anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

UE pregătește portofelul digital comunitar

FaraUnID
Campion certificat

Uniunea Europeană va introduce portofelul digital comunitar, ca o metodă sigură pentru accesarea serviciilor publice și private în mediul online.

 

Inițiativa vine în răspuns la solicitările primite din partea statelor membre UE, privind dezvoltarea unei modalități mai sigure pentru accesarea serviciilor publice și private de către cetățenii blocului comunitar.

 

Luând forma unei aplicații pentru smartphone, soluția va funcționa și ca o carte de identitate în format digital, manager de parole și mijloc de plată către site-urile guvernamentale, pentru plata diverselor taxe și chiar facturi la utilități. Pentru scopul propus, aplicația va solicita asocierea prealabilă a cardului bancar.

 

Nu doar înlocuitor pentru Cartea de Identitate, noul portofel digital va funcționa ca un „seif” pentru păstrarea documentelor oficiale, inclusiv Permisul de Conducere. Astfel, cei care aleg să folosească această soluție vor putea scăpa de grija actelor în format fizic, la nevoie prezentând dovada acestora folosind smartphone-ul.

 

Opțiunile de plată și datele sensibile păstrate în cadrul aplicației vor putea fi accesate prin autentificare cu amprentă sau scanare facială.

 

Oficialii UE vor aplica o separare structurală a noii platforme, scopul fiind de a împiedica companiile care accesează datele utilizatorilor să folosească portofelul pentru orice altă activitate comercială, cum ar fi comercializarea de produse noi.

Urmând etapei inițiale de discuții cu statele membre UE, portofelul digital ar trebui să devină complet operațional în aproximativ un an.

 

Sursa - https://www.go4it.ro/content/internet/uniunea-europeana-p...

 

La cum sunt configurate platformele si la modul cum functioneaza serverele in cazul multor institutii publice de la noi, am niste retineri. Spre exemplu pe Ghiseul.ro nu sunt acceptate ca metoda de plata toate cadrurile bancare emise in Romania.

14 Răspunsuri 14

Jay
Campion certificat
E ca si cum ai pune toate ouale intr-un singur cuib.. daca este atacat cuibul.. :)) Este mult mai simplu sa ai totul intr-un singur loc, intr-adevar, dar, nu intotdeauna este ok.. Imi place ideea, pentru ca nu-mi place sa am bagaj tot timpul, genti, posete, posetute, chiar am inceput sa renunt la portofel luand strictul necesar in husa telefonului.. dar, am retineri cu toate actele mele online..

Miha_Z
#StarMember
Macar va fi o aplicatie sigura? La cate tentative de frauda sunt in ultima perioada, eu am ajuns sa fiu sceptica cu astfel de aplicatii.

Vio73
#StarMember
Așteptăm cu interes să vedem ce surprize ni se mai rezervă! E bine să le ai pe toate la un loc, dar vom vedea pe parcurs avantajele și dezavantajele!

delfinas
#StarMember
Și eu am retineri, prefer actele și cardurile in formă fizică.

FaraUnID
Campion certificat
Depinde cine va dezvolta aplicatie, unde vor fi serverele, cine se va ocupa de mentenanta lor, cine va avea acces in platforma, cine va avea acces fizic in servere, etc. Pe plaiuri mirotice, de fiecare data cand a o institutie pulbica a demarat un proiect national de amploare, a crapat serverul: Platfoma de vaccinare, Programul Rabla, etc. A fost nevoie de interventia Serviciul de Telecomunicații Speciale care au preluat respectivele platforme si le-au facut functionale.

FLo1
#StarMember
Ca orice ”senzațional”, se va stinge treptat prin renunțarea la ideea utilizării cauzată de deficiențele întâlnite la implementarea ”mirajului”. Mai exact, totul este sigur până îl pui pe piață, și este funcțional pe un eșantion mic. Dacă extrapolăm.... apar problemele de toate felurile. Cu zicea @Jay: Nu e bine să ai toate ”ouăle într-un singur cuibar”. .... Nici măcar în prezent. Nici măcar pe partea de comunicații, nu doar financiar.

mihai_13
Maestru
- apropo de site ro.vaccinare - pare a fi facut de o firma de apartament o firma de cumetrie politica (de data asta de dreapta nu de stanga politica) web design 0 - dupa N reclamatii despre "bara" aia subtire din drepta de care trebuie sa tragi in sus sau jos (daca folosesti laptop este de groaza) bara impricinata tot asa a ramas - greu de accesat si folosit .....

SuperstarDrive1
Junior entuziast
Excelent. Sa se lanseze prima data pe Apple Wallet ca orice alt produs digital high-end compatibil din prima cu IOS si ulterior cu Android-ul!

FaraUnID
Campion certificat
Un reportaj Deutsche Welle pe aceasta tema https://www.youtube.com/watch?v=sieyKqqBX4I Cei de la Bloomberg au consultat o varianta preliminara a acestui proiect si, din informatiile preliminare, prin intermediul acestui portofel digital cetatenii UE vor putea printre altele sa: - inchirieze automobile in afara tarii lor de origine; - isi dovedeasca varsta; - solicite un împrumut; - deschida un cont bancar; - depuna o declaratie fiscala; - se înscrie la o universitate; CE si-a propus sa ofere suportul tehnic care sa poate fi utilizat la implementarea portofelelor digitale pana in luna octombrie 2022. Later Edit - NU are nicio tangenta cu Apple Pay, Google Pay sau orice alt serviciu similar. Va fi o aplicatie de sine statatoare cu rol de portofel si care sa poti incorpora: card bancar, carte identitate, asigurare calatorie, permis conducere, permis munca, permis sedere, etc.

delfinas
#StarMember
Parca vad că va deveni obligatoriu în curând... Tot în folosul oamenilor, firește! 😄

RafaHelper
#StarMember
Orice inițiativa de digitalizare este salutata de mine. Noroc cu UE ca ne "obliga" sa implementam. Chiar as fi printre primele persoane care vor sa scape de portofel si sa am totul pe telefon. ‏‏‎ ‎ @Miha Z, orice aplicație devine sigura atâta timp cat tu o utilizezi in siguranța. Tentativele de frauda sunt doar modalități prin care se încearcă furarea datelor, banilor, bunurilor, etc. Tu ca utilizator trebuie sa ai grija ce faci pe internet si sa fii informat pentru ca ești singura persoana responsabila de ceea ce faci in online, pe telefon sau pe orice alt device. O aplicație te poate doar notifica daca exista tentative de frauda dar nu le poate împiedică. O aplicație sigura nu te ferește de tentativele de frauda si nici nu le poate stopa, dar te poate proteja cu difere modalități de securitate, criptare, etc. 🙂

Kore
Junior
si ce faci daca se fura telefonul? Si asa telefoanele se fura ca in codru

FaraUnID
Campion certificat
Daca esti responsabil protejezi acel telefon cu parola, cod pin, amprenta, deblocare faciala.

RafaHelper
#StarMember
@Kore, exact cum a spus si @faraunid, telefonul meu este protejat cu amprenta, parola si antivirus. In acest caz nu îmi fac griji. Pot oricând sa îmi controlez dispozitivul de la distanta in caz de pierdere sau furt. De altfel pot reclama ca mi-a fost furat si de restul se vor ocupa autoritățile.