anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Review Laptop HP 15-db1100ny, un Best Buy cu o conditie

FaraUnID
Campion certificat

Am cumparat acest laptop prin programul Rabla Pentru Electrocasnice 2021 la pretul de lista de 1499 lei. La acest pret sa aplicat voucher-ul de 500 lei, la care s-a adaugat o extra reducere de 100 lei gratie unei promotii derulate de magazinul inscris in program.

 

Asta inseama ca am platit cca 915 lei pentru un laptop care a avut o configuratie initiata:

- Procesor AMD Ryzen 5 3500U

- Arhitectura Zen 4 nuclee

- Frecventa nominala 2.1 GHz

- Cache 4096 KB

- Frecventa Turbo Boost 3.7 MHz

- Tehnologie procesor 12 nm

- Procesor grafic integrat AMD Radeon Vega 8 Graphics

- Display 15.6 inch Full HD

- Tehnologie display SVA

- Finisaj display Anti-Glare micro-edge WLED-backlit

- Luminozitate 220 niti

- Capacitate memorie RAM 4 GB

- Tip memorie DDR4 cu 2 sloturi din care ocupate 1 si liber 1

- Tip stocare HDD 1 TB 5400 rpm

- 1 slot liber pentru SSD M.2

- Unitare optica DVD-Writer

- Porturi: 2 x USB 3.1, 1 x USB 2.0, 1 x HDMI, 1 x RJ-45, 1 x Audio Out/Microfon

- Cititor de carduri

- Retea 10/100/1000

- Wireless Realtek RTL8821CE 802.11 b/g/n/ac

- Bluetooth 4.2

- Securitate Kensington Mini Security slot

- Adaptor 45W

- Camera web

- Touchpad care accepta gesturi de atingeri multiple

- Tastatura Chiclet

- Baterie 3 celule - 41Wh

 

Avem in fata un laptop din zona office. Nu gaming, nu multimedia, nu business, strict zona de office sau un home & office. Cea mai mare problema o reprezinta configuratia initiala cu doar 4 GB RAM si HDD old school de 1 TB la 5400 rpm. Adica un produs mediocru la configuratia initiala, atat RAM cat si HDD trag in jos rau de tot performantele procesorului si a placii video.

 

De aceea prima recomandare tine de upgrade la RAM si un SSD de minim 128 GB pe care sa tineti sistemul de operare si aplicatiile esentiale, iar HDD-ul sa fie pe post unitate de stocare si back-up sau inlocuirea lui HDD cu un SSD de 2.5 inch.

 

Suplimentar am achizitionat o placa de 8 GB RAM pentru care am mai scos din buzunar inca 200 lei, iar pentru un SSD de 128 GB inca 100 lei. Asadar, in momentul de fata am 12 GB RAM, 1 TB HDD si 1 SSD de 128 GB.

 

OBLIGATORIU acest upgrade in service autorizat HP pentru a nu pierde garantia. Apelati HP Romania si o sa va indrume ei catre o unitate service agreata de ei. Evident ca poti face acest upgrade si acasa cu asumarea pierderii garantiei.

 

Acestea fiind spuse m-am pus pe treaba! Am descarcat versiunea de test a Windows 10 direct de pe site-ul Microsoft, dupa care cu ajutorul unui utilitar Media Creation Tool pus la dispozitie chiar de Microsoft am pus imaginea pe un stick USB facand-ul boot-abil.

 

A urmat instalarea clasica a oricarui Windows dupa care update-urile aferente. Tot procesul a durat ceva deorece trebuie lasat sa-si faca treaba. Dupa restart a pornit perfect si a recunoscut: modul WiFi, placa video, sunet, placa retea, bluetooth, etc. Boot rapid, Windows-ul este gata de functionare relativ repede si asta gratie SSD-ului.

 

In eventualitatea in care nu recunoaste ceva componete aveti la dispozitie atat site-ul oficial HP cat si site-ul AMD unde sunt driverele compatibile cu hardware-ul din el si daca vreti sa va bucurati pe deplin de avantajele SSD-ului.

