Întrebare fară răspuns

Pixel 6 VoLTE

Eu am avut doar telefoane de la Google seria Pixel pentru că sunt foarte reușite. Telefoanele sunt capabile de VoLTE dar pentru asta trebuie să fie înregistrat și telefonul la providerul respectiv. De atâtia ani de când există aceste telefoane se pare că Orange nu s-a ocupat de asta și întrebarea mea e când vor să facă asta. Sau dacă știți o rețea unde sunt înregistrate telefoanele Pixel?

  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

Răspunsuri

Telefoanele Pixel mereu au avut lipsa acestor funcționalități de când lumea.
Nu știu ce se va face și când, dar asta e politica Google, sa fie certificați ca în stilul Apple. Personal nu as alege niciun telefon Pixel atât din motivele astea, cât și din punct de vedere al interfeței care mi se pare urata. Aici e o părere personala, desigur.
Având în vedere situația din România în ceea ce privește furnizorii ma îndoiesc ca va da bani cineva sa ii certifice și Google pentru o mana de terminale. Vezi cazul DIGI Mobil cu IOS. Aia preferă să investească banii în altceva decât într-o certificare. :)

Ok dar problemă nu stă la telefon că nu e capabil ci doar la provider că nu dorește sau nu e capabil să dea liber această funcție. Eu de ce să fiu obligat să cumpăr un telefon scump care nu îmi place sau la un preț nerezonabil doar că providerul nu dorește să se ocupe să își îmbunătățească serviciile.

Decizia de a se certifica sau nu, de a investi sau nu, de a oferi suport sau nu apartine in totalitate operatorului.
Pe piata sunt o gramada de telefoane - si mai ieftine si mai scumpe - care au aceeasi "buba". Unele cu VoLTE, altele cu VoWifi. Eu dintr-un motiv similar am renuntat la Nokia - telefoane foarte bune pentru ce imi trebuie mie, telefoane cu un pret decent, care suporta VoWifi. La Orange nu merg cu VoWifi si gata, iar eu nu am semnal GSM in casa.
Mult timp m-am intrebat daca tine de popularitatea unui anumit telefon sau producator, de strategia operatorului, de dorinta operatorului de a vinde mai multe telefoane dintr-o anumita categorie.
Nu te obliga nimeni sa iei un anumit telefon, insa este frustrant cand nu poti folosi telefonul la capacitate maxima - mai ales daca exista si un scenariu punctual de care chiar ai nevoie si care nu merge.

Trixen
Trixen

Trixen

User level
Nivel
3
2391 / 5000
puncte
Custom field 2
Trixen

Nu stiu sa functioneze (cel putin default, iar cu root...din nou, nu stiu daca o sa mearga, plus ca n-o sa-ti mai mearga alte aplicatii, asa ca nu cred ca merita) pe vreun operator din Romania. Orange nu limiteaza accesul la VoLTE, din cate am vazut eu, cu toate ca SIM-ul trebuie sa fie provizionat. Lucru care se poate cere la Relatii Clienti. Dar problema cea mai mare e pe partea producatorului telefonului. E unul dintre motivele pentru care eu nu mi-am luat Pixel. Cu toate ca mi-ar fi placut.

Merita, nu merita certificarea respectiva...nu stiu. Nu stiu cat ar costa, si daca o sa aduca sau nu vanzari in plus pentru Orange. Eu unul mi-as lua Pixel. Dar nu stiu cati altii vor gandi la fel, astfel incat sa merite investitia. Parerea mea e sa te indrepti spre alt producator care are deja serviciile astea functionale. Iti pot recomanda Motorola ca idee. Cu toate ca am auzit lucruri bune si despre Oppo si Xiaomi. La un moment dat, si eu ma gandeam sa-mi iau un Nokia, dar dupa ce am intrebat de VoLTE, si mi s-a spus ca "avem in vedere colaborarea cu cat mai multi operatori..." am renuntat. E adevarat, asta a fost acum mai multi ani. Nu stiu daca s-a schimbat ceva in sensul asta. Dar nu mi-a dat foarte mare incredere sa cumpar Nokia. Cel putin nu daca te bazezi pe serviciile de VoLTE si VoWIFI, din cauza semnalului.

arsradu
arsradu

arsradu

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
arsradu

Nu e nimic cu producătorul. Dacă bag o cartelă străină din altă țară spre exemplu Germania am serviciile VoLTE pentru că operatorul oferă suport pentru acest telefon. Deci să scoatem producătorul din funcție că aici depinde doar de operatorul tău dacă dorește sau nu să colaboreze cu producătorul să introducă și în România e cam foarte înapoiată la orice operator in această privință. Pe lângă asta telefonul funcționează la fel de bine cât și la viteză de date mobile sau semnal cât și semnalul propriu zis pentru convorbiri. Faptul ce mă deranjează pe mine e de fapt că orice operator ar putea da liber la serviciile astea pentru orice marcă dacă dorește doar în România limitează asta de a te face să cumperi cică telefoanele de la ei de încredere.

Hint: nu trebuie sa cumperi de la operator ca sa ai VoLTE sau VoWIFI. Dar da, trebuie sa fie un telefon destinat pietei din Romania.

Hai sa-ti spun o poveste reala.
Mai demult am avut un telefon Moto M, care nu era in lista de telefoane agreate de Orange, dar care, conform producatorului, avea VoLTE (nu si VoWIFI). Doar ca nu se activa deloc.
Am petrecut luni de zile in apeluri. Ba la Orange, ba la Motorola. Orange imi spunea ca e totul ok pe partea lor, si ca e o problema cu telefonul, Motorola ca e totul ok pe partea lor, si sa ma duc la Orange. Iar eu n-aveam VoLTE.

Ulterior, am gasit o postare pe forumul Softpedia, in care cineva zicea sa folosesti o aplicatie care sa-ti dea acces la setarile de development ale telefonului. Si de acolo, am reusit sa schimb o setare, si imediat dupa asta, s-a activat si VoLTE (cu iconita si tot ce trebuie). Concluzia? Serviciile astea tin mai mult de producator decat de operator.
Faptul ca ai suport pe un operator din strainatate, nu inseamna ca ai si pe cei din Romania. Suportul in soft e adaugat de producatorul telefonului, pentru fiecare operator in parte, in functie de MCC-MNC. Faptul ca ai VoLTE pe Orange FR, de exemplu, nu inseamna ca vei avea si pe Orange RO. Pentru ca, din punct de vedere MCC-MNC, sunt operatori diferiti.
Nu zic ca n-ar fi o colaborare si cu operatorul. Zic doar ca, partea cea mai complicata, partea de suport de soft, se face la producator, nu la operator. Operatorul doar da acces la servicii. Telefonul trebuie sa stie ce sa faca mai departe.

arsradu
arsradu

arsradu

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
arsradu
  • Ai putea sa ai acces la acest serviciu dar se pare ca trebuie root - pe xda apare problema discutata despre pixel 5 si 6 adica cu root+magisk+ module magisk
  • Rom-ul de pe Pixel este android pur si ca si orice AOSP nu are serviicile volte si wifi-call incorporate in rom -vezi de exemplu Lineage OS
  • la o "superficiala examinare" mi se pare ca nu operatorul este "vinovat" de lipsa acestor serviicii

Si politica Orange e ca ceapa, daca Orange FR si-a tacut certificatea pentru VoLTE, VoWifi, 5G ar fi trebuit sa le faca pentru toate....

Heavyd
Heavyd

Heavyd

User level
Nivel
0
11 / 100
puncte
Custom field 2
Heavyd

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!