Întrebare fară răspuns

Ai reclama nerespectarea masurilor sanitare in contextul Covid-19?

Salutare,
‏‏‎ ‎
De dimineata am citit aceasta stire:
‏‏‎ ‎
_________________________________________________________________________________________
BREAKING: 20% dintre polițiști vor patrula în civil pentru a-i amenda pe cei care nu poartă mască și nu respectă regulile sanitare

Circa 20% dintre polițiști vor patrula în civil, fără a purta uniforma, și vor da amenzi în cazul persoanelor și firmelor care nu respectă regulile sanitare de purtare a măștii și distanțare socială, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Motivul controalelor în civil? Faptul că mulți cetățeni respectă regulile doar în prezența poliției, iar la plecarea forțelor de ordine își dau jos măștile sau se înghesuie în mijloace de transport ori în restaurante, potrivit surselor citate.

Comportamentul de conformare formală la măsurile sanitare a fost reclamat în urmă cu o lună și de prefectul județului Argeș, Emanuel Soare, care spunea la acel moment că aceasta e una din cauzele creșterii rapide a numărului de infectări cu Covid 19 din județ.

O a doua măsură luată de guvern este înființarea unei linii telefonice TelVerde (0800.800.165), la care cetățenii pot reclama nerespectarea măsurilor sanitare. Aici vor putea fi trimise de către cetățeni materiale foto/video necesare pentru aplicarea de amenzi ori deschiderea de cercetări ale poliției.
Sursa: https://www.g4media.ro/breaking-20-dintre-politisti-vor-p...
__________________________________________________________________________________________
‏‏‎ ‎
Intrebarea mea este, daca vezi ca cei din jur nu respecta masurile sanitare, ai apela numarul 0800.800.165 pentru a sesiza acest lucru?
Cat de deranjant este pentru tine ca cei din jur nu respecta regulile impuse in aceasta perioada?

  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

Răspunsuri

Pagina 3 din 3

@Razvan, în toată Europa s-au relaxat oamenii, nu doar la noi. În plus, reinfuzia de est-europeni, are și ea cota parte în acesta creștere a cazurilor.
De partea cealaltă avem Noua Zeelanda care de acum 3-4 zile este pe număr de cazuri noi 0 (zero).

Cred ca rezultatul ultimelor zile este un cumul de mai multi factori, nu vorbim doar de purtarea/nepurtarea mastii..
Pe langa nerespectarea unui minim de reguli, ca nah, daca nu e in curtea lor, nu-i afecteaza, are si relaxarea multora un rol.. ca nu-i ok sa stai la cativa centimetri unul de altul, nu stii care este nesimptomatic, unii circuland relaxati si cand stiu ca au.. sau ca e posibil sa aiba.. Decat inchiderea atator afaceri, ar fi fost oricand de preferat sa respectam toti cateva reguli.. Parerile de rau si regretele sunt inutile..

Eu nu m-am prea isterizat cu Covidul. Poate chiar dimpotrivă, am chestionat unele din atitudinile și măsurile potentaților.
Dar, iată, am ajuns în locul în care situația nu mai poate fi nici ignorată, nici bagatelizată.
73 de morți într-o zi nu mai e o glumă. Nu este manifestarea unei gripuțe mai țepene, care poate nici nu există. O chestie de 5G, Bill Gates, controverse și manifestații ale unor veleitari în căutare de capital politic printre inconștienți.
Da, nici mie nu îmi place masca. Îmi intră mereu în ochi partea superioară, mă disconfortează modul în care respir prin ea. Abia aștept să o dau jos când se poate.
Dar ce mai contează asta când zi de zi probabilitatea de a te îmbolnăvi crește? Și când, din păcate, în afară de a te feri nu ai altă armă?
Că nu ai nici vaccin, nici medicament 100% eficace, doar niște metode speciale scumpe și disponibile, ca și elicopterul, doar unor Trump sau Pimen.
Și sâ nu uităm că ultimul a murit.
Mie animalismul ăsta, comportamentul subuman de a considera că, dacă ție nu îți place să porți masca, nu o porți și gata, mi se pare trist.
Adică suntem atât de bovini, unii dintre noi, că nu putem suporta minima frustrare a unui disconfort minimal ca să ne protejăm pe noi și pe cei din jur.
Până și copilașii la școală au făcut un efort și au controlat această frustrare. Dar unii adulți nu numai că nu au vrut să o facă, dar au și ajuns să încerce să explice, în modul lor șontâc din punct de vedere logic, că de fapt purtatul măștii e un jug. Și aruncarea ei nu o inconștiență de animal incapabil a-și controla impulsurile, ci o manifestare a neatârnării față de opresori imaginari.

