anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Școală în online sau în clase?

MihaelaC
Community Manager
Community Manager

Ușor, ușor vine toamna și, odată cu ea, ne întoarcem cu gândul la școală. 

Peste 30.000 de elevi, profesori și părinți au început noul an școlar 2020-2021 în platforma gratuită Digitaliada „Învățare și testare online”.

Platforma este în limba română, este gratuită, conținutul este îmbogățit permanent și funcționează pe orice device. Pentru a veni și mai mult în sprijinul învățării online, clienții Orange beneficiază de trafic de date gratuit, pe tot parcursul anului școlar 2020-2021, la accesarea platformei interactive „Învățare și testare online”, dar și a celor peste 2000 de resurse educaționale din digitaliada.ro.

Mai multe detalii despre programul Digitaliada găsiți aici.

 

Îmi amintesc că îmi doream să încep școala pentru a ieși din rutina deja stabilită pe parcursul verii, eram entuziasmată și voiam să îmi văd din nou colegii.

Însă acum, situația este diferită, unii elevi merg fizic, alții rămân la varianta online.

 

Cum au fost aceste prime zile de școală pentru voi, ca părinți, profesori? Copiii din familie preferă să învețe online sau să meargă fizic la ore?

 

17 Răspunsuri 17

teacher_
#StarMember
Buna ziua! Am observat o mare agitație in rândul elevilor mei pe măsură ce se apropia 14 septembrie. Majoritatea abia așteptau să înceapă școala, la noi a intrat în vigoare scenariul 2 (hibrid). Au fost câteva greutăți la început pentru înțelegerea restricțiilor, dar să ne aducem aminte, așa eram și noi, adulții prin aprilie-mai. Deocamdată totul este ok, nu se plânge nimeni, sper ca de acum înainte situația să meargă spre bine. Mult succes tuturor celor implicati in noul an scolar!

svetalex
Senior certificat
Fetița cea mică (clasa a treia) merge fizic la școală, iar cea mare (clasa a șasea) învață în sistem hibrid. Ele erau tare nerăbdătoare să înceapă școala și să se revadă cu colegii lor, deși ele nu au simțit atât de tare lipsa prietenilor și a colegilor pentru că de la 1 iunie au reluat antrenamentele fizic și se vedeau acolo cu copii de la clubul sportiv. Personal, școala online mi s-a părut horror... la cea mică trebuia să printez zilnic vreo 6-8 fișe pe care trebuia să le rezolve și apoi să le scanez/fotografiez și să le încarc în platformă pentru a valida tema. La clasa a doua nu avea suficiente cunoștințe să se descurce singură. Am observat însă că și acum, după vacanță, învățătoarea le dă temele folosind Google classroom, dar și le fac pe caiete și le prezintă a doua zi la școală. Pe de o parte este mai bine, că au toți acces la ele Părearea mea ca și părinte, școala online este o soluție, dar pe termen scurt. Sunt adepta mersului la școală, copii intră astfel într-o rutină, Atunci când sunt în sala de clasă, fiind scoși din mediul lor sunt mai atenți și nu mai sunt distrași de factorii externi (gaget-uri, zgomote din casă, etc.)

Vio73
#StarMember
La mine a început pe scenariul verde și lucrurile decurg normal deocamdată. Suntem ,,mascați" cu toții, dar ne adaptăm din mers, cu toate că elevilor nu le place faptul că nu pot să se joace și să facă ce făceau înainte de pandemie. Și pentru mine, ca profesor, e o situație destul de neplăcută, dar mă adaptez și sper să nu apară probleme. E destul de aiurea să nu atingi multe lucruri pe care le atingeai fără probleme înainte, dar ce să facem? Să sperăm că totul va fi bine! Multă sănătate tuturor!

TheSpecialist
Maestru
La noi e ciudata tare toată povestea asta cu școala. Fiul meu are un program aiurea, începe la 11:30 și termina la 13:50, timp în care se întâlnește doar cu jumătate din colegii lui. Evident, masca pe fata, fără mâncare la școală, doar apa. De interacțiune cu colegii nici nu se pune problema, ceea ce este o tâmpenie, din punctul meu de vedere. La o nunta 50 de oameni, au voie sa interacționeze fără masca, iar în clasa, 14 copii trebuie sa stea distanțati. Pe termen lung impactul psihologic asupra lor va fi destul de urat, vor creste în tensiunea asta perpetua și nu e în regula deloc. După ce 7 ani l-am învățat sa socializeze, sa dea jucării și la alți copii, acum ii spun deodată, ca nu mai are voie nimic din toate astea. Avem însă noroc cu învățătoarea ca nu e atât de restrictiva și le mai permite mici escapade firești vârstei. Dar, cred ca rezistam o luna, doua, ca mai mult nu cred ca va dura școala anul asta. După alegeri cu siguranță se vor închide pe banda rulanta, pt ca inevitabil virusul se va raspandi și în scoli.

