Întrebare cu răspuns(uri)

Am primit un apel suspect

Buna ziua ! Am primit un apel suspect si, din instinct, am raspuns pt o fractiune de secunda. mi-e frica de fraude ...va rog ajutati-ma!!!! Nr este: +94 214 424 424 si acum iar m-a sunat alt nr: +94 214 447 793

  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

0094 este prefix de Sri Lanka. Daca nu ai pe nimeni acolo care sa te sune, blocheaza linistita acel numar.

Pare a fi un tentativa de scam prin metoda Wangiri https://comunitate.orange.ro/questions/2357662-avertismentul-orange-frauda-tip-wangiri

Cel mai probabil acela este un numar cu suprataxa, te apeleaza si se asteapta sa suni tu inapoi.

Ți-a fost de ajutor acest răspuns? (poți vota o singură dată)

Nu (31)

Da (1327)

98%

1327 membri au votat cu DA

31 membri au votat cu NU

98% utilizatori au considerat că acest răspuns este util

Alte răspunsuri

0094 este prefix de Sri Lanka. Daca nu ai pe nimeni acolo care sa te sune, blocheaza linistita acel numar.

Pare a fi un tentativa de scam prin metoda Wangiri https://comunitate.orange.ro/questions/2357662-avertismentul-orange-frauda-tip-wangiri

Cel mai probabil acela este un numar cu suprataxa, te apeleaza si se asteapta sa suni tu inapoi.

Buna!
Nu mai raspunde si incearca sa blochezi numerele.. Eu ma gandesc de 2 ori si cand sunt numerele necunoscute de Romania.. :)
Prefixul cred ca este de Sri Lanka... eu spun sa le blochezi si, cand mai vezi numere ciudate, nu mai raspunde.
Nu cred ca este grav ca ai raspuns o fractiune de secunda.. Important este sa nu suni tu inapoi sau sa raspunzi si sa mai dai si cine stie ce date personale..

@NELA TODERITA poți verifica Cronos dacă ai fost suprataxată. În principiu, dacă ai un cost suplimentar pe care nu îl recunoști, poți să depui o sesizare la Orange.
Acum ceva ani am avut un cost suplimentar de 5 eur (nu am înțeles exact de unde provenea) pe care cei de la Orange mi l-au compensat (am plătit respectiva factură, însă mi-au redus 5 eur din următoarea factură).
Să ne spui dacă ai fost taxată pentru că ai răspuns la apel.

@Svetalex: Cronos-ul se actualizează dupa 48 ore, iar ea vrea sa stie ACUM. Oricum, daca nu a fost apel cu taxa inversa... (n-a fost cazul) raspunsul la un apel nu se taxeaza. Doar apelarea unui numar.

Bună seara. Cu siguranță a dat un apel scurt și așteaptă să suni înapoi pentru a vedea cine este și ce dorește. Nu o face! Este un apel scam, foarte des întâlnit în ultimii ani. O să crească factura daca suni de nu o sa îți vina sa crezi. Nu acorda importanță acestor apeluri.

Anonim
Anonim

Anonim

User level
Nivel
0
54 / 100
puncte
Custom field 2

Buna ziua! Va multumesc ,din suflet,
tuturor celor care mi-ati raspuns nedumeririlor mele si ma rog la Dumnezeu sa nu fac atac de cord cand primesc factura.....si totusi,Orange nu poate face nimic sa-si protejeze clientii de asemenea fraude?...

Totul se rezuma la bu$ine$$, adica la profit. Teoretic pot lua unele masuri in acest sens, dar, un procent important din pretul apelurilor la numere cu suprataxa, intra si in conturile operatorului.

Daca opetatorul blocheaza numere la care poate vrei sa raspunzi cine va fi de vina? Asa, mai bine lasa la "liber" dar te avertizeaza de posibilele riscuri. In fond suntem disciplinati si intelegatori in special cu noi.

