anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Laptop sau desktop, this is a question :)

Ascary
Campion certificat

Acum cand lumea gamerilor este in verva odata cu lansarea anuntata de nVidia a noii placi video a seriei RTX 3000 m-am gandit sa propun o discutie legata de laptopuri vs. desktopuri. Ce utilizati si ce preferati/ recomandati pentru un gaming reusit?
Sunt mai bune desktopurile in gaming, daca da de ce? Comoditate sau performanta? Care sunt criteriile pentru care ati alege un laptop de gaming si care sunt cele ale unui desktop gaming. Preturile fac diferenta sau puterea?


Acestea ar fi cateva intrebari la care am putea raspunde impreuna iar daca mai aveti si altele,sunt binevenite.


Probabil ca un gamer ne-ar spune ca un desktop va fi mereu de preferat in fata unui laptop. Sigur,vorbim aici de laptopuri de gaming nu de cele office,laptopuri puternice cu placi video dedicate, procesoare performante, multa memorie si sisteme de racire adecvate gamingului.


Poate vom vorbi altadata si de laptopurile obisnuite,dar in aceasta discutie propun sa ne axam doar pe cele de gaming.
Totusi producatorii de laptopuri gaming, Dell, Asus, Acer, HP au tinut mereu pasul cu jocurile si cerintele acestora si cred ca se poate juca la aceeasi capacitate si cu un desktop dar si cu un laptop. Probabil ca la ultimul nu s-au gasit intodeauna cele mai bune solutii pentru racirea procesorului si a placii video si cred ca de fapt acesta ar fi "calcaiul lui Achile".


Sigur, laptopul este mai compact,mai dragut mai usor de mutatat dintr-un loc in altul dar cand vent-urile se tureaza la maximum cu un noise asurzitor garnisit si cu un BSoD cand ti-e lumea mai draga parca nu mai e asa frumos si cam iti vine sa-ti blestemi zilele ca nu ai luat un desktop de la bun inceput. Nu ca desktopurile nu ar face asa ceva, fac si ele dar mai rar si o fac atunci cand componentele nu sunt destul de puternice pentru jocul in desfasurare. De aceea e bine sa corelezi si aceste componente cu jocurile la moda. Avantajul MARE al desktopului este ca poti sa-i upgradezi oricand componentele si sa tii pasul cu cerintele jocurilor actuale. Poti sa o faci treptat in functie de buget sau mai multe odata daca acesta (bugetul) permite. La 2-3 ani poti schimba o placa video iar la alti 2-3 un procesor.


Bine, acesta din urma merge chiar la o perioada mai lunga daca placa video este potenta, jocul luandu-si resursele din memorie si placa video si mai putin din procesor. Problema la laptop este ca nu prea putem sa upgradam decat memoria daca aceasta nu este integrata in placa de baza (sunt cazuri si din acestea). Sigur,unele laptopuri permit si schimbarea placii video, insa componentele laptopului de gaming sunt atat de scumpe incat te lasi pagubas, vinzi laptopul si iti iei altul mai bun. Nu ca aceste componente pentru desktop ar fi mai ieftine,de exemplu noul RTX 3090 ce va fi lansat luna aceasta si in Romania va avea pretul de 7500 de lei, adica...enorm doar pentru o placa video. De aceea e bine sa mai asteptam,sa nu ne repezim imediat dupa lansare,ce am putea juca cu un RTX 3090 sau 3080 putem juca foarte bine si cu un GTX 1080, sigur nu chiar la aceleasi performante dar undeva pe acolo. De cand ma stiu nu am cumparat nicicand o placa abia lansata, Founder Edition cum se zice, pentru ca odata sunt foarte scumpe si al doilea,foarte important, nici nu sunt la fel de bune ca modele din aceeasi serie care le urmeaza, Founder Edition fiind dupa parerea mai mai mult de testing, mai apoi fiind corelate si de alti producatori, hardware si software ca sa mearga brici 🙂 iar preturile sa coboare vertiginos chiar si la jumatate intr-un an de zile. Prefer ca intre timp sa mai schimb pe ici pe colo, o sursa mai buna si silentioasa,un sistem de racire mai bun, un kit de memorie daca este cazul si placa de baza o permite si chiar placa de baza daca aceasta e depasita. Carcasa (desktop-ului) deobicei nu o schimb, ea asa moare pentru ca nu ma prea intereseaza, stiti cum e, afara e vopsit gardul si inauntru-i leopardul :), dar de la bun inceput aleg o carcasa incapatoare cu un air flow bun si apoi uit de ea.