FLo1
#StarMember
Desigur dragilor, trăim un paradox pe care nu vom reuși nici să ni-l explicăm și nici să-l întelegem vreodată. Măsurile, multe dintre ele cu caracter populist (că nu degeaba este an electoral), au scopul să ne protejeze. Acesta este doar ”ambalajul” acestei situații. Dar când ca părinte ești ținut dincolo de "gratii" (gard) făra a putea să interacționezi nici măcar cu profesorul (deoarece puiul tău, odată lăsat din mână, nu mai este al tău), când vezi că în stradă fiecare părinte își îmbrățișează copilul (ceva normal de altfel), copiii între ei interacționează (ca orice grup de copii), iar dincolo de gardul instituției școlare sunt încolonați, distanțați, triați.... ai impresia că stagiul militar a fost devansat cu 15 ani mai devreme față de perioada normală. 😞 Te doare ca părinte și nu sunt vremuri deloc plăcute comparând copilăria proprie (chiar și comunistă) cu ceea ce trăiesc copiii noștri în acest mirific prezent. Cât privește ”online sau în clase” este o așa harababură, că nici cu efectivul redus nu poți avea eficiență maximă, nici ca elev, dar nici ca profesor. Concret? Să analizăm câteva cazuri, iar concluziile le las pentru fiecare dintre voi în parte: - Scenariu hibrid, profesorul explică și scrie lecția pe tablă. Elevii din clasă apucă să scrie de pe ambele table, elevii din online solicită mutarea camerei pe prima tablă, deoarece nu au apucat să scrie tot. Ulterior mai si întreabă (o voce tremurândă din difuzor): ”Acolo ce ați scris? Vă rog, puteți să repetați?” Ca să nu mai spun când cei din online sunt prezenți la .... somn. - Mai mulți copii în familie. Resursele hardware nu sunt ca într-un magazin telecom. Adică un singur calculator (dacă e un caz fericit), eventual un smartphone (poate și acela al părintelui, nu al copiilor). Copiii dacă sunt în online (fie total fie in scenariul hibrid după împărțirea în două grupe, alfabetic) vor fi toți din familie în același timp la școală. Cine va fi fi online și cine offline (a se înțelege ABSENT NEMOTIVAT)? (Că nu poți fi online cu 2,3,4 conturi in același timp, pe același device). - Protecția asigurată de instituțiile conduse de ”aleșii noștri”: Există vreo instituție școlară în care se asigură materiale igenico-sanitare? Deoarece în școli, profesorul își cumpără mască și dezinfectant, elevul vine de acasă cu mască și dezinfectant. Interesant că (din auzite) în ”ziua alegerilor” se vor asigura la toți votanții măști și soluții de dezinfectare. - Sistemul (platforma) online: ba mai nou sunt parinți care declară că abonamentul pentru platforma online pe care copilul este OBLIGAT să se logheze mai trebuie să-l și plătească. Adică Primăria, inspectoratul, unitatea școlară nu au fonduri (doar funduri) pentru a asigura accesul la interfața online??? E ca și cum în sistem offline ți s-ar pretinde să vii de acasă cu scaun si măsuță, ca să ai pe ce sta, pe ce scrie. Batjocură și nimic mai mult. ______________ Ca să nu mă lungesc mai mult, mă opresc aici și vă spun doar atât: Reflectați!

Ascary
Campion certificat
Când îi aud cu scenariile verde, roșu, galben, când văd la televizor competența și adâncul spirit de previziune cu care au pregătit începutul noului an școlar, că în această țară ar putea să iasă în mod mulțumitor pregătirea școlilor pentru pandemie, nu pot decât să zâmbesc sardonic. Școli dotate ioc, profesori dotați corespunzător ioc, 3 luni de vacanță în care se putea pregăti on line ul pierduți, măsuri realiste pe care să le respecte careva cu adevărat, ioc. Doar vorbe și scenarii. Până or trece alegerile, desigur.

svetalex
Senior certificat
Haideți să menținem discuția într-o notă pozitivă și să nu ne îndepărtăm de subiect. Cred că toți suntem sătui de politică și de comnetarii pesimiste. Dacă nu avem copii care merg la școală, haideți să ne amintim de perioada în care noi eram elevi și să ne imaginăm cum ne-am fi comportat noi în situația de acum, înainte să judecăm pe elevi 🙂

Ascary
Campion certificat
Haideti sa lasam moderatorii sa modereze.

svetalex
Senior certificat
@Ascary nu am încercat să moderez acest topic și nici altele. Este părerea mea că discuția ar trebui să fie menținută într-o notă pozitivă. Dacă mi-aș dori să citesc lucuri legate de politică și modul în care este condusă/ guvernată/ administrată țara aș alege alte platforme, nu Comunitatea Orange :) Keep calm and be happy! ❤️ ❤️ ❤️

MihaelaC
Community Manager
Community Manager

Salut tuturor. Da, este o situație aparte și este dificil atât pentru copii cât și pentru profesori și părinți. Vedem în timp cum o să se desfășoare lucrurile, cât de repede se vor adapta copiii la acest stil și ce impact va avea asupra lor, așa cum ați menționat și voi.