Problema nu e că lumea nu respectă regulile, ci faptul că lumea s a întors la muncă și la școală, unde stau multe ore in același spațiu, multe ore. Eu as desființa așa zisele birouri open space, ieftine și utile pt angajatori, dezastruoase pt angajați. Noile cercetări arată că 70% din infectări sunt din cauza aerului condiționat și, mai ales, a instalațiilor de ventilație care recircula aerul. Cred că înțelegeți de ce. Masca, cum zicea și Rafila, nu e infailibilă, dar orice scut e mai bun decât nimic.
Noua Zeelanda e un caz aparte, se ajunge greu acolo, atât la propriu, cât și la figurat, ei au un sistem dur de acceptare a străinilor și, fiind o insulă aflată departe, e mai greu sa se pătrundă ilegal. In plus, acolo sunt niste distante mari, deci la ei e cu distantare naturala, cu ferme întinse, iar ei sunt obișnuiți cu teleșcoala de zeci de ani, când legătura cu "școala" se făcea prin niste stații imense de emisie/recepție, dar nu mereu. Școala era de genul homeschooling. Ei sunt pregătiți demult pt pandemii, nu ca noi. Cam așa e și în Australia, in interiorul continentului, nu pe coastă, in orașe mari. La noi, in Europa, e cu libera circulație, care e și buna, dar și rea, cu apropiere fizică, școală fizică, altă mâncare de pește.

delfinas
delfinas

delfinas

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
delfinas

"Noua Zeelanda e un caz aparte, se ajunge greu acolo, atât la propriu, cât și la figurat, ei au un sistem dur de acceptare a străinilor și, fiind o insulă aflată departe"
Depinde unde stai..daca locuiesti in Romania,da e departe dar daca stai in Australia,nu e asa departe :)

Da, Australia e aproape, dar restul mapamondului e departe, se ajunge mai mult cu avionul, triaj ușor.

delfinas
delfinas

delfinas

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
delfinas

Eu nu cred că nepurtatul măștii este determinat de prostie.
Cred că după 6 luni de propagandă repetitivă, de tolocăneală permanentă despre efectul protector al măștii nu mai există propriu zis ignoranți ai motivației pentru care se cere de către autorități purtarea ei în aglomerație.
Că veni vorba, nu doar de către autoritățile române ci de către toate guvernele din toată lumea.
Cei care nu poartă mască o fac deși știu cu siguranță că decizia lor îi expune, dar mai ales expune pe cei din jur la un risc crescut de contractare a bolii.
De ce o fac?
Cred că grupuri de oameni diferiți au motive diferite.
O parte sunt incapabili de a-și controla frustrarea determinată de neplăcerea aplicării măștii pe față. Modul în care alunecă de colo colo, modul în care circulă aerul prin ea, abureala pe care o dă în ochelari. Și aleg să riște contaminarea doar ca să nu se supună la disconfort. Pe principiul că "nu mi s-o întâmpla tocmai mie".

Alții nu își pun masca pentru că li se pare că acest gest este o frondâ politică. O atitudine cetățenească semnificativă.

În fine mai sunt conspiraționiștii, cei cărora totul în jurul lor le pare o mare conspirație, menită desigur a le subjuga, cipa sau a le denatura cu microunde mințile alea frumoase.
Fără ca cineva să îi iubească suficient cât să le spună că mințile lor nu ar merge transplantate nici la animalele domestice.
Nu e vorba de prostie la nepurtătorii de măști.
Este politică, nebunie, nesimțire, inconștiență, incapabilitate de control al frustrărilor și, la unii, veleitarism.

