anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Curtea Constituțională a validat noua Lege a dării în plată

FaraUnID
Campion certificat

Senatorul PSD Daniel Zamfir, inițiatorul legii dării în plată, după decizia CCR privind legea dării în plată a scris:

“VICTORIE URIAȘă PENTRU TOȚI ROMÂNII CU CREDITE!!

 

Astăzi Curtea Constituțională a validat noua Lege a dării în plată! A fost respinsă excepția de neconstituționalitate cu privire la modificările aduse, cu excepția actualizării art. 8.alin(5). Pe înțelesul tuturor, executații siliți vor avea în continuare acces la lege dacă îndeplinesc pragurile de impreviziune stabilite de lege.

 

Așadar, DACA RATA LA BANCA A CRESCUT CU MAU MULT DE 50% FATA DE MOMENTUL SEMNARII CONTRACTULUI SAU CURSUL DE SCHIMB A CRESCUT CU MAI MULT DE 52,6% FATA DE DATA INCHEIERII CONTRACTULUI, DEBITORUL POATE SOLICITA REECHILIBRAREA CONTRACTULUI, IAR BANCA ESTE OBLIGATA SA ACCEPTE.

 

În aceste condiții, toți cei cu credite în CHF intră sub incidența legii!!!

Îi îndemn pe toți cei care au contracte de credit, a căror rată a crescut cu mai mult de 50%, să notifice banca să le reechilibreze contractele!”

 

Curtea Constituțională a admis astăzi, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituționale dispoziţiile art.8 alin.(5) tezele a doua și a treia din Legea nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. De asemenea, Curtea Constituțională a respins, cu majoritate de voturi, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.4 alin.(1) ind.1-ind.3, (3) şi (4), art.5 alin.(3) și (3) ind.1, art.7 alin.(4) și (5) ind.1 din Legea nr.77/2016, precum și Legea nr.52/2020, în ansamblul său, sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

 

În argumentarea soluției de admitere a excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art.8 alin.(5) tezele a doua și a treia din Legea nr.77/2016, cu modificările și completările aduse prin Legea nr.52/2020, Curtea a reținut că prezumarea absolută a impreviziunii în ipoteza în care debitorul a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, dar este în continuare executat silit pentru datoria inițială și pentru accesoriile acesteia, neacoperite prin executarea silită a imobilului ipotecat, conservă elementele de neconstituționalitate reținute în Decizia nr.731/2019.

 

În aceste condiții, Curtea a constatat că art.8 alin.(5) tezele a doua și a treia din Legea nr.77/2016 nu respectă deciziile anterioare ale Curții Constituționale (Decizia nr.623/2016 și Decizia nr.731/2019), astfel că încalcă art.147 alin.(4) din Constituție. Totodată, s-a reținut și încălcarea art.1 alin.(5) și art.44 din Constituție, prin raportare la cele stabilite în Decizia nr.731/2019.

 

Sursa - https://financialintelligence.ro/daniel-zamfir-decizia-cc...

 

Fara sa o dam pe politica, tot respectul pentru OMUL Daniel Zamfir. Stiu ca ani de zile s-a luptat cu un sistem bancar mafiot precum Don Quijote cu morile de vant si a fost supus unor presiuni fantastice, pentru ca in final sa obtina aceasta victorie uriasa.

 

Daniel Zamfir este modelul de politician de care tara asta are nevoie, iar bancile trebuie sa invete sa-si asume si riscuri, iar, din cand in cand sa mai si piarda.

5 Răspunsuri 5

Jay
Campion certificat
O veste buna care opreste niste abuzuri.. pentru ca traim in Romania, ma surprinde un lucru bun.. sper sa aiba si alte urmari asemanatoare..

Vio73
#StarMember
La noi, din păcate, băncile și-au cam făcut de cap, rău de tot! Mă mir cum CCR mai face și ceva bun, pentru că, de regulă, e cam invers, adică apară privilegiații, printre care sunt și proprii membri!

delfinas
#StarMember
O veste buna! Omul asta a reușit imposibilul, să învingă cămătarii legali. Ii știu lupta de ani de zile. Din păcate, pt unii legea vine prea târziu, după ce s au întâmplat niste drame, când cămătarii legali nu se mulțumeau sa le ia doar casa, după ce amărâții plătiseră deja niste ani, mai cereau și diferențele de bani, pt că, ce sa vezi, prețul casei, umflat cu pompa in 2007, scăzuse la nivelul normal. Banca nu-și asumă nici un risc, totul e in cârca fraierului care s a împrumutat. Sa nu mai vorbim de ingineriile băncilor legate de cursul CHF, care știau ce se va întâmpla ...

FaraUnID
Campion certificat
Au extrem de multe credite in tot felul de monede exotice (lira turceasca, yen japonez, dinar, lira sterlina), iar dupa criza economica din 2009 - 2010 s-au trezit peste noapte cu ratele dublate.

delfinas
#StarMember
Cele mai multe credite au fost in CHF. Nici o moneda nu a crescut asa de mult si atat de repede, aproape s-a triplat. Celor care voiau sa se imprumute li se spunea ca daca vor o anumita suma de bani, nu o pot primi decat daca se imprumuta in CHF. Pt aceeasi suma convertita in lei sau euro nu primeai credit, ti se spunea ca nu te incadrezi. Normal ca nu, ca niciuna nu a urcat dupa 1 an atat de vertiginos.