Asta daca alegeti Windows, ca daca alegeti sa instalati o versiune de Linux...... succesuri sau mai bine spus inarmati-va cu rabdare, tutun si cafea.

 

1. DISPLAY-ul este unul doar Full HD cu un panou SVA si luminuozitate de 220 niti. Panourile SVA din punct de vedere al perfomatelor sunt peste panourile TN-uri dar mai slabe comparativ cu panourile IPS. Per ansamblu un display decent cu unghiuri de vizualizare si culori satisfacatoare si care se incadreaza si el in pretul final.

 

2. PROCESORUL este principalul argument pentru care merita achizitia. Acest AMD Ryzen 5 3500U, desi este un procesor de o generatie mai veche, in testele de benchmark scoate cam acelasi punctaj cu AMD Ryzen 7 3500U si Intel Core i3 8145U si putin mai slab comparativ cu Intel Core i5 8250U sau Intel Core i7 8550U.

 

In general procesoarele Ryzen de la AMD destinate laptop-urilor sunt putin peste rivalele produse de Intel si destinate aceluiasi segment. Concret acest AMD Ryzen 5 tine la respect multe procesoare Intel i7 din zona low entry.

 

In teorie procesorul duce 32 GB RAM, ceea ce inseamna ca la aceasta valoare si placa video va avea resurse suficiente pentru jocuri nu foarte pretentioase sau pentru ceva prelucrari foto-video.

 

3. Chipset-ul grafic AMD RADEON VEGA 8 este unul de tip integrat fara a dispune de memorie dedicata. Adica o sa-si traga resursele din memoria RAM. Si in acest caz avem in fata un chipset de o generatie mai veche care se bazeaza pe arhitectura Vega 5 si care este tractat pana la 1100 MHz.

 

Arhitectura Vega oferă unele îmbunătățiri față de generația Polaris și acceptă acum DirectX 12 Feature Level 12_1. Pentru a stoarce si ultimul strop de performanta din aceasta placa vodeo este recomandata utilizarea memoriilor RAM dual-channel DDR4-2400.

 

GPU-ul de referință al AMD Radeon RX Vega 8 se află între GeForce 940MX / Radeon Pro 450 și GeForce MX150 / Radeon Pro 555.

 

Conform AMD, acest Radeon RX Vega 8 poate gestiona jocuri precum: League of Legends (setari medii), Dota 2 (setari scăzut), Overwatch (setari scăzut), CS : GO (setarii medii) și Quake Champions (setari ridicat) în 720p până la 1080p.

 

Desi nu sunt gamer iar acest laoptop nu este de gaming, de dragul acestui review m-am jucat putin Grand Teft Auto 5 cu setarile pe normal si rezultatele sunt urmatoarele: cca 46 FPS la rezolutia de 1090 x 1080; de cca 57 FPS la rezolutia de 1600 x 900 si de cca 71 FPS la rezolutia de 1280 x 720. Ajutat de un cooler pad nu o sa aveti probleme in va juca titlurile enumerate anterior.

 

Datorită procesului pe 12nm și a funcțiilor inteligente de economisire a energiei, consumul de energie este relativ scăzut, astfel încât sa beneficiati de o autonomie usor imbunatatita comparativ cu generatiile anterioare de chipset-uri.

 

4. TASTATURA de tip insula nu este foarte recomandata pentru mediul business, gaming, programare, prelucrari foto-video si se incadreaza si ea in segmentul office sau un home office. Tastele sunt ok, placute la atingere, silentioase dar incep sa devina incomode in cazul unei utilizari intesive.

 

5. BATERIA consumul de curent in conditii normale de utilizate, adica office, este de cca 15W. Asta inseamna ca bateria va furniza curent pentru cca 4 - 5 ore de functionare, in functie setarile aplicate, de modul de utilizare si intensitatea iluminarii display-ului. Nu este un acumulator performat dar 4 ore de utilizare se incadreaza in zona decentului.

 

6. DIFUZOARELE sunt 2 la numar sunt si ele in zona ok, fara sa impresioneze. Isi fac treaba intr-o conferinta sau apel video dar au fost gandite pentru fidelitate, pentru melomanii care vor sa auda separatia instrumentelor.