N-as apela niciun numar pentru a reclama nerespectarea masurilor sanitare pentru ca eu consider ca este un timp pierdut. Ce pot face ei daca nu sunt in zona respectiva? Ar trebui ca eu sa fac poze si filmari si apoi sa le trimit materialele ca ei sa ia masuri?
Si eu port zilnic minim 8 ore masca si imi dezinfectez mainile de "n" ori pe zi. Daca in magazinul in care lucrez ar intra clienti care nu poarta masca, desi cei de la paza cu siguranta le-au cerut acest lucru, i-as ruga sa paraseasca incinta. Daca nu se conformeaza si in apropiere sunt in control politisti le-as cere ajutorul pentru a-i determina pe respectivii clienti sa puna masca.

Miha Z
Miha Z

Miha Z

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Miha Z

Azi au murit 135 de oameni de Covid.
O cifră oribil de mare.
Nu pot să nu realizez că ne-am obișnuit cu asta, ca o broască cu căldura dintr-un ceaun pus la foc.
Prin perioada de urgență erau 100 cu totul.
Prin sezoanele de gripă se strângeau vreo 80 până în martie, că tot îi numărau pe la Digi.
135 de oameni și-au lăsat prematur copii, soțiile, părinții și noi nu mai avem nici o reacție la asta.
Toți sunt de acum statistici.
Asta, desigur, dacă nu ești susținător AUR. Că în acest caz ai chestiuni mai importante de făcut. De combătut.
De demascat. Că masca omoară de fapt.
Urâtă perioadă.

Vulpea farmacista...(Pamflet)
Nu știu cine a scris-o dar e genială si potrivita contextului pandemic.

O vulpe, farmacistă, ce nu avea talent
Și ce era pe punctul să intre-n faliment,
Se da de ceasul morții, de foame să nu crape
Și din dificultate cu chiu cu vai să scape.
Se puse deci la umbră, clocind doar gânduri hoațe,
În tril de păsărele și chiorăit de mațe
Și adormi de foame, ca anesteziată,
Când se trezi deodată subit înviorată.
Pesemne că visase cuvântu-acela magic…
Și înghițind degrabă chiar și-un antinevralgic,
Luă din farmacie fără regret sau frâu,
Purcoi de laxative și le-aruncă în râu,
Mai sus de locul unde veneau când li-era sete,
În grupuri mari, jivine, să bea pe îndelete.
Fugi apoi acasă și se-așeză cuminte,
În pragul farmaciei exact ca înainte.
După vreo două ceasuri, porni o hărmălaie,
Că fiarele în masă aveau pântecăraie
Și au venit degrabă, aproape-n agonie,
Să ceară tratamente și sfat la farmacie.
Vulpița cea vicleană le asculta pe toate,
Le întreabă de dietă, de-au labele curate
Și cu cinism le scoase brutal din letargie,
Spunând că în mod sigur e caz de pandemie.
Le-a dat pastile scumpe, la preț exorbitant
Și sticle , chiar canistre cu mult dezinfectant,
O mască de protecție să-i apere de boală
Și să păstreze strașnic distanța socială.
Le-a osândit să șadă în aspră carantină
Și le ducea ea leacuri la ei în vizuină,
Iar bietele-animale, naive și neroade ,
Spuneau în gura mare: „Ce vulpe cumsecade!”
Odată la trei zile mai arunca în ape,
Cu plasa, purgative de-au început să crape,
Bătrânele-animale, ce n-au imunitate,
Ba chiar catalogate cu comorbiditate.
De-atâta pandemie, de diaree, chin,
Veni după o vreme vulpița c-un vaccin,
Un fel de apă chioară băută din pocal
Și-ajunse infractoarea erou național.

Morala 1
În vremi de pandemie, puhoi de lume piere,
Iar unii la butoane fac din venin, avere.

Morala 2
Când lumea stă închisă în neputință surdă,
Profită demnitarii, își fac de cap și zburdă.

Morala 3
Decât să bei din apă în vremi de pandemie,
E mult mai indicată o cură cu tărie!

FLo1
FLo1

FLo1

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
FLo1

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!