Nu in ultimul rand conectica celor doua rivale nu trebuie uitata. Pana acum un an doi, nu puteai sa legi un sistem VR la un laptop, conectica nepermitand acest lucru, bineinteles nici placile video a laptopurilor nu erau prea performante, in timp ce pe un desktop inca de acum 6-7 ani mergea VR-ul pe desktop, unul competent evident. Tin minte ca Alienware gasise o solutie de compromis printr-un port special pentru legaraea unei placi video externe, dar dat fiind pretul mare al kitului port chipset acestea nu au avut succesul scontat.


La ora actuala laptopurile au destule intrari-iesiri ca sa fie folosite in orice situate, cu multi-monitor sau alte periferice spectaculoase pentru gaming.


Zic sa ma opresc aici fiind convins ca ati prins ideea si va astept sa dezbatem impreuna subiectul, ce ziceti, va bagati ? :))

17 Răspunsuri 17

Razvan
#StarMember
Prefer laptopul, mai mic, ocupă mai puțin spațiu și îl poți căra oriunde ai nevoie și totodată îl pot folosi și la alte lucruri de office și business.

Miha_Z
#StarMember
Eu tot laptop folosesc. Dar de cativa ani buni, nu ma mai joc. Nu mai am nici timp suficient si nici nu am gasit vreun joc care sa ma atraga. In adolescenta jucam NFS pe PC. A fost singurul joc care m-a captivat.

Vio73
#StarMember
E o discuție interesantă și interminabilă pentru cei care folosesc aceste dispozitive pentru gaming. Eu unul nu am folosit și nici nu folosesc așa ceva!

And04
Senior
Preferintele difera in functie de nevoile fiecarui utilizator. Depinde si la ce doreste sa foloseasca dispozitivele respective. Caracteristicile si pretul sunt doua lucruri esentiale in acesta alegere. 🙂

Jay
Campion certificat
Cam scump jucatul în România ☺.. Să zicem că, nefiind un gamer pasionat, n-as da atâția bani never ever.. Dacă trecem peste partea asta, deși, aș fi tentată să spun că prefer laptopul, pentru că te poți plimba oriunde cu el, eventual poți sta și cu picioarele pe pereți, cred ca as prefera un sistem desktop în final.. Pentru că se poate adapta destul de mult și pentru că ar fi mai economic, putându-se îmbunătăți fara a cumpăra unul nou..

Ascary
Campion certificat
Poate ai sa razi Jay dar odata la un turneu de gaming in USA,ne-a batut o fata de ne-a indoit. :)) In semifinale eram eu,un indian,fata in cauza ,yankee la origine 🙂 si un rus. Finala s-a dat intre indian si a castigat fata spre surprinderea tuturor. Pe mine m-a batut (si) rusul si n-am mai prins podiumul. Chiar si in turneele nationale am vazut multe fete dar nu ajung prea sus in clasament fiindca baietii isi revendica deobicei primele locuri. _________________________________ Ca si Razvan si Miha Z tot laptop prefer si eu. Nu am renuntat definitiv la desktop,le mai construiesc (nu cumpar niciodata unul complet echipat),le mai vand 🙂 dar pentru sufletelul meu cum s-ar zice,raman la laptop. Sigur,il folosesc ca masina,insa nu utilizez monitorul laptopului fiindca oricat ar fi de mare 17"-18" tot mic e,asa ca ori intru direct in VR ori il pun pe televizor (75"). Acum folosesc un Alienware Area51m,luat anul trecut. Mai merge si anul acesta cred ca fara probleme.

FLo1
#StarMember
@Ascary: din cele observate pe topic, Comunitatea Orange nu este o comunitate a gamerilor. -------------------- Candva aveam astfel preocupari, dar de ani buni ma limitez doar la laptop si telefon si tot mi se pare ca sunt multe. Timpul nu imi ajunge pentru toate.

Ascary
Campion certificat
Flo chiar in general vorbind lumea gamerilor nu este prea mare,acum insa daca ii adaugam pe cei nestiuti de nimeni,care nu joaca online preferand single playerul in intunecimea camerei sale,saltand de unul singur cand reuseste un nivel,neavand nevoie de confirmari sau laude atunci numarul lor creste simtitor. Gamerii dupa statistici sunt putini,punctati de vanzarile jocurilor,dar acesta este doar varful icebergului,cei mai multi practicand inca pirateria sau pur si simplu imprumutand jocul de la unul la altul iar acestia din urma nu mai apar in graficele facute de Ubisoft de exemplu. Sigur ca ai dreptate,prioritatile sunt altfele dar si socializarea ,Instagram,Facebook,Twitter etc a luat asa o mare amploare incat cei mai multi nu isi mai pierd vremea ruland un joc ci socializeaza sau se informeaza pur si simplu. Producatorii de jocurii cauta diverse metode de a atrage cat mai multi cumparatori dar cu toate acestea numarul clientilor scade. Piraterie se face mai putin,hackerii care scoteau un crack la doua saptamani dupa lansarea jocului au imbatranit,ori si-au pierdut interesul ori au fost "cumparati" de companiile de gaming ca sa nu le mai afecteze vanzarile. Acestea cumulate fac ca nici gamingul sa nu mai fie ce a fost odata. Sunt totusi destui care inca prefera un gaming pentru relaxare ca sa nu mai vorbim de dependenti. Pe acestia nici o retea de socializare nu i-ar scoate din lumea lor. Despre mine ce sa zic..."Sunt tânăr, Doamnă, încă aripile mă ţin ..." si probabil ca atunci cand nu voi mai putea tine un mouse in mana ma voi considera batran :)))

