anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Cum putem optimiza viteza de internet pe WiFi?

NicolaeL
Angajat Orange

Cati dintre noi nu am avut probleme legate de viteza de internet prin WiFi? Mai jos va propun o metoda prin care putem optimiza semnalul WiFi prin cateva setari simple din interfata routerului, fara costuri sau echipamente suplimentare.

 

Pentru exemplificare am ales modelul de router Huawei HG8245H, model pe care il oferim in cadrul serviciului Orange Home.

 

Accesam interfata routerului si mergem pe butonul Status, apoi selectam WLAN Information, iar apoi mergem jos in dreapta pana la optiunea Neighboring AP Information si apasam pe butonul Query.

 

5b9e2d9e78b019a3_imbunatatire_viteza_internet_1_100.png

 

In momentul apasarii acelui buton, pe pagina vor aparea informatii despre canalul pe care este conectat routerul nostru, dar si retele vecine pe care le detecteaza acesta. Cu cat sunt mai multe conexiuni pe acelasi canal, cu atat semnalul va fi mult mai slab, asadar vom selecta un canal mai liber.

 

Pentru a schimba apoi canalul, vom accesa sectiunea WLAN din bara de sus, apoi selectam WLAN Advanced Configuration, iar in partea dreapta vom gasi campul Channel, care standard este setat pe Automatic. Vom selecta din acea lista canalul pe care l-am gasit ca fiind mai liber, iar apoi apasam Apply pentru a salva modificarile.

 

93d243d2879c0335_imbunatatire_viteza_internet_2_100.png

 

Putem schimba si campul Channel Width din 20 MHz in 40MHz, aceasta optiune ar trebui sa faca semnalul din apropierea routerului mai puternic, dar sa ii slabeasca raza de acoperire (nerecomandat in cazul locuintelor mai mari).

 

De asemenea, putem dezactiva si functia de economisire a energiei, mergand pe System Tools – Advanced power management si debifand casuta “Enable Energy Saving”.

 

Pentru routere care nu au functia de Query in intefata, putem folosi aplicatia “Wifi Analyzer”, pe care o putem descarca din magazinul de aplicatii.

 

Aplicatia este foarte utila si usor de folosit si permite analizarea puterii semnalului atat pentru frecventele de 2,4 Ghz, cat si pentru 5 Ghz (in exemplul nostru, reteaua pe care sunt conectat este Orange 2C67). Numarul canalului este dat de varful parabolei, iar puterea semnalului este reprezentata pe verticala.

 

cbd21f9c2868e8f3_imbunatatire_viteza_internet_3_50.png

 

Daca nu stim sa interpretam exact graficul, aplicatia are si o functie care ne poate recomanda un anumit canal, apasand pe pictograma cu steluta de deasupra graficului.

 

Atentie: Aplicatia ne ajuta doar sa identificam ce canal este mai liber, setarea acestuia se va face tot din interfata routerului.

 

ced4af0e88950dcf_imbunatatire_viteza_internet_4_50.png

 

Voi ce alte metode utile mai cunoasteti?

16 Răspunsuri 16

Ascary
Campion certificat
Multumim pentru informatii Nicolae. Cred ca ne vor fi de mare ajutor. Alte metode pentru imbunatatirea wifi-ului ar fi: 1/. Asezarea routerului in pozitia cea mai buna,langa o fereastra sau/si la etaj in cazul cand avem o locuință cu mai multe nivele dat fiind faptul stiut ca undele se propaga mai greu in sus. 2/. Tot din interfata routerului eliminarea altor echipamente care sunt conectate si care nu ne sunt de folos. 3/.Pentru spatiile mai mari folosirea unor extendere care sa ne permita o acoperire mai buna a locuintei 4/.Viteza mica mai poate avea o cauza, daca site-urile pe care le vizitezi sunt gazduite pe servere mai putin performante sau foarte incarcate.In cazul in care, in urma testelor de viteza, lucrurile nu stau prea bine, incearcati mai intai sa restartati router-ul sau/si placa de retea (Control Panel – Network and Internet – Network and Sharing Center – Disable / Enable Adapter). 5/Actualizarea firmware-ul routerului ,cu atentie insa fiindca il putem bloca 6/.Reporniti routerul DOAR dupa 10 secunde dupa ce l-ati scos din priza pentru a avea timp sa se goleasca condensatorii.

Vio73
#StarMember
Interesante explicațiile, mai ales că eu unul, chiar folosesc acest model. Cred că și poziționarea lui în cadrul casei este importantă, adică să poți avea acces în toate ungherele locuinței. Mulțumim!

Miha_Z
#StarMember
Multumim pentru informatii si sfaturi @NicolaeL si @Ascary.

RafaHelper
#StarMember
Interesanta postarea, nu stiam despre aceste aspecte. Acum am verificat si eu routerul meu si partea buna este ca era pe mod automat, astfel alege ce e mai bun. Pot fi marite primele 2 imagini pentru ca nu se vad foarte bine detaliile?

MihaelaC
Community Manager
Community Manager
Ne bucurăm că acest topic este de ajutor 🙂 @Ascary mulțumim pentru completări. @rafa.helper am mărit imaginile, este mai bine acum?

RafaHelper
#StarMember
Multumesc @MihaelaC, este mai clar acum. 🙂

Vio73
#StarMember
Pot să spun că sunt foarte mulțumit de acest ruter (ONT) în comparație cu cel mai vechi.

TheSpecialist
Maestru
O sa încerc și eu setările astea sa vedem ce rezultate obțin. Sper astfel sa am mai multa putere în repetere, ca la mine aici e o oarecare problema.

Ascary
Campion certificat
Poate si niste pointuri mai bune te-ar ajuta. O plasă buna faci cu cele de la Google Nest Wifi .Practic cat ai in router asa ai peste tot.

malcos
Junior entuziast
(poza 1) Router-ul Orange in prim plan (alb) si in background la probabil 1m (negru) am insalat un alt router Asus care preia semnalul de la Orange si mi-l duce cam in toata casa spre deosebire de cel de la Huawei care nu ajunge. In printscreen (poza 2) se vede si ce putere au cele doua routere unde Asus 2.4 este extenderul si Fam_Pisicescu 2.4 este cel de la Orange (puterea semnalului este masurata chiar de unde am facut poza). (poza 3) Schita casei unde cu rosu este marcata locatia router-ului iar cu verde livingul, iar in poza 4 semnalul din zona verde! Distanta 10m. Bottom line. