anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

CJUE - Sumele Percepute Pentru Rezilierea Anticipată A Contractelor Sunt Purtătoare De TVA

FaraUnID
Campion certificat
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat, printr-o decizie emisă recent, faptul că sumele compensatorii achitate de clienți pentru rezilierea contractelor înainte de termen, din motive imputabile acestora, sunt supuse TVA. Hotărârea curții în speța Vodafone Portugalia a fost așteptată cu real interes, încă de la transmiterea întrebărilor preliminare, și vine în completarea unei decizii mai vechi a CJUE, în cauza MEO.
Ca urmare a acestei decizii, este de așteptat ca autoritățile fiscale să analizeze în detaliu despăgubirile/penalitățile solicitate pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, contestând aspectele formale și analizând mai degrabă substanța economică a acestor plăți.
Totodată, este important de subliniat că DECIZIA SE APLICA PENTRU TOATE TIPURILE DE CONTRACTE CARE PREVAD MECANISME SIMILARE IN CEEA CE PRIVESTE REZILIEREA ANTICIPATA, INDIFERENT DE INDUSTRIA IN CARE CATIVEAZA FURNIZORUL.
Interesul major nu este doar pentru furnizori, ci și pentru clienți, aceștia din urmă fiind cei care, odată ce au plătit TVA pentru sumele aferente rezilierii, își vor pune problema posibilității deducerii TVA, respectiv a justificării legăturii cu operațiunile care dau drept de deducere a TVA.
Sursa - https://financialintelligence.ro/cjue-in-cauza-vodafone-sumele-percepute-pentru-rezilierea-anticipata-a-contractelor-sunt-purtatoare-de-tva/
2 Răspunsuri 2

Jay
Campion certificat
N-am urmărit foarte in amanunt problema cu taxele de reziliere, nefiind vreodată în situația asta, dar, ma așteptăm sa fie purtătoare de tva.. de penalități stiu ca nu sunt, dar, ce-i drept, cand spun penalități, nu ma gândesc la taxe de reziliere, ci doar la cele de întârziere achitare facturi..

Vio73
#StarMember
Interesantă opinia CJUE! Eu știam că la servicii neprestate, nu se plătește tva, dar se pare că nu e chiar așa! Dacă se pot deduce sau nu, rămâne de văzut.