anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Gadgeturi pentru timp liber, și nu numai : dronele

TheSpecialist
Maestru

În ultimii ani, dronele au devenit un gadget destul de apreciat în rândul familiilor cu copii, și chiar un "must-have" în portofoliul unui fotograf care se respecta.


Personal, le-am descoperit utilitatea în momentul în care am achiziționat una pt băiatul meu. Am cumpărat un model destul de bun pt ca am vrut sa reziste la tortura flăcăului și timp de vreo 2 ani și-a făcut treaba cu brio. A venit cu un joystick destul de facil de utilizat, cu posibilitatea de a-i atașa telefonul cu un program instalat pt live streaming, drona având și camera video.

Ne-am familiarizat rapid cu restul cartierului, perspectiva aeriana fiind foarte interesanta. Autonomia de zbor este decenta (8-10 minute), drona "știe" o grămadă de lucruri, face tumbe, are avertizare pt low batery, ca să nu o pierzi prin bălării, nu este foarte zgomotoasa. Din păcate de ceva timp nu mai reușim sa vedem nimic, cred ca e de vina softul, camera video pare ok.
În timp, am tot studiat despre aceste drone și am aflat ca exista foarte multe tipuri, astfel achizițiile variind de la câteva sute de lei la câteva mii.


Exista drone profesioniste pt filmat și fotografiere, adevărate mașinării de zbor, au dimensiuni mari, platforma pt stabilizarea imaginii, oferă o calitate extraordinara a imaginii și au înlocuit de mult, cu succes, elicopterele și macaralele folosite în filme. Acestea necesita înregistrare pt a fi folosite în mod legal.


O alta categorie pe care eu o găsesc foarte interesanta este reprezentata de dronele de viteza. Acestea sunt ușor de manevrat, mici, foarte rapide și dotate cu ochelari FPV (first person view), prin care utilizatorul vede tot ce vede drona. Bineînțeles, nu au ezitat sa apară adevărate competiții în care sunt folosite aceste tipuri de drone, unele dintre ele atingând și 50-60 km/h.

Atunci când alegem o drona trebuie sa ținem cont de legislația tarii noastre privind regimul utilizării dronelor. În momentul de față, legislațiile naționale privind dronele fac distincția între folosirea dronelor în scopuri recreaționale sau profesionale. Uzul recreațional se limitează la activități sportive și de agrement, ca de exemplu curse de drone sau fotografie în scopuri private.

Comerțul cu fotografii înregistrate cu ajutorul unei drone este rezervat utilizatorilor profesioniști. Utilizarea dronelor în scopuri recreaționale este permisă în marea majoritate a țărilor europene fără a necesita o autorizație specială din partea autorităților aeronautice, dar cu respectarea vieții private.


De asemenea, la achiziționarea unei drone, trebuie avute în vedere unele caracteristici foarte importante:

  • GPS– drona este programată să urmărească utilizatorul. Astfel tu poți fi în mașină, pe o bicicletă sau o barcă iar drona se va ține după tine, fără să o controlezi din telecomandă.
  • senzor pentru obstacole – drona va detecta obstacole care ar putea constitui un pericol și le va evita automat;
  • acumulatori extra pt ca din păcate, timpul de utilizare se rezuma la 10-15 minute per acumulator.
  • piese de schimb: cum ar fi elicele care se defectează adesea în timpul utilizării drone și diverse rotițe din angrenaje, care se pierd foarte usor;
  • cutie sau rucsac de depozitare și transport;
  • suport pentru telefon pe controler sau telecomandă.

 

Vă aștept și pe voi sa povestiti despre aceste gadgeturi, din experiente personale si nu numai. Sper ca v-am trezit interesul pt ele.

11 Răspunsuri 11

Miha_Z
#StarMember
Noi am avut drone profesionale Dji Phantom 3 si Parrot Bebop 2 si faceau poze si filmari de toata frumusetea. In momentul de fata nu mai avem nicio drona. Le-am vandut deoarece trebuiau indeplinite niste reguli stricte, sa avem autorizatii si pentru niste amatori cum eram noi nu se merita atata bataie de cap, mai ales ca le foloseam de maxim 2 ori pe an. Intr-adevar era ceva aparte cand in calatorii le luam cu noi si faceam filmari de la sute de metri. Am incercat sa postez cateva filmari cu drona, dar nu a mers. 😞

FaraUnID
Campion certificat
Legislatia din Romania privind utilizarea dronelor in spatiile publice este destul de ambiguua si poti fi amendat extrem de usor de catre un cizma cu chipiu si plin de exces de zel, pentru ca mai apoi sa pierzi timp cu umblatul prin tribunale pentru anularea amenzii. Am fost tentat la un moment de achizitia unei drone strict in scop recreational, dar dupa ce am aruncat un ochi peste legislatie si dupa ce am citit cateva punte de vedere exprimate de avocati, am renunta la idee.