 

7. CAMERA WEB cu microfon incorporat  este si ea in zona de ok, fara sa iasa in evidenta. Buna pentru video conferinte si apeluri video, dar fara rezultate spectaculoase.

 

8. ASPECT GENERAL calitatea materialelor si a finisajelor se incadreaza si ele in aceasta zona de pret: Civilizat dar fara sa ofere acel efect de wow. Nu este nici foarte gros dar nici slim, plasticul de pe carcasa desi este placut la atingere si pare a fi ceva cauciucat pentru priza buna in mana, nu se poate numi solid. Trebuie acordat un plus de atentie in momentul in care il manevrati.

 

Argumente PRO

- pretul, de regula in acesti bani (repet, am dat 914 lei pe el) gaseti acele ultraportabile no name cu 32GB sau 64GB si 4GB RAM cu procesoare Intel Celeron si fara posibilitate de upgrade;

- procesorul in sine, dupa cum am mentionat poate sustine 32GB RAM;

- placa video care desi nu este una de gaming se face fata cu brio task-urilor care necesita putere de procesare;

- mufele gandite ergonomic se potrivesc perfect, mai ales daca esti la birou si legi la el un hub USB, o imprimanta, un monitor extern, un videoproiector. Toate cablurile aferente acestor periferice vin cumva in spatele laptop-ului fara sa te incurce in utilizarea mouse-ului sau a unitatii optice.

- posibilitatea de face upgrade atat la memoria RAM cat si la unitatea de stocare;

- prezenta unitatii optice

- slot SSD NVME M.2

 

Argumente CONTRA

- plasticul din care este construit lasa senzatia de firav;

- carcasa de pe display flezeaza destul de mult lasand si aici senzatia de fragil;

- lipsa unor ferestre de vizitare dedicate pentru RAM si SSD astfel incat sa poti face upgrade acasa fara a pierde garantia;

- ar fi fost mai ok daca acest laptop era oferit in configuratia cu 8GB RAM si un SSD de 128 GB;

- destul de greu cca 1,8 kg, cu mentiunea ca la aceasta greutate contribuie din plin atat HDD-ul cat si unitatea optica;

- HDD este destul de zgomotos, daca se renunta la el in favoarea unui SSD o sa puteti auzi linistea;

 

CONCLUZIE: Recomand acest laptop, in special pentru procesorul si placa video si doar daca sunteti dispusi sa investiti in upgrade de RAM si SSD. Este genul de laptop care se adreseaza cunoscatorilor care reusesc sa citeasca si sa inteleaga specificatiile hardware.

 

Bun pentru office, Youtube, Netflix, scoala online, conferinte video, administrarea unui site, ocazional ceva jocuri fara prea mari pretentii. 

 

Ca fapt divers, doar procesorul din acest laptop, AMD Ryzen 5 3500U, este listat pe site-urile de profil undeva pe la 900 lei. Eu am platit 915 lei (fara upgrade-uri) pe tot laptop-ul. In cazul meu a fost chilipir curat.

 

Chiar si fara voucher-ul din rabla, daca gasiti acest laptop pana in 1500 lei, cat a fost pretul de lista la momentul achizitiei mele si sunteti dispusi sa mai invetiti in RAM si SSD, recomand fara ezitare.

 

Spre exemplu: Cu 1000 lei bagi in el 32 GB RAM (2 x 16 GB) + inca 500 lei un SSD de 1 TB. Asta inseamna ca la un pret total laptop + upgrade de cca 3000 lei vei avea un laptop care in mod normal are pret de vanzare de 5000 - 6000 lei.

Daca te-a ajutat acest review nu uita sa apeși ❤ !!!

8 Răspunsuri 8

Jay
Campion certificat
Pai, nu apas eu ❤?! :)) Ca e un topic util.. Si eu tot HP am.. da-0192nq.. mergea unul cu mai multa memorie.. dar, încerc sa pun ce nu-mi trebuie pe pc.. M-am tot uitat după HDD extern, dar, n-am ajuns încă la o concluzie..

