Întrebare cu răspuns(uri)

Am primit un apel suspect prefix +94

Buna ziua ! Am primit un apel suspect si, din instinct, am raspuns pt o fractiune de secunda. mi-e frica de fraude ...va rog ajutati-ma!!!! Nr este: +94 214 424 424 si acum iar m-a sunat alt nr: +94 214 447 793

  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

0094 este prefix de Sri Lanka. Daca nu ai pe nimeni acolo care sa te sune, blocheaza linistita acel numar.

Pare a fi un tentativa de scam prin metoda Wangiri https://comunitate.orange.ro/questions/2357662-avertismentul-orange-frauda-tip-wangiri

Cel mai probabil acela este un numar cu suprataxa, te apeleaza si se asteapta sa suni tu inapoi.

Ți-a fost de ajutor acest răspuns? (poți vota o singură dată)

Nu (36)

Da (1721)

98%

1721 membri au votat cu DA

36 membri au votat cu NU

98% utilizatori au considerat că acest răspuns este util

Alte răspunsuri

Pagina 2 din 2

"Orange nu este implicat" - corect, dar nici nu se implica!

O paralela - A fost odata ca niciodata, in vremuri de mult apuse.....
Cand conexiunile la internet se realizau prin Diap-Up. In acele vremuri au fost identificate si perfectionate metode de hikacking a modemurilor aka virusare cu ajutorul unor dialer astfel incat acestea se apeleze numere de telefon cu suprataxa in momentul in calculatorul ramanea inactiv pentru o perioada mai lunga de timp.

In acea perioada Romtelecom a luat masura restrictionarii accesului direct catre o serie de destinatii suspectate a fi utilizate de catre dialer. Convorbiri catre acele destinatii se puteau efectua numai prin intermediul serviciilor prin operatoare.

Astazi, observam faptul ca foarte multe metode de tip Wangiri sunt initiate de pe destinatii din Sri Lanka. Ce masuri de protectie pro-utilizatior a implementat Orange?

In afara de acele comunicate clasice si recomandari seci, in limbaj de lemn - nu apelati inapoi numere necunoscute, nu raspundeti la numere necunoscute - nu am vazut nicio actinue concreta in acest sens din partea Orange Romania.

nu m-ar deranja cu nimic, ca nu imi e greu sa nu raspund, dar au inceput si noaptea la 2 si n-as vrea sa ajung sa-mi tin telefoanele pe silentios din cauza asta

Daca nu te deranjeaza sa raspunzi la un apel suspect si sa platesti vreo 100 de euro atunci e ok. Singura ta problema este ca te suna noaptea.
Inchide telefonul sau pune-l pe no disturb :)
Orange nu poate restrictiona apeluri doar pe baza unui prefix,punct.

Am si eu o dovada ca Orange este direct implicat. Orange sustine cu tarie ca suntem sunati la intamplare, ca numerele pe care le formeaza hackerii sunt formate la intamplare.
Ei bine, eu am fost sunat in 17.09 la ora 10.58, iar sotia mea 3 minute mai tarziu.
Ce sansa exista ca un hacker sa formeze la intamplare doua numere de telefon, unul dupa altul, iar cei apelati sa fie sot si sotie? 0 %!!! Am fost sunati in ordine alfabetica dupa o baza de date!!! Orange?
Nu am facebook, instagram, nu sunt pe nicio retea de socializare inscris, etc, nu am nici macar smartphone.
Este clar pentru mine ca numarul meu de telefon a fost furat/primit/cumparat din baza de date Orange.
La prima discutie cu Orange mi s-a spus scurt: "Ati depasit minutele internationale!" 30 Euro? Greu de crezut.
Dupa ce am facut rost de desfasurator am descoperit ce s-a intamplat de fapt. Am fost apelat de un nr cu prefix 0094, si am sunat inapoi. Cred!

Cei care au pus pe picioare aceste scheme de tip Wangiri https://comunitate.orange.ro/questions/2357662-avertismentul-orange-frauda-tip-wangiri au intrat in posesia unei baze de date cu numerele voastre de telefon.

Fie au cumparat aceste baze de date din dark web, fie le-au adunat din www cu ajutorul unor robotei programati sa caute in tot www-ul, sa identifice numere de telefon pe care ulterior le salveaza intr-o baza de date.

Apelurile sunt efectuate in mod automat de catre un soft. Nu sta nimeni sa formeze, de mana, fiecare numar de telefon apelat.

De ce operatorii telecom de la noi nu fac nimic concret pentru ca aceste practici sa inceteze? Evident ca este o tema care da de gandit si da nastere la tot felul de teorii ale consipratiei.

Salut Nela !
In ceea ce priveste apelurile acestea fantoma, frauda in sine are loc nu cand raspunzi la apel, ci cand suni inapoi acel numar . De asemenea, mai exista posibilitatea ca tu le incarci lor contul, dar cred ca iti apare mentiunea "apel cu taxa inversa" in acest caz. .

Eu am patit cu un numar din Moldova, si apoi cu unul din Franta, m-au contactat fie ca au nevoie de bani ca sa isi plateasca biletul inspre casa, fie ca vor sa imi lase mostenirea lor, fiindca nu mai au cui. Iti dai seama ca pentru o fractiune de secunda, in al doilea caz, s-a bucurat copilul din mine :)) Apoi mi-am dat seama ca ceva miroase dubios si am blocat numerele .

Bună sunt Carmen
Nu doar la Orange se întâmplă astfel de fraude. Eu în trecut am avut număr și la Telekom și la Digi și am fost sunată de astfel de numere dubioase. Inițial le-am ignorat, dar au mai sunat și atunci le-am blocat. Deși folosesc cască nu răspund fără să mă uit pe telefon cine mă sună.
O dată, în sediul Digi am văzut o bătrână care avea de plată, săraca, o sumă foarte mare de bani. Degeaba se ruga bătrâna de ei povestind cum a fost păcălită, tot au pus-o să plătească o parte din sumă și au obligat-o să-și închidă abonamentul, astfel pierzându-și numărul, pentru a nu mai plăti toată suma.
Rețelele de telefonie ar trebui să facă ceva în privința asta! Înainte de a conecta apelul să te prevină cu privire la zona dubioasă din care provine și apoi să rămână la atitudinea fiecăruia dacă preia apelul sau nu.

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!