 

O să vă rog totuși să nu dezbatem stilul de predare și regulile impuse, pentru că aici clar sunt frustrări, multe păreri și vom devia foarte rapid de la discuție. Să vorbim despre cum s-au desfășurat aceste zile și dacă cei mici învață și online și ce modalitate preferă. Mai nou sunt multe variante de învățare online, este adevărat că au plusuri și minusuri, dar să ne gândim că este temporar.

 

Este o perioadă "specială", dar este important să rămânem optimiști și să încercăm să îi ajutăm cum putem pe copilașii din familia noastră pentru a se adapta și a trece cu bine peste această perioadă.

 

Noi avem un prichindel în familie, nepoțelul meu și i-au explicat ce se întâmplă, de ce nu merge zilnic la grădiniță, dar compensează cu multe jocuri interactive acasă cu părinții și încercăm să ieșim în weekenduri cât de mult posibil pentru că este la vârsta la care se plictisește rapid și vrea tot timpul să facă ceva 🙂

Vrajitoarea
Cunoscător

La noi e scenariul verde acum, merg amandoi la scoala, dar cel mic e de la 8 la 11.10, cel mare de la 13 la 17. Bineinteles ca cel mare are si teme, pe care ar trebui sa le termine inainte de 10 -10.30, daca ar trebui sa merg eu si dupa cel mic. Momentan ma mai ajuta ai mei cu dus/ adus in unele din zile, strict la pranz e cel putin 3 ore pe drum cineva sa il ia, sa il aduca acasa pe cel mic, sa il ia pe cel mare, sa il duca la scoala si sa vina inapoi sau varianta cu dus si cel mare de la inceput si pierdut 2 ore prin oras - bineinteles, calatorind in general cu mijloace de transport in comun care au program de obicei la 30 minunte, dar fix cand ai nevoie, au la o ora, iar pentru ca strada pe care e scoala e in lucru, nu poti merge cu masina, dar nici in mod normal nu aveai unde parca, plus aglomeratia din oras. Eu am program flexibil, dar sincer oricat de flexibil ar fi, cum faci sa mai muncesti cand nu incepi bine dimineata, de la 10 si un pic lipsesti 3 ore, mai muncesti vreo 2, apoi lipsesti iar inca 1 ora si ceva, asa fragmentat nu mai poti sa te ocupi de nimic altceva oricat de optimist ai fi. In plus tot timpul ai cel putin un copil acasa, de care trebuie sa te ocupi.


Bineinteles, sunt tot timpul cu masca pe fata, bancile distantate la un metru, sageti si trasee de circulatie, dezinfectanti in scoala, in geanta si asa mai departe.


Nu am inteles de ce au voie la club sa faca sport, inclusiv sporturi de contact sau cu mingea, au organizat si competitii pentru copii, dar la scoala nu au voie. Sau de fapt au lasat educatia fizica in programa, dar nu se poate face in sala, iar in curte doar cu masca, dar nu se prea poate nici acolo pentru ca sunt pauzele decalate si tot timpul sunt si elevi din alte clase. Iar varianta de sport in clasa, cu masca, mi se pare aiurea, ca sa nu zic de varianta in care in timpul orei de educatie fizica urmaresc filmulete despre sportivi.


Legat de scoala online, da, e o varianta, dar e complicat cu cei din clasele mici, adica cineva trebuie sa stea tot timpul langa ei si cum zicea cineva mai sus trebuie sa ii pui la dispozitive diferite, in incaperi diferite. Si trebuie imprimanta acasa, nu ca nu se poate si fara, dar la noi erau multe fise de listat in perioada online, care apoi trebuiau scanate/ fotografiate si incarcate pe platforma.


