anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Raspberry Pi cu AdGuard

Username02
Junior
Salut,
As vrea sa trec tot netul meu printr-un Raspberry Pi cu AdGuard pe el.
Inainte, cand eram la alt provider, puteam sa fac asta fara probleme, doar schimbam DNS-ul din router cu ip-ul PI-ului si aia era.
Acum am trecut la Orange si e jale cu setarile in router.
Am incercat sa schimb DNS-ul din routerul orange, nu am reusit.
Am sunat la suport, nici ei nu au reusit. Aparent optiunea exista doar ca nu poate fi modificat DNS-ul.
Ce alte optiuni am de a obtine ce imi doresc? In afara de a renunta la acest provider.
8 Răspunsuri 8

Trixen_old
Cunoscător
Salut, Eu am un router dupa router-ul de la Orange. Adaug un hop, nu e ideal. Dar imi rezolva problema si imi permite sa imi configurez DNS-ul pe care il da prin DHCP. La randul meu am un DNS server custom, nu cel furnizat de Orange. Routerul meu este un HG8247W5 si e "varza" din punctul meu de vedere... optiunea de DNS server imi apare sub LAN-DHCP Server Configuration, dar nu am modificat nimic, ci doar am tras cablu pana la routerul meu... :) Nota: parere strict personala, daca treci tot traficul prin RPi e posibil sa ai o problema de performanta. Pana la RPi 3 inclusiv toate porturile partajau un USB 2.0, daca nu ma insel. Pe RPi 4 mi se pare ca au bagat port gigabit separat, dar tot nu as risca pentru ca nu a fost gandit pentru trafic mare de date. DNS - fara griji de la RPi 1 in sus, dar sa iti pui o ruta pentru a trece tot traficul prin el mi se pare putin prea mult pentru nivelul la care este.

Username02
Junior
Salut si multumesc pentru raspuns. Configuratia actuala este: Din orange router pleaca doua routere puse in bridge: unul la parter si unul la etajul casei. Pi-ul e 4, a rezistat pana sa trec pe orange. Cei drept, la fostul provider aveam 300mb si acum am 1Gb. Nu stiu daca o sa reziste. Ma uitam la router cu AdGuard Home integrat dar aparent este doar unul si acela este sold out. O alternativa ar fi sa iau un router pe care sa pun Openwrt si sa pun direct pe el AdGuard Home.Iar apoi sa il pun cum ai sugerat tu. Asa elimin pi-ul complet.

Viocat
Senior certificat
@ Trixen routerul de la orange e in mod bridge? Ce rol are in configuratia ta? @Username02 la vechiul provider ce router aveai in fata? Ce model este routerul de la orange?

Trixen_old
Cunoscător
@Username02: Desi nu stiu sa te ajut cu routerele de la Orange (le gasesc ciudate 🙂 ), cred ca mare parte din probleme poti rezolva cu Pi-ul chiar doar din DNS. Metode sunt mai multe (ba chiar am avut surpriza sa constat ca sunt si unele prietenoase cu utilizatorul acum, fata de acum 4-5 ani cand m-am uitat la o astfel de solutie - https://privacyinternational.org/guide-step/4341/raspberry-pi-setup-and-run-pi-hole). Cat timp e vorba doar de traficul DNS si nu fortezi tot traficul sa iti treaca prin Pi, e mai mult decat capabil. A trece traficul iti confera si alte avantaje, precum inspectia a traficului (tutorial pentru Suricata - https://jufajardini.wordpress.com/2021/02/15/suricata-on-your-raspberry-pi/), insa vine "la pachet" cu limitari de performanta. Snort, de exemplu, e mult mai solicitant si rezultatele sunt amestecate. . @Viocat: Routerul de la Orange in configuratia mea... este bridge pe IPv6 (dar nu folosesc 🙂 ) si se comoprta ca un router (facand NAT si DHCP) pe IPv4. Atata doar ca din routerul Orange ies cu cablu pe care il bag in routerul meu in portul de WAN (si nu l-am pus in bridge). Routerul acesta imi acopera etajul si setarile de retea (restrictii, DNS, DHCP-ul meu, etc) si e legat prin cablu cu routerul (pus in bridge) de la parter. Nu imi place configuratia, dar refuz sa platesc cei 2 euro ceruti de Orange pentru IP fix. Sunt in renegocieri de pachet cu un alt provider care imi ofera asta fara costuri suplimentare, iar cand voi avea timp sa invat... vreau sa imi configurez routerul cu doua WAN-uri. Scap astfel de problemele curente si obtin si backup. 🙂

Viocat
Senior certificat
@Trixen Se justifica Suricata la o retea pentru acasa, resurse solicitate vs beneficii obtinute? De ce nu dezactivezi Ipv6 daca e nefolosit, asa asculta solicitarile initiale ale tuturor clientilor cu ipv6 existenti in proximitate. Ce probleme iti rezolva dual wan?

Trixen_old
Cunoscător
@Viocat: - Se justifica Suricata la o retea pentru acasa, resurse solicitate vs beneficii obtinute? - O intrebare pertinenta. Am avut sa vad daca merge, am renuntat dupa o saptamana. Nu ii vad un beneficiu real. E doar felul meu de a ma juca in timpul liber. - De ce nu dezactivezi Ipv6 daca e nefolosit? - "De lene si din ignoranta" este cel mai bun raspuns pe care il pot da. Nu vreau sa ating routerul Orange daca nu e musai. Pe routerul meu si in LAN e dezactivat. In rest... nu stiu daca ma afecteaza efectiv cumva. - Ce probleme iti rezolva dual wan? a) Desi acum s-a stabilizat, in primele ~6 luni de servicii fixe de la Orange imi pica in mod constant internetul in principal pe timpul noptii. Era picat intre 5 si 15 minute, suficient sa ma afecteze. b) Am nevoie de internet in permanenta. Lucrez de acasa, din munca prin internet imi castig painea. Internetul picat pentru mine echivaleaza adesea cu bani pierduti. Da, am intreaga retea pe UPS-uri. Ultima oara, am "rezistat" undeva la 2 ore cu curentul oprit. Castig timp de reactie, daca e ceva urgent si nu pot pleca la un prieten. c) Economie - "daca tot am doua linii, de ce sa mai platesc pentru IP fix de la Orange?" :))

Viocat
Senior certificat
Upsurile sunt ok, daca cutia providerului nu e in proximitatea ta sa fie afectata in acelasi timp de pana de curent. Dual wan e ok ptr balansare, insa daca scopul e sa nu platesti cei 2 euro in plus ptr ip fix pot sa intreb cat e valoarea abonamentului la al 2 lea provider?

Username02
Junior
@Viocat am un HG8247W5 la orange iar la vechiul provider era direct în routerul meu. Un TP-Link Archer AX1500