgiana! Foarte interesant subiectul! Si eu, ca si Mihaela, comunic mai rar prin mesaje vocale. Daca vreau voce, de obicei sun. Dar o utilizare foarte buna a unui serviciu de genul asta, e pe post de mesagerie vocala. 🙂 Si prevad ca, probabil, nu foarte tarziu, functia asta o sa inlocuiasca de tot mesageria vocala traditionala. Ca si neajuns fata de mesajele clasice, text, as putea mentiona faptul ca nu mereu esti intr-un mediu in care sa poti lasa/asculta mesaje vocale, fara sa le asculte si altii. :)) De exemplu la birou. Daca ai o pereche de casti, sigur, nu e nicio problema (cel putin pe partea de ascultare). Dar daca nu...atunci e o problema, pentru ca nu stii ce ti-a transmis persoana respectiva. Acuma, daca folosesti aplicatii gen Transcriber, totul ok, dar ar fi misto ca functia asta sa fie built-in, la nivelul sistemului de operare, si nu doar pentru WhatsApp. Cine stie, poate intr-o versiune viitoare de iOS/Android vom avea si asta. Cu tot AI-ul de care dispunem in momentul asta (hardware si software), ar fi si pacat sa nu.
Client Orange

DanielaH
Moderator
Eu sunt mai "old school", prefer să scriu. Folosesc totuși mesajele audio atunci cand am mai multe de zis sau când n-am ochelarii pe nas :). Și, pentru că așa cum spunea și Georgiana, "tonul face muzica", mai trimit astfel de mesaje fiului meu atunci când vreau să îi transmit un mesaj mai "imperativ". Chiar dacă nu este mereu bine primit, este întotdeauna foarte bine recepționat :).

GeorgianaD
Moderator
Trebuie sa va recunosc faptul ca si eu sunt o adepta a mesajelor scrise, incerc sa ma obisnuiesc acestui relativ nou trend (nu prea imi iese) si asemeni Mihaelei, de cele mai multe ori, prietenilor care imi trimit mesaje vocale, le raspund in scris . Mi-am propus ca pe viitor sa trimit mai multe mesaje vocale prietenilor si familiei - un fel de autoprovocare.

Alex_45
Junior
Mulțumim pentru postare,eu una prefer să scriu 🙂

Trixen_old
Cunoscător
Mesajele vocale faceau parte din acea categorie de lucruri pe care nu le inteleg. De ce sa lasi un mesaj vocal atunci cand poti trimite un mesaj scris? Nu imi place sa ascult un mesaj (mai ales cand nu sunt intr-un spatiu privat), nu imi place sa vorbesc (mai ales cand sunt in public), raspund in scris la mesajele vocale. Asta DACA raspund, ca in general nu raspund deloc. Am descoperit insa ca au si acestea un rol important: - cum s-a mentionat, ajuta la stabilirea tonului mesajului. Sunt foarte multe situatii cand un mesaj scris poate fi interpretat diferit in functie de starea de spirit a celui care il citeste. Ascultandu-l, e mult mai clar daca este un mesaj vesel, daca este o gluma, daca persoana e suparata, etc. - sunt momente in care oamenii nu pot scrie - spre exemplu au mainile ocupate, atentia in alta parte (conduc? nu e ideal, dar am intalnit), sufera de diferite afectiuni sau se afla intr-o situatie care ii impiedica sa scrie sau sa citeasca fara vreun efort deosebit (de la motive medicale precum pierderea vederii sau tremuratul excesiv al mainilor pana la consumul de alcool) - persoanele care inca nu au invatat sa scrie si sa citeasca - de la copii si pana la bunici - pot comunica si se pot apropia de cei din jur prin aceste mesaje vocale. Asadar: nu le folosesc, nu le prefer, insa cred ca au un rol foarte important si nu ar trebui ignorate.