anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Recomandare pentru CARD în EURO necesar plăților la POS în străinătate

FLo1
#StarMember
Am analizat și încă tot mai am anumite dileme în privința unui card în altă valută decât LEU (de exemplu EURO) pentru a fi utilizat la plăți la POS în străinătate.
Nu contează numele furnizorului, importante sunt AVANTAJELE și mai ales LIPSA comisioanelor. Nu interesează atât de mult un IBAN (cont) cât mai ales un CARD (dacă e posibil chiar și fizic, nu doar digital) care să aibă ca monedă de bază EURO (deci nu LEU).

Constatări: Pentru operațiuni cu valută (alta decât LEU), deși există în România posibilitatea de a face operațiuni între conturi IBAN fără a fi comisionat, când vine vorba despre CARD atașat unui cont (fie el chiar și digital, nu fizic), furnizorii solicită atât taxă de mentenanță anuală, dar și anumite alte comisioane. La majoritatea primești ”scutiri” doar la depunere (alimentare) și cam atât. La mulți dintre ei chiar și ”shopping-ul” (plăți la POS) în moneda proprie (EURO) este comisionată. Despre retrageri de la ATM nu mai pomenesc: comisioane fără număr.
Rugăminte: Cunoașteți posibilitatea de a face plăți cu card DIRECT ÎN EURO (exclud din discuție cardul în LEI la plăți în EURO), la un cost de administrare anuală și COMISION ZERO. Conversia LEU<>EURO nu este favorabilă.

Am analizat variante precum un Revolut sau Monese, dar nu sunt convins de rentabilitatea acestora (anumite posibile taxe, inutile personal pentru câteva plăți ocazionale pe an). Dacă mi-au scăpat anumite aspecte, vă rog să le punctați voi.
1 Soluţie acceptată‚

Chris_t
Explorator
Alimentare cont la ghiseu de catre titular mocca. Alimentare card la ATM mocca. Alimentare la ghiseu de tert vreo 5 sau 10 euro cred. Interogare sold e si ala vreo 2-3 euro probabil, dar ai BT Pay, pentru ce sa interoghezi la ATM. Contul cred ca e gratuit, se plătesc 4 euro la emitere si apoi 3 euro administrare pe an, dar nu sunt foarte sigur de asta, trebuie verificat. BT au un 5 lei la incasarile intrabancare pe conturile in lei, trebuie verificat și la euro cum e. Acum ceva timp aveau niste conditii bune la cardurile in Euro si Telekom Bank (Alior), dar nu știu daca mai există. Inclusiv schimbul între contul de lei si cel de euro se facea la cursul Mastercard.

Vizualizare soluţie în postul original

49 Răspunsuri 49

svetalex
Senior certificat
Salut! Este foarte popular cardul de la Revolut și cred că întrunește cerințele tale. Analizează și oferta celor de la ING pentru cardul atașat contului de euro: https://ing.ro/persoane-fizice/carduri-si-conturi/conturi-in-valuta

FLo1
#StarMember
@svetalex: Mulțumesc de ideile supuse analizei. Despre revolut nu sunt convins (cel puțin din ceea ce am citit când am deschis contul) că are ”scutire” la comisioane și plăți pentru cardul în EURO. În plus, nici măcar când îți deschizi cardul, acesta apare on aplicație ca un simplu card, fără să-ți dai seama de valuta în (pentru) care este deschis cardul. Cât privește ING: ”Pentru conturile în valută plătești 0 euro (sau echivalent) taxă de deschidere și 2 euro (sau echivalent)/lună taxa de administrare pentru fiecare cont în valută. ” ---> deci cade. LE: Cade, pentru că 24 euro/an nu-i obțin nici măcar dintr-o dobândă la un depozit. În acest caz, pentru plăți ocazionale, tot mai bun e CASH-ul.

svetalex
Senior certificat
@FLo1 acum nu cred că vei găsi vreo bancă/instituție financiară care să nu îți solicite niciun fel de comisioane.

FLo1
#StarMember
@svetalex: ”Bancă” nu am găsit în România, dar sunt deschis și la o ”bancă” străină. ”Instituție non-bancară” ar exista, dar sunt anumite ”rețineri” privind o explicare vagă a listei de comisioane aplicate tranzacțiilor valutare. Așa că încerc înainte experiența altora.

Viocat
Senior certificat
Eu revolut folosesc. Poti deschide in ce monezi vrei spre exemplu euro dolari, lei, lire sterline. Platesti cu acelasi card fizic revolut in oricare din monezile mentionate mai sus. Pentru locul unde platesti el apare ca si card in moneda locala. Eu zic sa faci un card revolut basic. Ideea este sa platesti cu el, nu sa scoti bani de la bancomate pentru ca vei fi taxat nu mai stiu de la ce suma. Dupa ce te intorci banii schimbati in euro ziceai ii transformi inapoi in lei la curs bnr(daca nu faci tranzactia in weekend se comisioneaza dar nu foarte mult) si platesti ca si cu orice card.

FLo1
#StarMember
@Viocat: L-am deschis dar nu l-am alimentat. Ideea era să nu am atat "mărunțiș" și să-l alimentez cu euro, urmând să achit cu cardul unde e nevoie. Totuși, fiind un singur card, înțeleg că se "consumă", la o plată cu cardul, din contul aferent monedei existente în conturile pe care le dețin Corect? Iar comisionarea lunară/anuală? Sau zero comision de administrare pentru Revolut? Nu sunt interesat de conversie. Dacă e pt conversie, în comunitate lăudau unii membrii OM pentru așa ceva.

