Această întrebare nu a fost actualizată în ultimele 24 de luni, de aceea conținutul poate să nu mai fie de actualitate. Îți recomandăm să folosești funcția de căutare de mai sus pentru a obține un răspuns actualizat.

Întrebare fară răspuns

CJUE - Sumele Percepute Pentru Rezilierea Anticipată A Contractelor Sunt Purtătoare De TVA

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat, printr-o decizie emisă recent, faptul că sumele compensatorii achitate de clienți pentru rezilierea contractelor înainte de termen, din motive imputabile acestora, sunt supuse TVA. Hotărârea curții în speța Vodafone Portugalia a fost așteptată cu real interes, încă de la transmiterea întrebărilor preliminare, și vine în completarea unei decizii mai vechi a CJUE, în cauza MEO.

Ca urmare a acestei decizii, este de așteptat ca autoritățile fiscale să analizeze în detaliu despăgubirile/penalitățile solicitate pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, contestând aspectele formale și analizând mai degrabă substanța economică a acestor plăți.

Totodată, este important de subliniat că DECIZIA SE APLICA PENTRU TOATE TIPURILE DE CONTRACTE CARE PREVAD MECANISME SIMILARE IN CEEA CE PRIVESTE REZILIEREA ANTICIPATA, INDIFERENT DE INDUSTRIA IN CARE CATIVEAZA FURNIZORUL.

Interesul major nu este doar pentru furnizori, ci și pentru clienți, aceștia din urmă fiind cei care, odată ce au plătit TVA pentru sumele aferente rezilierii, își vor pune problema posibilității deducerii TVA, respectiv a justificării legăturii cu operațiunile care dau drept de deducere a TVA.

Sursa - https://financialintelligence.ro/cjue-in-cauza-vodafone-s...

  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

Răspunsuri

N-am urmărit foarte in amanunt problema cu taxele de reziliere, nefiind vreodată în situația asta, dar, ma așteptăm sa fie purtătoare de tva.. de penalități stiu ca nu sunt, dar, ce-i drept, cand spun penalități, nu ma gândesc la taxe de reziliere, ci doar la cele de întârziere achitare facturi..

Interesantă opinia CJUE! Eu știam că la servicii neprestate, nu se plătește tva, dar se pare că nu e chiar așa! Dacă se pot deduce sau nu, rămâne de văzut.

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!