anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

BITCOIN, investitie sigura sau nu?

Ascary
Campion certificat

Ce ziceti daca am discuta putin despre bitcoin? Ati investit in asa ceva? Ati minerit?

 

Am vazut ca nu prea s-a dezbatut acest subiect pe comunitatea noastra si m-am gandit ca n-ar fi rau sa schimbam niste impresii,astfel ca am propus intrebarile de mai sus. In ceea ce ma priveste prima oara am auzit de bitcoin prin 2010 cand incepuse febra mineritului.

 

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu termenul de mineri bitcoin,este o forma de cautare a bitcoin-ului cu ajutorul calculatorului. Sigur pentru minerit era si este nevoie si acum de masini puternice,procesoare si procesoare GPU. Prin 2013 am vrut sa ma apuc si eu de minerit fiindca imi facusem un calculator capabil (mi-am zis eu) cu vreo trei placi grafice,dar n-am reusit sa gasesc nici macar un satoshi (cea mai mica subdiviziune a bitcoin-ului),asa ca am abandonat si am cumparat cativa bitcoin. Pe vremea aceea am dat cam 200 de dolari pe bucata,nu mai tin minte exact,oricum mult,dat fiind faptul ca se vandusera si cu 10-12 dolari. A fost o vreme cand o pizza se vindea cu 10.000 de bitcoin :))),de fapt asta a fost si prima tranzactie cu bitcoin si a marcat intrarea pe piata a bitcoin-ului. Este si zi de mare sarbatoare Bitcoin Pizza Day,cand se celebreaza prima cumparare cu bitcoin.

Va dati seama ca acum un bitcoin costa poate si 20.000 de euro? Cam cate milioane de pizza s-ar cumpara acum cu 10.000 de bitcoin? :))) Eu nu i-am tinut prea mult,i-am vandut cand se facusera 8-900 de dolari bucata. Am zis ca am facut o afacere,insa mai tarziu cand am vazut ca valoarea lui tot creste am regretat amarnic dar era tarziu sa mai cumpar,valoarea lor ajungand pe la 1500-2000 de dolari.Poate i-as mai fi tinut dar pe vremea aceea nu existau inca portofele electronice iar key-ul il tineam in calculator,care putea fi expus si as fi putut ramane fara bitcoini. Sa ne intelegem,bitcoinii nu se tin in portofelul electronic ci doar cheia de acces la ei o poti pastra,bitcoinii ramanand pe veci in spatiul virtual,nu ai cum sa-i scoti :)).

 

Voi ce expierente ati avut? V-ar tenta sa investiti in asa ceva? Cunoasteti ce riscuri sunt. Ce alte cryptomonede credeti ca sunt sigure sau mai sigure decat bitcoin-ul? Aveti cunostinte/prieteni care s-au imbogatit din tranzactii exchange cu cryptomonede?

15 Răspunsuri 15

Jay
Campion certificat
Până acum câțiva ani, mi se părea SF.. acum, hm, nu știu ce să mai spun.. orice este posibil.. am ignorat domeniul, pentru ca sunt cam scumpe monedele, greu poți face rost și de una singură.. Sigură, nu știu dacă e, dar dacă nu te lăcomești și vinzi când e cu mult peste cât ai dat tu pe ea, nu aștepți vreun vârf, poți da lovitura..

Vio73
#StarMember
Nu prea știu cum stă treaba, deci nu m-aș băga la așa ceva! Poate fi ceva interesant, dar și foarte riscant.

And04
Senior
Personal nu m-am ocupat de asa ceva, nu ma pasioneaza. Dar pentru unele persoane acest lucru poate reprezenta un mijloc de castig.

FLo1
#StarMember
Offf,@Ascary, te credeam colectionar de OTY, nu de Bitcoins. Totusi recomand bitcoinul celor ce s-au jucat macar putin pe bursa. Mi se pare un nivel mai mare de risc chiar si decat pe bursa. Dar pentru cine vrea adrenalina si are de investit in asa ceva, riscul nu e o valoare limitata. Cat priveste aspectul de acumulare al bitcoinului eu am indoieli. Adica pana sa culegi ceva, o "furtuna" va da de pamant toate roadele "pomului cu bitcoins". Deci eu unul ma limitez in viata asta la bursa atunci cand bancile ma plictisesc.

Ascary
Campion certificat
Flo eu unul i-as mai da bitcoin-ului vreo 10-12 ani,dar ai dreptate cu riscul. S-a intamplat ca valoarea bitcoin-ului sa scada si cu 50% intr-o singura zi. Sigur,eu as crede ca a fost o manarie a prietenilor din China ,care fie vorba intre noi au miliarde de dolari pe mana ca sa poata inclina balanta intr-o parte sau alta.Oricum dupa fiecare "minune" din asta valoarea bitcoin-ului a crescut si de cateva zeci de ori peste valoarea initiala inainte de cadere. Bine ar fi sa ai ceva pus deoparte,5-6-7-8 bitcons si pur si simplu sa uiti de ei (daca poti) macar cativa ani. Eu asa am facut cu ceva satoshi pe care nu ii puteam vinde pentru ca orice exchange imi dadea cu vreo 12-15 % mai putin decat valoarea lui pe piata asa ca i-am lasat acolo intr-un bitcoin walett. Nu spun care e valoarea lor ca nu asta e ideea ci ca intradevar poti sa pierzi (aproape) totul daca nu esti atent dar si ca poti castiga (enorm) daca nu esti prea atent. Pradoxal nu? :)) _________________ Mi-ar place sa dezvolti o tema si despre bursa Flo,cred ca ar fi chiar interesant,ca nah,vine iarna,ne carantinam si ce sa facem decat sa ne inmultim banii,putini cat sunt...daca se poate si fara riscuri. Vorba lui Buhnici,nu investi mai mult decat poti sa pierzi (sau cam asa ceva )