Viocat
Senior certificat
Mergi undeva in concediu alimentezi cardul revolut din contul tau din romania sa zicem 1500 lei echivalentul a 300 euro. Poti face plata cu cardul avand doar lei, netransformati in euro . Cand platesti undeva in magazin in afara sa zicem cost 5 euro. dai cardul revolut si se transforma automat in euro. Daca e in weekend se plateste in plus putine la transformarea in euro. De aceia ziceam faci in aplicatia revolut cont in euro(e gratuit petr oricate monezi) Transformi tu lei din contul de lei in euro e luni pana vineri fara niciun comision, iar sambata cand tre sa platesti in euro platesti cei 5 euro echivalent a 25 lei(tu ai facut deja conversia in zilele lucratoare). Comisionae la revolut sunt doar ptr reemiterea de carduri fizice(deocamdata).

FLo1
#StarMember
@Viocat: Exact aceasta NU am nevoie de la un astfel de card: Când am euro cumpărați la un curs de 4,5 lei, acesta să-mi execute "conversia" menționată la un curs de 5 lei.... sau chiar mai bine. Pentru astfel de experiențe există cardurile în lei, chiar OM. Eu vreau un SIMPLU și NECOMISIONAT card în valuta EURO pe care să-l folosesc pentru plățile făcute (online sau la POS) în valuta respectivă. În acest fel NU aș mai avea de-a face cu conversii valutare la un curs umflat plătind pentru o sumă în valută pe care o dețin deja, dar pe care o prefer să o păstrez digital, nu cash. Să o exprim altfel: dacă un român are gratuități doar la carduri în LEI, cetățenii europeni (de exemplu) deținători de carduri într-o altă valută (de ex €) plătesc comisioane pt fiecare euro deținut pe cardul lor de debit?? Dacă DA, atunci "ciorap bank" e mai convenabil. Cauza: am salar în lei, nu în euro. Simplu.

Viocat
Senior certificat
Nu ai priceput. Eu ti-am dat un exemplu la 5 lei ptr ca aprox atat e la cursul bnr 1 euro azi 4.94 e mult mai aproape de 5 decat de 4.5. Toate platile din revolut se fac fara comision. Retragerile de numerar la bancomat peste o anumita suma si conversiile in weekend se "comisioneaza" Eu am incercat sa iti explic cum sa nu platesti nimic in plus. Daca tu ai inteles ca esti inselat foloseste ciorapul P.s. uite si cursul revolut

FLo1
#StarMember
@Viocat: Îți mulțumesc, dar nu am nevoie de așa ceva. Mai exact, pe un card în EURO, termenul "conversie" nu-și are locul. De ce? Pentru că plata se face 1:1. 1€ existent în cont pt 1€ de plătit. Simplu. Iar pe de altă parte, în prezent ( imaginea fiind actuală), nu cumpăr 1€ la 5 lei ca să-l convertesc la 4,93 lei. Invers, dacă mi-ai confirma că pot cumpăra 1€ cu 4,93 lei..... aș fi utilizat Revolut deja de ieri. Exact de aceea nu am început să utilizez Revolut.... pentru aceste mecanisme păguboase pentru client, adică nu e altfel decât o plată de EURO cu card în lei. BTW: Dacă vei avea nevoie de un card în valută "studiază" MONESE. Pare ceva mai apropiat de un card în valută, nu în lei.

Viocat
Senior certificat
Mai omule, eu ti-am dat ca exemplu in mesajul cu 5 lei sa fie mai usoare calculele. Conversia ieri se facea la bnr 1 euro =4.94 la revolut 1 euro = 4.93. Este ok si la monese, dar ptr mine a fost de ajuns pana acum revolutu. Astazi fiind weekend se comisioneaza conversia. 1 euro =4.95 dar tu il cumperi cu 5.01. Urmareste in aplicatie daca zici ca o ai instalata preturile. Nu tre sa cumperi nimic.

FLo1
#StarMember
@Viocat: În speranța că te-am lămurit asupra a ceea ce am nevoie, ultimul tău răspuns "clarifică " misterul. Nu am nevoie de cumpărat dar nici de vândut EUR la astfel de rate de schimb. Eu doar am EUR într-un cont și am nevoie de un card pentru tranzacții la POS. Nu am nici intenția de CONVERSII. Deci până acum ai reușit să mă convingi: decât să transfer EUR în Revolut mai bine îmi folosesc cardul în lei pentru plățile cu CARD. Și ca să fiu înțeles la acele "rotunjiri de calcul": nu vorbim despre 1-2€, ci despre sute, chiar mii de €€€. Aici nu mai este rotunjirea neglijabilă. Subiectul REVOLUT poate fi închis. Voi aștepta alte idei ale celor care au mai avut experiențe cu plăți valutare, dar fără să implice CONVERSII din lei în euro sau altă valută.

Viocat
Senior certificat
@FLo1 Daca tu esti platit in lei cum zici, schimbul valutar trebuie sa il faci cumva. Mergi la orice casa de schimb valutar si sa imi zici care e cursul de schimb daca se apropie vreunul de bnr. Eu iti spuneam in ideea ca, vei vira bani, nu sa te duci sa ii depui cu plasa miile de euro. Bafta la alegere!

FLo1
#StarMember
@Viocat: cursul BNR nici măcar Orange nu binevoiește a-l folosi. Iar cursul băncilor e cu muuult peste 5,00 lei. În schimb la case de schimb, astăzi, cu un BNR la 4,9431 găsești pentru un curs negociat, un curs chiar si cu 4,95 lei. Altfel e 4,97 lei. Restul e can can.