Stiu ca e simplu de condamnat ce se intampla si orice masura s-ar lua, discutii sunt multe, dar nu am auzit inca de nici o solutie perfecta sau viabila pe termen lung in conditiile actuale, nici la noi, nici in alte tari, asa ca respectam pe cat posibil masurile luate si speram ca vom trece cu bine peste aceasta perioada, fara sa ii afecteze prea tare toate schimbarile pe cei mici. De cand s-au inchis scolile am zis ca sunt curioasa sa vad cate bai vor renova pana la redeschidere, dar nu prea au fost cazuri, decat unde oricum erau proiecte stabilite anterior, cel mult au reusit sa puna boilere pentru apa calda, care se pare ca nu era esentiala pana acum. Si nu ma refer la scoli din mediul rural, ci scoli din centrul orasului. A, si desi au avut atata timp de curatat si dezinfectat, am auzit parinti vorbind ca au fost solicitati sa vina sa ajute la curatenia clasei inainte de inceperea scolii, ceea ce mi s-a parut aberant.

 

Si un dialog scurt:
A., cum e la scoala, mai bine decat la gradinita?
Da, pentru ca nu trebuie sa dormim, dar nu imi place ca sunt teme
Dar tu esti in pregatitoare si nu primesti teme
Da, dar o sa primesc 🙂

FLo1
#StarMember
Voi fi succint: Oricat de optimisti am dori sa fim, cand ”raționalul” este inhibat și inclusiv la discipline ”teoretice și de profil real” primești teme de ”pictură, arte și povești”, pe lângă un EQ făcut varză și un IQ inexistent restul sunt toate în note optimiste. Un scurt dialog surprins la ora de matematică: Profesorul către elev: ”Cât face 2+2”? La care elevul răspunde: ”Dar de ce doriți să știți?”

FaraUnID
Campion certificat
Daca tot aducem in discutie educatia (fie ea in online sau offline) si daca la fiecare actiune tindem sa ne raportam la educatie si grija pentru educatie si la cat de preocupati suntem noi de accesul copiilor la educatie...... Banca Mondiala a actualizat recent Indexului Capitalului Uman (HCI). Raportul incluzand o analiză a dezvoltarii capitalului uman, analiza derulata în perioada 2010-2020 in peste 100 de tari printre care si Romania. Conform raportului HCI, un copil nascut astazi în România va avea o productivitate de doar 58%, când va ajunge la maturitate, fata de cat ar putea avea daca ar beneficia de servicii de educație si sanatate adecvate. Potentialul de productivitate din prezent este mai mic decat cel de 60%, din urmă cu 10 ani. HCI este alcătuit din șase indicatori: 1. Probabilitatea de supraviețuire până la vârsta de 5 ani; 2. Anii de școlarizare estimați ai copilului; 3. Rezultatele armonizate ale testelor; 4. Calitatea învățării; 5. Rata de supraviețuire a adulților; 6. Proporția copiilor care nu suferă de deficiențe de creștere (datele privind acest ultim indicator nu sunt disponibile pentru România). Valoarea HCI a României reflectă nevoia unor îmbunătățiri urgente a rezultatelor în sănătate și educație: un copil din România se poate aștepta să finalizeze 11,8 ani de învățământ preșcolar, primar și secundar până la vârsta de 18 ani, comparativ cu 12,6 ani în 2010. Atunci când anii de școlarizare sunt ajustați la calitatea învățării, Banca Mondială estimează că un copil din România beneficiază de doar 8,4 ani de învățare: un decalaj de învățare de 3,4 ani față de perioada de școlarizare. De asemenea, cei care studiază în România obțin un scor de 442 pentru rezultatele învățării pe o scară în care 625 reprezintă un nivel avansat și 300 reprezintă un nivel minim. În ceea ce privește sănătatea, procentul tinerilor cu vârsta de 15 ani care vor supraviețui până la vârsta de 60 de ani se ridică la doar 88%, comparativ cu, 93% în Franța sau 95% în Suedia. Sursa 1 - https://financialintelligence.ro/banca-mondiala-un-copil-nascut-astazi-in-romania-va-avea-o-productivitate-de-doar-58-cand-va-ajunge-la-maturitate-fata-de-cat-ar-putea-avea-daca-ar-avea-servicii-de-educatie-si-sanatate-adecvate/ Raport complet HCI - https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/34432?cid=GGH_e_hcpexternal_en_ext The Future Is Bright! Investim in campanii de marketing si indetitate de brand, la nivel declarativ suntem pro educatie si ne pasa de cei mici, ne lafaim cu cel mai rapid internet mobil si cea mai mare acoperire, dar suntem impotenti intelectual si nu putem procesa prezenta elefantului din incapare.

diogene
Începător
Sunt consilii de administrație care au adoptat scenariul roșu doar din cauză că sau ordinul de ministru îi obliga la așa ceva din cauza acelui blestemat indice….Doar că multe dintre aceste școli nu au infrastructura necesară și anume,dascălii și elevii nu au aparatura necesară lecțiilor online.Pe urmă abonamentele la net și telefonie,ar fi trebuit să le suporte statul pt toți…Nu e frumos ce face ministerul…și nici sindicatele nu vorbesc de parcă le-au atins Covidul și sunt la reanimare….