Nu e vorba de bloca anumite numere. Ideea este ca majoritatea tentativelor de frauda prin metoda Wangiri sunt initiate de numere de telefon alocate tarilor bananiere, de genul: Etiopia, Mali, Sri Lanka, Botswana, Zambia, Namibia, Leshoto, etc

Operatorul poate adauga aceste destinatii pe o lista neagra, iar in momentul in care vrei sa apelezi una din acele destinatii, inanintea efectuarii conexiunii, sa intervina un robotel care sa te avertizeze asupta faptului ca urmeaza sa efectuezi un apel international intr-o zona de risc, apel ce poate genera costuri supliemntare uriase. Daca alegi sa continui o faci pe riscul tau.

Buna Ziua
In data de 17-09-2020 10:40 am fost apelat pentru 1-2 sec de la un numar 009415167058
Din reflex am re sunat nu a raspuns nimeni si am ramas nu cost + de 11 Eur :(
Am vrut sa atrag atentia ca sa nu mai pateasca si altii.

@Brontox îmi pare rău pentru situația pe care ai întâmpinat-o. scrie un mesaj referitor la situația pe care ai întâmpinat-o în secțiunea de contact https://www.orange.ro/contact/

+94151167816 +9415164702 si +2389917530, problema mea e ca suna si noaptea si doar la orange am aceasta problema, devine deranjanta, ar fi frumos ca orange sa faca ceva in privinta asta, mai ales ca cel mai probabil is luate numerele din bazele lor de date

Nu as prea crede ca numarul a fost luat din baza de date a Orange. De cele mai multe ori chiar noi ne lasam numerele pe diferite site-uri si apoi ne trezim ca suntem contactati de diversi...
Un amic si-a lasat numarul pe un site al Bitcoin Loophole (oricum Loophole nu are nici o treaba cu Bitcoin) si apoi a inceput sa fie sunat chiar si de cate 10 ori pe zi de "brockerii" de la Loophole.Chiar daca blocheaza de fiecare data un numar de pe care a fost apelat,tot ii suna mereu si de pe alt numar...probabil pana s-or termina toate numerele din biroul Loophole :)

”+94” este prefix de SriLanka, iar ”+238” este prefix aparținând Capului Verde. Deci numai țări exotice.
Așa cum a spus și @Ascary, Orange nu este implicat, dar nici nu ai ce face decât să blochezi personal acele numere sau ... să schimbi numărul. Ideea e cel puțin să nu apelezi acele numere.

@ascary nu contest ce spui, desi nu e improbabil sa fie si asa, dar din moment ce se stie de problema si am fost avertizati de ceva timp nu inteleg de ce nu se poate gasi o solutie

"Orange nu este implicat" - corect, dar nici nu se implica!

O paralela - A fost odata ca niciodata, in vremuri de mult apuse.....
Cand conexiunile la internet se realizau prin Diap-Up. In acele vremuri au fost identificate si perfectionate metode de hikacking a modemurilor aka virusare cu ajutorul unor dialer astfel incat acestea se apeleze numere de telefon cu suprataxa in momentul in calculatorul ramanea inactiv pentru o perioada mai lunga de timp.

In acea perioada Romtelecom a luat masura restrictionarii accesului direct catre o serie de destinatii suspectate a fi utilizate de catre dialer. Convorbiri catre acele destinatii se puteau efectua numai prin intermediul serviciilor prin operatoare.

Astazi, observam faptul ca foarte multe metode de tip Wangiri sunt initiate de pe destinatii din Sri Lanka. Ce masuri de protectie pro-utilizatior a implementat Orange?

In afara de acele comunicate clasice si recomandari seci, in limbaj de lemn - nu apelati inapoi numere necunoscute, nu raspundeti la numere necunoscute - nu am vazut nicio actinue concreta in acest sens din partea Orange Romania.

nu m-ar deranja cu nimic, ca nu imi e greu sa nu raspund, dar au inceput si noaptea la 2 si n-as vrea sa ajung sa-mi tin telefoanele pe silentios din cauza asta

Daca nu te deranjeaza sa raspunzi la un apel suspect si sa platesti vreo 100 de euro atunci e ok. Singura ta problema este ca te suna noaptea.
Inchide telefonul sau pune-l pe no disturb :)
Orange nu poate restrictiona apeluri doar pe baza unui prefix,punct.

