anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Studiu Asociaţia Credere - Dobândă de 30.341% la un credit IFN de 180 de euro

FaraUnID
Campion certificat

În România există una dintre cele mai mari dobânzi anuale efective din Uniunea Europeană. Este de 30.341% și a fost descoperită la un credit de 180 euro acordat de către o instituţie financiar-nebancară pe o perioadă de 30 de zile, relevă un studiu privind creditarea în România realizat de Asociaţia Credere, la solicitarea Finance Watch Bruxelles.

 

Analistul financiar Irina Chițu a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la situația ca un client să achite o asemenea dobândă.

"În acest caz este vorba de un credit pentru 30 de zile. La instituțiile financiare nebancare sunt astfel de dobânzi de 20.000 – 30.000%, pentru că dobânzile la aceste instituții sunt zilnice. Așadar, foarte mare atenție! Cei care achiziționează astfel de produse trebuie să compare înainte toate creditele din piață. Sunt bănci și instituții financiare care oferă credite cu dobânzi mult mai mici.

Nu există o plafonare a dobânzilor. Au fost mai multe inițiative, dar consider că nu sunt benefice pentru că vorbim de o piață concurențială cerere - ofertă.

Trebuie să existe o legislație foarte bine pusă la punct privind protecția consumatorilor, privind informarea lui legat de toate produsele din piață, să poată compara și să decidă ce i se potrivește cel mai bine.

În legislația națională și europeană există stipulate aceste drepturi ale consumatorilor de produse financiare, dar ele trebuie promovate mai bine și sancționate prompt dacă sunt încălcate.

Este nevoie de educația financiară a consumatorului", a precizat Irina Chițu.

 

Studiul a scos la iveală ambiguitatea sau ascunderea unor costuri, îndreptarea consumatorilor către produse de creditare cu un cost mai ridicat. Au fost identificate elemente de dezinformare şi de publicitate înşelătoare.

 

Totodată, studiul dă exemplu două bănci din România care promovau acordarea de credite de consum cu dobândă de 8%, fără a informa consumatorul că dacă nu îndeplinea anumite condiţii noua rata de dobândă era de aproximativ 14%.

 

Sursa - https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/cum-a-...

 

Aviz amatorilor! Pentru ca de cele mai multe ori valoare dobanzii sau valoarea DAE este exprimata la modul 30.341% si nu la modul 30,341% sau 30341%.

 

Nu de alta dar am vazut aici, atat in cazul produsului My Reserve cat si in cazul Cardului de Credit, ambele furnizate de Orange Money IFN, o vopsire si o parfumare a rahatului care fac invidosi orice hoti profesionisti de masini.

3 Răspunsuri 3

Lucifer
Cunoscător
Pai si nu se ofera numele si "pronumele" companiei care ofera astfel de imprumuturi de "avantajoase"? E ca si cum ai spune ca am facut o cercetare de piata pe magazinele online din Romania, iar unul din magazine ofera produse la preturi foarte mari, iar altul ofera preturi foarte mici dar iti iai teapa cand comanzi. Deci in concluzie piata de e-commerce din Romania e varza...

FaraUnID
Campion certificat
In principul nu se ofera aceste date in mod public, deoarece este vorba de o institutie privata si nu una de stat. Nici BNR, in momentul in care efectueaza audit si dau amenzi nu spun cu subiect si predicat numele bancilor sau a IFN-urilor gasite in neregula si mai apoi amendate. Chipurile sa protejeze atat institutia cat si clientii.

Lucifer
Cunoscător
Pai da, ii protejeaza. Ca si cum va dam amenda, ati facut o treaba mizerabila, dar nu o sa anuntam public asta, ca in continuare clientii sa nu stie de astfel de sanctiuni si sa isi ia teapa in continuare, iar cei amendati isi scot parleala si isi continua activitatea in continuare. Cu ce ne ajuta pe noi studiile astea, daca nu stim de ce companii sa ne ferim?