Ascary
Campion certificat
Si eu am fost tentat si inca mai sunt insa Gina (nevasta-mea) nu este,asa ca n-am avut bani de buget. Cum locuiesc la naiba'n praznic nu cred ca as fi incomodat pe careva,paserelele,pestii si natura oricum ar sta mumos la o filmare din aer.Singura "drona" pe care mi-a permis-o consoarta a fost un avion din polistiren la 7 lei luat de pe emag,adica mi-au dat restul in produse la niste cumparaturi mai serioase. Mie imi face cu ochiul o drona DJI Mavic Air 2 Fly More si cumva daca am sa fiu cuminte pana de sarbatori poate vine mosul si la mine 🙂

TheSpecialist
Maestru
La noi în cartier e ca pe Heatrow, zboară dronele într-o veselie. Avem o înțelegere tacita, atât timp cât ma poți vedea la mine în curte de la etajul casei tale, ar fi culmea sa ma deranjeze o drona ca trece in viteza pe deasupra curții. Ocazional mai doboară puștanii câte una, just for fun, dar nu se supăra nimeni. În general, sunt folosite pt distracție și cautat patrupezi care mai dispar de pe acasă.. Și oricum nu se compara cu avioanele Spartan care de vreun an și-au făcut un obicei de a face antrenamente pe lângă cartierul nostru, mai ales noaptea!

Miha_Z
#StarMember
Fii baiat cuminte si poate va veni mosul si la tine. 😉 In urma cu vreo 2 ani am vrut sa mai cumparam o drona din Carrefour dar o vindeau doar celor care aveau autorizatie pt drone. 😞 Sunt curioasa daca ti se va cere autorizatia.

delfinas
#StarMember
E o jucarie interesanta, mai ales pt poze, dar stiind ca sunt restrictii in privinta lor, m-am abtinut. 🙂

Ascary
Campion certificat
Miha pe OLX nu iti cere nimeni autorizatie :)))

Miha_Z
#StarMember
Asa e @Ascary. Dar sa o cumperi si apoi sa nu poti s-o folosesti este aiurea. Nici noi n-am fi renuntat la drone daca n-am fi avut o interactiune cu un jandarm aflat in zona unui obiectiv turistic. Am avut noroc ca nu era pus pe cearta si ne-a zis ca o recomandare. De atunci am zis ca nu se merita sa mai riscam. :((

TheSpecialist
Maestru

Sa spicuim puțin din legislatie:


Dacă drona ta cântărește la decolare mai mult de 500 de grame, vei avea nevoie de un document de înmatriculare. "Aeronavele fără pilot la bord cu masa maximă la decolare mai mică de 0,500 kg sunt exceptate de la obligaţia deţinerii unui document de înmatriculare", prevede Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 1.338/2016. Înmatricularea se solicită de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) și costă 90 de euro (plus taxa pe valoarea adăugată) pentru fiecare dronă pe care vrei să o înregistrezi. Cererea de înmatriculare se face respectând Directiva de navigabilitate DN-14-02-001 și în baza documentelor menționate în directivă.

 

Codul aerian prevede pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la un an (ori amenda, al cărei cuantum e stabilit prin HG nr. 912/2010 între 20.000 și 35.000 de lei) pentru cei care folosesc drona fără să posede un certificat de înmatriculare.

 

Dacă deții însă o dronă cu o greutate mai mare de 15 kilograme la ridicare (dar mai puțin de 150 de kilograme), vei avea nevoie de un permis național de zbor, iar costul acestuia este de 540 de euro (plus taxa pe valoare adăugată), pentru fiecare dronă deținută. Însă pentru dronele cu o greutate maximă de cel puțin 20 de kilograme vei mai avea nevoie și de o asigurare pentru daunele produse terților. Cerința este impusă de o reglementare europeană, respectiv de Regulamentul (CE) nr. 785/2004. Firește, se pot asigura și cele care cântăresc mai puțin de 20 de kilograme, dar dacă acest lucru nu se face, atunci operarea dronei se face pe propria răspundere a celui care o folosește.

 

Practic, acestea sunt aspectele ce trebuie îndeplinite înainte de a te folosi efectiv de drona pe care o deții, pentru a te pune în acord cu cerințele legale în materie.

 

Dronele nu pot zbura în interiorul localităților
Conform HG nr. 912/2010, este interzisă decolarea/aterizarea dronelor în zonele de intravilan (sau, mai pe înțelesul tuturor, în interiorul localităților). De asemenea, ele nu pot zbura deasupra mulțimilor de oameni și deasupra zonelor dens populate, iar încălcarea acestor interdicții poate să-i aducă operatorului dronei un dosar penal și, eventual, o pedeapsă cu închisoarea.

 

În funcție de cum vrei să te folosești de drona pe care o deții, trebuie să obții anumite aprobări și să te încadrezi în anumite condiții - pentru operarea în extravilan, desigur. Potrivit actului normativ, dacă vrei să faci fotografii sau filmări aeriene ai nevoie de o aprobare din partea MApN. Partea bună este că aprobarea nu vine la pachet și cu tarife de operare, care, de altfel, nu sunt percepute decât într-un anumit caz: autorizarea de survol deasupra Rezervaţiei Biosfera Deltei Dunării și care costă 50 de lei.

 

De asemenea, trebuie să ceri o aprobare și dacă drona va zbura sub înălțimea minimă de siguranță, aprobare pe care o vei solicita de la AACR. Iar zborurile deasupra municipiului Bucureşti la înălţimi mai mici de 3.000 de metri se fac numai cu autorizare de survol de la MApN. Potrivit site-ului AACR, toate aceste aprobări se pot solicita și telefonic, prin contactarea fie a Centrului de Operațiuni Aeriene, fie a MApN, după caz.


Deci, dacă e sub 500 de grame, nu e niciun stres.

Jay
Campion certificat
Si mie mi-ar plăcea uneori sa ma joc și, din punctul meu de vedere este o jucărie pentru adulți.. dar, nu ma atrage atat de tare încât sa fiu dispusa sa plătesc o suma prea mare pe ea..

Ascary
Campion certificat
Hai ca nu-i o jucarie pentru adulti :)))