Am si eu o dovada ca Orange este direct implicat. Orange sustine cu tarie ca suntem sunati la intamplare, ca numerele pe care le formeaza hackerii sunt formate la intamplare.
Ei bine, eu am fost sunat in 17.09 la ora 10.58, iar sotia mea 3 minute mai tarziu.
Ce sansa exista ca un hacker sa formeze la intamplare doua numere de telefon, unul dupa altul, iar cei apelati sa fie sot si sotie? 0 %!!! Am fost sunati in ordine alfabetica dupa o baza de date!!! Orange?
Nu am facebook, instagram, nu sunt pe nicio retea de socializare inscris, etc, nu am nici macar smartphone.
Este clar pentru mine ca numarul meu de telefon a fost furat/primit/cumparat din baza de date Orange.
La prima discutie cu Orange mi s-a spus scurt: "Ati depasit minutele internationale!" 30 Euro? Greu de crezut.
Dupa ce am facut rost de desfasurator am descoperit ce s-a intamplat de fapt. Am fost apelat de un nr cu prefix 0094, si am sunat inapoi. Cred!

Cei care au pus pe picioare aceste scheme de tip Wangiri https://comunitate.orange.ro/questions/2357662-avertismentul-orange-frauda-tip-wangiri au intrat in posesia unei baze de date cu numerele voastre de telefon.

Fie au cumparat aceste baze de date din dark web, fie le-au adunat din www cu ajutorul unor robotei programati sa caute in tot www-ul, sa identifice numere de telefon pe care ulterior le salveaza intr-o baza de date.

Apelurile sunt efectuate in mod automat de catre un soft. Nu sta nimeni sa formeze, de mana, fiecare numar de telefon apelat.

De ce operatorii telecom de la noi nu fac nimic concret pentru ca aceste practici sa inceteze? Evident ca este o tema care da de gandit si da nastere la tot felul de teorii ale consipratiei.

Salut Nela !
In ceea ce priveste apelurile acestea fantoma, frauda in sine are loc nu cand raspunzi la apel, ci cand suni inapoi acel numar . De asemenea, mai exista posibilitatea ca tu le incarci lor contul, dar cred ca iti apare mentiunea "apel cu taxa inversa" in acest caz. .

Eu am patit cu un numar din Moldova, si apoi cu unul din Franta, m-au contactat fie ca au nevoie de bani ca sa isi plateasca biletul inspre casa, fie ca vor sa imi lase mostenirea lor, fiindca nu mai au cui. Iti dai seama ca pentru o fractiune de secunda, in al doilea caz, s-a bucurat copilul din mine :)) Apoi mi-am dat seama ca ceva miroase dubios si am blocat numerele .

iuiu
iuiu

iuiu

User level
Nivel
2
1614 / 2000
puncte
Custom field 2
iuiu

Bună sunt Carmen
Nu doar la Orange se întâmplă astfel de fraude. Eu în trecut am avut număr și la Telekom și la Digi și am fost sunată de astfel de numere dubioase. Inițial le-am ignorat, dar au mai sunat și atunci le-am blocat. Deși folosesc cască nu răspund fără să mă uit pe telefon cine mă sună.
O dată, în sediul Digi am văzut o bătrână care avea de plată, săraca, o sumă foarte mare de bani. Degeaba se ruga bătrâna de ei povestind cum a fost păcălită, tot au pus-o să plătească o parte din sumă și au obligat-o să-și închidă abonamentul, astfel pierzându-și numărul, pentru a nu mai plăti toată suma.
Rețelele de telefonie ar trebui să facă ceva în privința asta! Înainte de a conecta apelul să te prevină cu privire la zona dubioasă din care provine și apoi să rămână la atitudinea fiecăruia dacă preia apelul sau nu.

si eu am avut o perioada cand primeam astfel de apeluri, block si sa nu raspunzi

gabriel_mnk
gabriel_mnk

gabriel_mnk

User level
Nivel
1
125 / 750
puncte
Custom field 2
gabriel_mnk

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!