Jay
Campion certificat
Ascary, deci preferi laptopul, dar, folosești o combinație.. ☺ Dacă aș juca doar pentru mine (și pentru mobilitate) aș prefera laptopul, dar, dacă ar fi online, cum ai jucat tu, aș vrea sa am șansele cât mai mari.. și mi se pare mai stabil un desktop.. P.S. Până la momentul când n-o să mai poți ține mouse-ul, o să manevram lucrurile cu puterea minții oricum.. ☺

Ascary
Campion certificat
Ai perfecta dreptate Jay,orice s-ar spune desktopul intr-o lupta dreapta cu laptopul,primul va iesi invingator. Chiar si cu un hardware mai slab decat al unui laptop,desktopul castiga. Sa luam in primul rand placa video. Nu ne aruncam direct la avioanele 2080 sau 3080 ci sa luam de exemplu un GTX 1060 laptop contra unui mai vechi GTX 980 desktop:ultimul va iesi invingator in aproape toate privintele. Spun aproape fiindca la data producerii lui 980 acesta nu avea implementata tehnologia VR Ready,dar in jocuri pe monitor 980-ul castiga detasat.Ca sa nu mai spun ca avand 980 pe desktop si 980 pe laptop,cel de pe laptop e invins din start fara discutie.Un solicitant joc (si nu prea optimizat) Assassin's Creed Unity,pe un desktop se joaca cursiv insa pe un laptop din aceeasi generatie (proc si chipset video) este aproape imposibil sa scapi de un blue screen intr-o sesiune,asta din cauza varfurilor de solicitare pe care desktopul le depaseste cu brio iar laptopul clacheaza. Sa discutam si de dusmanul etern al calculatoarelor fie ele desktopuri sau laptopuri,caldura. Oricat se straduiesc producatorii de laptopuri gaming,acest inconvenient pare ca nu poate fi depasit. Chiar si pe Area51 al lui Dell,spun din proprie expierenta, nu cred ca s-a gasit solutia ideala. Venturile tot se tureaza uneori si implicit se incalzeste laptopul,in vreme ce la un desktop,daca ai o racire buna si nu vorbesc neaparat de cele cu racire pe lichid ci si de cele cu racire pe aer,daca ai un air flow bun in carcasa,caldura e atat de bine disipata incat never nu vei avea probleme. Posibil ca uneori sa creasca turatia pompei de apa sau a ventilatorului de pe procesor,dar doar atat...nimic deranjant,nu restarturi, nu BoDS-uri. In mobilitate insa,trebuie sa recunoastem,laptopul de gaming iese castigator. Chiar daca nu sunt atat de usoare precum unul office,ele fiind mai mult un desktop replacement,tot pot fi mutate dintr-un loc in altul sau puse pur si simplu intr-un rucsac si luate in vacanta :),in timp ce desktopul in sufragerie-dormitor moare 🙂

Miha_Z
#StarMember
@Ascary tu chiar ai fost un gamer inrait. Imi pare rau ca n-ai apucat podiumul din cauza rusului. In afara acestui concurs, la cate ai mai participat si cate trofee ai in palmares? 🙂

Ascary
Campion certificat
Poate vom vorbi despre asta intr-un alt topic :),aici preferand sa lasam discutiile pe tema desktop gaming vs. laptop gaming. Cred ca sunt multe de spus si odata ce membrii vor descoperi topicul intamplator sau nu 🙂 dezbaterile se vor relansa 🙂

delfinas
#StarMember
Pentru nevoile mele, acasa prefer laptopul,pt ca pot lucra si din pat. Desktopul caruia ii este atasat un monitor mai generos e preferabil la munca, pt ca lucrez la niste tabele cu multe coloane, vreo 19, si vreau sa fie toate vizibile fara sa scrollez

Ascary
Campion certificat
Multumesc pentru feedback delfinas,sigur ca este mai comod un laptop pentru lucrul acasa,insa tema topicului este laptopul gaming vs desktopul gaming 🙂