anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Marian Murguleţ despre Digitalizarea Educației din România

FaraUnID
Campion certificat

Desi in Romania zilelor noastre exista 2 Romanii:

1. Romania puternic tehnologizata, bazata pe inteligeta artificiala, limbajului natural, machine learning, etc;
2. Romania in care pixul si foaia raman elemente de baza, o Romanie cu WC-ul in fundul curtii si neracordata la sistemele centralizate de canalizare, apa, gaz, electricitate si fara semnal la telefonul mobil. O Romanie in are la 2 stropi de ploaie noroiul de pe ulita este pana la glezne, iar copii trebuie sa parcurga zilnic zeci de KM pana la cea mai apropiata scoala.

 

Cu toate acestea, in momentul de fata există trei proiecte majore pentru digitalizarea educației din România care sunt finanțate din fonduri europene. Acestea sunt:

 

1. WIRELESS CAMPUS care construiește o infrastructură de comunicații wireless în școlile din România;
2. CATALOG ELECTRONIC care realizează sistemul electronic de management al școlarității;
3. BIBLIOTECA VIRTUALĂ care va oferi conținut digital pentru elevi, profesori și părinți;

 

WIRELESS CAMPUS este în implementare, BIBLIOTECA VIRTUALĂ este în licitație și CATALOG ELECTRONIC vă fi lansat în curând. La acestea se adaugă și proiectul CRED pentru formarea cadrelor didactice în domeniul învățării transdisciplinare care este în derulare.

 

Ce este Biblioteca Virtuală și ce își propune acest proiect?

Marian Murguleţ, Secretar de stat pentru Tehnologia Informației la nivelul întregii Administrații Publice Centrale, CIO Guvernamental - "BIBLIOTECA VIRTUALĂ este un proiect care își propune să reunească într-un depozit resursele educaționale digitale destinate elevilor de gimnaziu din România.

 

Resursele educaționale digitale vor deveni astfel deschise pentru toți elevii. Vorbim atât de resurse dezvoltate în trecut cât și de resurse care se creează astăzi, cum sunt cele din proiectul de formare transdisciplinară a cadrelor didactice numit CRED.

 

Biblioteca Virtuală va oferi și un instrument modern pentru a construi traiectorii educaționale corelate cu programa școlară. Aceste traiectorii pot fi și personalizate pentru fiecare elev în parte. Traiectoriile de învățare vor putea fi servite cu ajutorul unui asistent virtual ce folosește elemente de inteligență artificială."

 

Cât este bugetul alocat componentei de IT a Biliotecii Virtuale?

Marian Murguleţ: "Bugetul licitației aflată în derulare este de aproape 183 de milioane de lei. La acesta se adaugă și o componentă financiară pentru remunerarea profesorilor, inspectorilor și specialiștilor din Ministerul Educației și Cercetării care vor participa la proiect. E o sumă care poate părea mare în valoare absolută însă în termeni relativi lucrurile stau altfel. Suma include și suport și garanție pentru 5 ani, perioadă în care sistemul va fi folosit anual de aproximativ 700.000 de elevi de gimnaziu. Rezultă un buget de 52,28 lei/elev/an. Această sumă e suficientă pentru a face un prim pas spre digitalizarea conținutului educațional din România."

 

Puteți să ne faceți o scurta prezentare tehnică a Bibliotecii Virtuale?

Marian Murguleţ: Este un proiect amplu denumit PLATFORMĂ DIGITALĂ CU RESURSE EDUCAȚIONALE DESCHISE (EDULIB). Are un număr de șase componente principale:

– infrastructura hardware și software suport,
– soluția pentru construcția de conținut educațional,
– soluția de tip magazin de resurse educaționale,
– Interfața de învățare adaptivă,
– interfața pentru evaluarea gradului de alfabetizare funcțională
– și o soluție pentru managementul utilizatorilor. Sistemul va folosi cele mai moderne tehnologii existente acum

 

Articol complet - https://financialintelligence.ro/interviu-marian-murgulet...

 

Desi este o tema de discutie extrem de fierbinte, dat fiind contextul actual, cel mai probabil acest topic va muri inca din fasa, deorece nu este vorba de concursuri, premii, pomeni, bonusuri.

Noapte buna Romania, indiferent cu cine sau pe cine ai votat !!!

7 Răspunsuri 7

Jay
Campion certificat
Mda.. poate da cu virgula.. fiecare a vrut sa "reformeze" sistemul de la zero... si nu prea au reusit :) Problema cu online-ul este ca, nu functioneaza mereu.. eu incerc de cateva zile sa-mi descarc niste materiale, incarcate de profesori..

FaraUnID
Campion certificat
Daca tot procesul de digitalizare a invatamantului din Romania se va realiza pe modelul dosarului "Microsoft" , viitorul Romaniei este pe maini bune!

Jay
Campion certificat
Incerc sa nu ma pronunt asupra intereselor de digitalizare completa, in general, insa nu sunt de acord cu acest lucru.. Ar insemna sa fii mult mai vulnerabil la pagube serioase.. Am aflat si de ce nu am acces la platforma sa-mi descarc materialele pentru cursuri... atac cibernetic, avand ca rezultat criptarea bazei de date, daca nu ma insel, a intregii baze de date, de o saptamana deja.. si, nu se stie cand se va rezolva.. In afara de faptul ca nu toata lumea poate avea acces la un astfel de sistem, la cum decurg lucrurile si la toate povestile pe care le auzim, si cei mai specialisti pot sa nu se descurce singuri intr-o situatie de genul asta..

FaraUnID
Campion certificat
Si "profesionistii" care administreaza acea paltforma nu au auzit de planificarea pentru situatii neprevazute si adoptarea unui plan de recuperare in caz de dezastru. Adica acele back-up-uri externe pe care sa le poti activa in situatii de genul acesta?

Jay
Campion certificat
Si pentru mine a fost o surpriza ca nu.. daca din 2 octombrie nu pot fi accesate nici contul de student, nici platforma cu materii si suporturi de curs.. probabil vor fi mai atenti de acum inainte... probabil..

FLo1
#StarMember
Dragilor, la fel ca la majoritatea ERP-urilor, si in spatele acestor platforme de "e-learning" sunt "specialisti" care fac ceea ce li se "dicteaza". Adica nu vin ei cu solutia, nu au o actiune de preventie, nu au o viziune despre cum trebuie sa fie si sa se comporte atat platforma cat si interfata cu utilizatorul, ci pentru orice neconcordanta sau daca se schimba ceva, acesti administratori trebuie "avertizati" pentru ca platforma sa fie functionala dupa noile cerinte. Insa de multe ori, feedback-ul si comunicarea pentru aceste schimbari ingreuneaza munca desfasurata de utilizatori pe astfel de platforme. Trist, dar romanesc.

FaraUnID
Campion certificat
Contextul actual arata cat de pregatit este sistemul si mai ales cat de pregatiti sunt "specialistii IT" din sistemul de invatamant de la noi. Din punctul meu de vedere, dupa starea de urgenta, perioada in care s-a pus accent pe invatamantul in online, fiecare scoala din Romania ar trebui sa aiba un specialist pe partea de IT&C iar profesorii sa urmeze niste cursuri de initiere si perfectionare in tot ceea ce inseamna tehnologia informatiei. In realitate, profesorul de educatie fizica sau cel de atelier se cred sysadmin / webmeshter doar prin simplu fapt ca stiu sa deschida un calculator si sa aceseze pornhub.