Întrebare cu răspuns(uri)

Am primit un apel suspect

Buna ziua ! Am primit un apel suspect si, din instinct, am raspuns pt o fractiune de secunda. mi-e frica de fraude ...va rog ajutati-ma!!!! Nr este: +94 214 424 424 si acum iar m-a sunat alt nr: +94 214 447 793

  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

0094 este prefix de Sri Lanka. Daca nu ai pe nimeni acolo care sa te sune, blocheaza linistita acel numar.

Pare a fi un tentativa de scam prin metoda Wangiri https://comunitate.orange.ro/questions/2357662-avertismentul-orange-frauda-tip-wangiri

Cel mai probabil acela este un numar cu suprataxa, te apleleaza si se asteapta sa suni tu inapoi.

Ți-a fost de ajutor acest răspuns? (poți vota o singură dată)

Nu (8)

Da (422)

98%

422 membri au votat cu DA

8 membri au votat cu NU

98% utilizatori au considerat că acest răspuns este util

Alte răspunsuri

Buna!
Nu mai raspunde si incearca sa blochezi numerele.. Eu ma gandesc de 2 ori si cand sunt numerele necunoscute de Romania.. :)
Prefixul cred ca este de Sri Lanka... eu spun sa le blochezi si, cand mai vezi numere ciudate, nu mai raspunde.
Nu cred ca este grav ca ai raspuns o fractiune de secunda.. Important este sa nu suni tu inapoi sau sa raspunzi si sa mai dai si cine stie ce date personale..

@NELA TODERITA poți verifica Cronos dacă ai fost suprataxată. În principiu, dacă ai un cost suplimentar pe care nu îl recunoști, poți să depui o sesizare la Orange.
Acum ceva ani am avut un cost suplimentar de 5 eur (nu am înțeles exact de unde provenea) pe care cei de la Orange mi l-au compensat (am plătit respectiva factură, însă mi-au redus 5 eur din următoarea factură).
Să ne spui dacă ai fost taxată pentru că ai răspuns la apel.

@Svetalex: Cronos-ul se actualizează dupa 48 ore, iar ea vrea sa stie ACUM. Oricum, daca nu a fost apel cu taxa inversa... (n-a fost cazul) raspunsul la un apel nu se taxeaza. Doar apelarea unui numar.

Bună seara. Cu siguranță a dat un apel scurt și așteaptă să suni înapoi pentru a vedea cine este și ce dorește. Nu o face! Este un apel scam, foarte des întâlnit în ultimii ani. O să crească factura daca suni de nu o sa îți vina sa crezi. Nu acorda importanță acestor apeluri.

Buna ziua! Va multumesc ,din suflet,
tuturor celor care mi-ati raspuns nedumeririlor mele si ma rog la Dumnezeu sa nu fac atac de cord cand primesc factura.....si totusi,Orange nu poate face nimic sa-si protejeze clientii de asemenea fraude?...

Totul se rezuma la bu$ine$$, adica la profit. Teoretic pot lua unele masuri in acest sens, dar, un procent important din pretul apelurilor la numere cu suprataxa, intra si in conturile operatorului.

Daca opetatorul blocheaza numere la care poate vrei sa raspunzi cine va fi de vina? Asa, mai bine lasa la "liber" dar te avertizeaza de posibilele riscuri. In fond suntem disciplinati si intelegatori in special cu noi.

Nu e vorba de bloca anumite numere. Ideea este ca majoritatea tentativelor de frauda prin metoda Wangiri sunt initiate de numere de telefon alocate tarilor bananiere, de genul: Etiopia, Mali, Sri Lanka, Botswana, Zambia, Namibia, Leshoto, etc

Operatorul poate adauga aceste destinatii pe o lista neagra, iar in momentul in care vrei sa apelezi una din acele destinatii, inanintea efectuarii conexiunii, sa intervina un robotel care sa te avertizeze asupta faptului ca urmeaza sa efectuezi un apel international intr-o zona de risc, apel ce poate genera costuri supliemntare uriase. Daca alegi sa continui o faci pe riscul tau.

Buna Ziua
In data de 17-09-2020 10:40 am fost apelat pentru 1-2 sec de la un numar 009415167058
Din reflex am re sunat nu a raspuns nimeni si am ramas nu cost + de 11 Eur :(
Am vrut sa atrag atentia ca sa nu mai pateasca si altii.

@Brontox îmi pare rău pentru situația pe care ai întâmpinat-o. scrie un mesaj referitor la situația pe care ai întâmpinat-o în secțiunea de contact https://www.orange.ro/contact/

+94151167816 +9415164702 si +2389917530, problema mea e ca suna si noaptea si doar la orange am aceasta problema, devine deranjanta, ar fi frumos ca orange sa faca ceva in privinta asta, mai ales ca cel mai probabil is luate numerele din bazele lor de date

Nu as prea crede ca numarul a fost luat din baza de date a Orange. De cele mai multe ori chiar noi ne lasam numerele pe diferite site-uri si apoi ne trezim ca suntem contactati de diversi...
Un amic si-a lasat numarul pe un site al Bitcoin Loophole (oricum Loophole nu are nici o treaba cu Bitcoin) si apoi a inceput sa fie sunat chiar si de cate 10 ori pe zi de "brockerii" de la Loophole.Chiar daca blocheaza de fiecare data un numar de pe care a fost apelat,tot ii suna mereu si de pe alt numar...probabil pana s-or termina toate numerele din biroul Loophole :)

”+94” este prefix de SriLanka, iar ”+238” este prefix aparținând Capului Verde. Deci numai țări exotice.
Așa cum a spus și @Ascary, Orange nu este implicat, dar nici nu ai ce face decât să blochezi personal acele numere sau ... să schimbi numărul. Ideea e cel puțin să nu apelezi acele numere.

@ascary nu contest ce spui, desi nu e improbabil sa fie si asa, dar din moment ce se stie de problema si am fost avertizati de ceva timp nu inteleg de ce nu se poate gasi o solutie

"Orange nu este implicat" - corect, dar nici nu se implica!

O paralela - A fost odata ca niciodata, in vremuri de mult apuse.....
Cand conexiunile la internet se realizau prin Diap-Up. In acele vremuri au fost identificate si perfectionate metode de hikacking a modemurilor aka virusare cu ajutorul unor dialer astfel incat acestea se apeleze numere de telefon cu suprataxa in momentul in calculatorul ramanea inactiv pentru o perioada mai lunga de timp.

In acea perioada Romtelecom a luat masura restrictionarii accesului direct catre o serie de destinatii suspectate a fi utilizate de catre dialer. Convorbiri catre acele destinatii se puteau efectua numai prin intermediul serviciilor prin operatoare.

Astazi, observam faptul ca foarte multe metode de tip Wangiri sunt initiate de pe destinatii din Sri Lanka. Ce masuri de protectie pro-utilizatior a implementat Orange?

In afara de acele comunicate clasice si recomandari seci, in limbaj de lemn - nu apelati inapoi numere necunoscute, nu raspundeti la numere necunoscute - nu am vazut nicio actinue concreta in acest sens din partea Orange Romania.

nu m-ar deranja cu nimic, ca nu imi e greu sa nu raspund, dar au inceput si noaptea la 2 si n-as vrea sa ajung sa-mi tin telefoanele pe silentios din cauza asta

Daca nu te deranjeaza sa raspunzi la un apel suspect si sa platesti vreo 100 de euro atunci e ok. Singura ta problema este ca te suna noaptea.
Inchide telefonul sau pune-l pe no disturb :)
Orange nu poate restrictiona apeluri doar pe baza unui prefix,punct.

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!