Razvan
#StarMember
Ma tenta la un moment dat să investesc în criptomenede, dar fiind destul de scumpe în prezent, am abandonat ideea și nu mă mai tentează.

FLo1
#StarMember
@Ascary: daca un subiect despre new entry pe bursa ar interesa .... pot sa ma documentez. Insa cu conditia unei abordari al "tehnologiei" (cum spunea DH) 😉 Povesti filozofice nu cred ca intereseaza. Revin cu temele cand vor fi gata. 😉

Ascary
Campion certificat
Iti dai seama Flo ca de un abcedar ar fi nevoie ca nu cred ca sunt prea multi jucatori printre noi,sau or fi dar din cate ii cunosc eu (putini ce-i drept) acestia sunt cam tacuti de felul lor,nu bat darabana nici cand castiga dar nici cand pierd. E o lume a lor pe care o cunosti cred muuult mai bine ca mine. Daca ti-ai rupe din timp si ne-ai invata cate ceva probabil ca ti-am ramane recunoscatori. N-or da toti membrii navala,insa ca titlu informativ cred ca ar fi curiosi multi. 🙂

Miha_Z
#StarMember
Nu am investit in bitcoin. Dar acum cateva zile mi-a trimis un prieten cerere pentru Pi. Nu prea stiu eu ce am de facut si ce inseamna "minerit", dar intru si eu zilnic in aplicatie.

Ascary
Campion certificat
Nu este o minare reala MihaZ. Totul se face din software si asa se proceda cu mai vechiul Electroneum. Un pic de consum mai mare a procesorului la pornirea aplicatie. Nu se poate tranzactiona ci doar de acumulare,adica nici macar o clona reusita a bitcoin,dar daca vrei sa dai un click zilnic,antistres e OK :)) Asa,de curiozitate cat ai strans pana acum ?

Romeo_
Senior certificat
Ma tenta candva...odata / Moneda cea virtuala / Dar mi se parea prea scumpa / Nici macar nu e “reala” / Prefer cash-ul mai fratica / Banii stransi si pusi deoparte / Pentru facturi si mancare / Si din cand in cand o carte 😉

Miha_Z
#StarMember
Am strans 45. Dar eu sper ca atunci cand va fi lansat pe piata sa valoreze ceva. :))

FLo1
#StarMember
@Ascary: "Iti dai seama Flo ca de un abcedar ar fi nevoie ca nu cred ca sunt prea multi jucatori printre noi,sau or fi dar din cate ii cunosc eu (putini ce-i drept)acestia sunt cam tacuti de felul lor,nu bat darabana nici cand castiga dar nici cand pierd. E o lume a lor pe care o cunosti cred muuult mai bine ca mine. Daca ti-ai rupe din timp si ne-ai invata cate ceva probabil ca ti-am ramane recunoscatori. N-or da toti membrii navala,insa ca titlu informativ cred ca ar fi curiosi multi. 🙂 " Raspuns: Exista lumi si lume. Unele cercuri sunt restranse pentru ca sunt speciale. Similar cu "paradisul BITCoin-ului". Probabil cand Comunitatea va permite si mesaje in "particular" iti voi putea indica cateva site-uri cu informatii mai pt inceput, nu avansate, ca nici eu nu-s expert, doar cat am studiat terenul si discut periodic cu 2 colegi de lucru cu vechime mai mare chiar si la BVB. Pana atunci, ce e la comun... e pentru toti, iar pentru cei "speciali" recomand rabdare si cumpatare.

Ascary
Campion certificat
De fapt as avea nevoie de informatie Flo,adica sa stiu dinainte cand va creste ceva sau cand va scade,ca de jucat nu-i greu :))) Aveam un amic ( a murit,Dumnezeu sa-l ierte) care nu stiu cum a facut dar a primit un pont acum multi ani in urma ca sticlele se vor scumpi. S-a imprumutat pe la toate neamurile si a cumparat de la fostul Vinalcool,o intreaga garnitura de sticle goale la 2 lei bucata. Dupa o saptamana pretul sticlelor s-a dublat si le-a vandut la acelasi Vinalcool cu 4 lei. Tun de 100%. A avut informatia. De tarasenia aia de prin '97 cand s-a apreciat dolarul cu 25% pentru 6 zile si apoi s-a depreciat cu 30%? Atunci sa fi avut informatia :))))