Vio73
#StarMember
Fiecare, după posibilități! Eu mă mulțumesc și cu mult mai puțin, adică nu are rost să investesc prea mult în ceva ce nu-mi trebuie. Oricum, are destule lucruri interesante acesta!

delfinas
#StarMember
Da, la banii aia, e o achizitie interesanta, dar eu prefer procesoarele Intel.

FaraUnID
Campion certificat
@Jay Cumpara-ti un SSD extern in detrimentul unui HDD si o sa-mi multumesti dupa. @delfinas In momentul de fata am un ultraportabil de buget cu Intel. Cum a spus si in review, gama de procesoare Ryzen de la AMD destinata laptopurilor (nu vorbim de procesoarele pentru desktop sau server), din punct de vedere al performantelor este usor peste produsele direct concurente de la Intel. Spre exemplu Intel limiteaza frecventa RAM la 2666 Mhz, pe cand AMD nu practica aceasta limitate. De asemena in multitasking AMD se descura ceva mai bine comparativ cu Intel. Repet, vorbim strict de procesoarele pentru laptop.

queensoft
Explorator
Buna gluma! Incepi prin a spune ca e laptop de office, nu de gaming, iar la final faci niste upgrade-uri de 1500 de lei, adica practic dublezi valoare laptop. Pentru un laptop de office sint 99.99% inutili 32 gb RAM si SSD. Inutili !!!! 8 Gb de RAM ar fi mai mult decit suficient. Si, poate, un SSD de 200-250 Gb. Dar nu obligatoriu. Pentru ce, sa incarce Windows cu 10-20 de secunde mai repede si vreun fisier Word/Excel cu 0.5 - 3 secunde mai repede??? Am vazut exact aceste configuratii de 2-3 ori si merg lacrima. Oricum, au crescut preturile la laptopuri, era foarte clar asta in preajma programului Rabla. Asa se intimpla mereu cind trebuie sa vina "reduceri" !!!!

FaraUnID
Campion certificat
La configuratie initiala este un laptop din gama consumer si strict pentru office. Nu o spun doar eu, o spune si HP. Upgrade-urile propuse de mine (32 GB RAM + 1 TB SSD) sunt impinse la extrem. Evident ca 32GB RAM pe un laptop din aceasta zona este enorm. Poti alege varianta de upgrade cu 16 GB RAM la care se adauga cei 4GB deja existenti si un SSD de 250 GB sau chiar unul de 128 GB pe care sa tii sistemul de operare si programele strict esentiale, si ai o jucarie interesanta. Pe mine ma intersat prea putin configuratia lui initiala. Asa cum am spus pe topicul dedicat rabla, aveam in casa un PC vechi pe care nu luam 500 lei nici daca stateam in cap si nici nu simteam nevoia unui super-laptop. Pur si simplu am vrut sa profit de acest program. Pretul laptop-urilor si al tabletelor nu a crescut acum, in preajma programului rabla. Pretul acestor echipamente a a inceput sa creasca un urma cu 1 an, cand s-a pus foarte mult accent pe scoala online si lucrul de acasa.

delfinas
#StarMember
Da, preturile au explodat acum un an din cauza pandemiei, muncii/scolii de acasă, iar acum câteva luni s a alăturat și criza de chip-uri. Au fost preturi chiar bune pe programul "Rabla" . Mă aștept să se sară la preț și, practic, sa nu fie nici o reducere, dar, surprinzător, nu a fost așa, cel puțin la eMag.

FaraUnID
Campion certificat
Pe anumite categorii de produse Emag-ul are niste preturi interesante, mai ales la acele produse care se califica pentru rabla. Spre exmplu Emag a avut listat pentru rabla un Laptop HP 15s-eq2025nq cu: - procesor AMD Ryzen 5 5500U pana la 4 GHz - 6 nuclee - cache 11264 KB - 7 nm - 8GB RAM - 256GB SSD - display IPS - tastatura iluminata - baterie de 41 Wh Pretul listat era de 2299 lei la care ofereau un extra discount de 100 lei, pa langa voucher-ul de 500 lei din rabla. Adica pret final 1700 pentru un laptop la configuratia respectiva. Ca dovada ca produsul nu se mai afla in stoc.