anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Avantajele și dezavantajele autentificării folosind conturile sociale

MihaelaC
Community Manager
Community Manager

Din ce în ce mai frecvent accesăm pagini web sau servicii online utilizând conturile noastre de Google, Facebook, Twitter și chiar conturile de Apple și Microsoft, printre alte opțiuni. Acest proces este cunoscut sub numele de OAuth și este utilizat de companiile mari pentru a permite utilizatorilor să partajeze anumite informații din conturile lor cu aplicații terțe sau site-uri web. Astfel ne putem înregistra mai facil fără a fi nevoie de crearea unui nume nou de utilizator și a unei parole noi.

 

Potrivit OSI există multe avantaje ale utilizării acestui tip de autentificare:

 

  • Confidențialitate mai mare a datelor

Dacă, de exemplu, ne înregistrăm folosind contul nostru de Facebook, OSI ne amintește că site-ul în cauză va putea accesa anumite informații publice din profilul nostru de pe rețeaua socială, dar nu și parola noastră. În mod similar, dacă ni se solicită să transmitem datele noastre bancare, metoda de autentificare OAuth ne asigură că aceste informații nu sunt accesibile pe web, la fel ca alte date personale din contul nostru. Astfel, în cazul în care site-ul suferă un atac cibernetic, contul nostru ar rămâne intact deoarece nu conține date sensibile stocate pe serverele sale.

 

  • Securitate mai mare a contului

Companii precum Facebook, Google sau Twitter ne permit să personalizăm opțiunile de configurare ale conturilor noastre pentru a le crește securitatea. În plus, au o mulțime de resurse cu care pot preveni atacurile cibernetice și încorporează instrumente (cum ar fi verificarea în doi pași) care adaugă măsuri suplimentare de securitate a conturilor noastre.

 

  • Mai mult control asupra contului

Ca utilizatori, putem configura oricând dorim ca autentificarea cu Google, Facebook etc. să înceteze a mai fi valabilă și să nu mai avem un cont pe site-ul web sau în online.

 

  • Mai puține parole de ținut minte

Studiile spun că 92% dintre utilizatori ar prefera să părăsească un site web în loc să fie nevoiți să-și reseteze contul dacă și-au uitat parola. Prin acest mod de autentificare, utilizatorii nu vor mai trebui să-și amintească o parolă adițională pentru conectare.

 

 

Există oare și dezavantaje ale acestui mod de autentificare? Se pare că da:

 

  • Dacă un cont “pică”, vor “pica” toate

Dacă depindem de un singur cont pe care îl folosim în toate autentificările noastre și el va ajunge pe mâini greșite, acest lucru va pune în pericol securitatea tuturor celorlalte conturi.

 

  • Acces la unele din informațiile noastre personale

Deși această problemă poate fi prevenită prin configurarea corectă a opțiunilor de securitate și confidențialitate ale contului nostru principal, este adevărat că site-ul web unde ne-am înregistrat va avea întotdeauna acces la o parte din informațiile noastre (de exemplu la profilul public, e-mail, telefon și, în anumite cazuri, la informațiile contactelor, vizitelor sau activității noastre).

 

  • Dezavantaj pentru persoanele care nu au conturi pe rețelele sociale

Dacă logarea este permisă doar prin conectarea cu rețelele de socializare, ea poate exclude mulți utilizatori care aleg să nu aibă cont pe nicio platformă de socializare. Unele site-uri au creat o opțiune care le permite clienților să aleagă între conectarea prin rețele sociale sau crearea unui cont direct prin intermediul aplicației.

 

 

Există deci argumente pro și contra. Eu de obicei pentru conectare pe unele site-uri sau în unele aplicații folosesc Google sau Facebook. Mi se pare mult mai rapid și ușor. 

Voi ce părere aveți și ce tip de autentificare folosiți de obicei?

7 Răspunsuri 7

teacher_
#StarMember
Salut! Și eu folosesc conectarea cu ajutorul Facebook, dar nu mereu. Mai ales când sunt obligații de plată, prefer să mă conectez altfel. Oricum, mi se pare mie, sau Facebook in general devine destul de invechit...?

MihaelaC
Community Manager
Community Manager
@teacher_ da și eu prefer să îmi fac cont efectiv atunci când sunt obligații de plată, nu mă conectez cu ajutorul conturilor de socializare. În ce fel ți se pare că devine Facebook învechit? Funcționalitățile pe care le are sau faptul că este folosit mai puțin și alte canale au avansat?

Vio73
#StarMember
Folosesc și eu la unele, dar nu la toate, în funcție de cât de important este pentru mine.

teacher_
#StarMember
Facebook este ok pentru persoanele de peste 45 de ani, de exemplu. Cei tineri postează pe alte rețele sociale. De exemplu, elevii mei utilizează Snapchat, datorita unor funcții specifice, care la Facebook nu se găsesc.

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver
Eu folosesc Login with Apple, de cate ori se poate, pentru site-urile noi, sau in care nu am foarte multa incredere. Dar asta presupune un Apple ID. In rest, in general imi fac cont pe adresa de mail, daca nu am alta varianta. Nu mai am cont de Facebook de foarte mult timp, dar si daca as avea, nu m-as loga cu Facebook. Nu am incredere in ei. Nu am incredere ca ceea ce furnizeaza site-urilor pe care ma loghez sunt doar informatii strict necesare pentru logare. Astfel incat, prefer sa-mi fac cont separat pe site-ul respectiv, decat sa dau acces la login cu Facebook. Login cu Apple, pe de alta parte, mi se pare ceva mai secure, si are niste optiuni de privacy care mi se par utile, cum am zis, in special pentru site-urile noi, sau in care nu ai foarte mare incredere. Daca vrei sa dai comanda de pe un site de pe care n-ai mai dat niciodata comanda, si trebuie sa-ti faci cont, consider ca fiind o bila alba sa aiba Login with Apple, decat Login with Facebook.
Client Orange

MihaelaC
Community Manager
Community Manager

@Vio73 da, e foarte bine să luam decizia în funcție de site-ul, aplicația în care ne dorim să ne autentificăm.

 

@teacher_ așa este și eu am observat că mulți adolescenți folosesc Instagram, Snapchat, TikTok, etc.

 

@arsradu acum că ai menționat chiar mă gândeam că nu foarte multe site-uri sau aplicații au opțiunea de Login cu Apple ID. Acum în weekend am instalat o aplicație și avea și opțiunea de Apple ID, apropo super tare aplicația, recomand - ClipDrop (e un AR copy-paste). Dacă ar fi să fac un clasament aș alege și eu Apple ID, dar nu toți o au ca opțiune, apoi Gmail și apoi Facebook.

Lupu_Cristinel
Junior entuziast
Si eu ma conectez pe unele site-uri cu google sau facebook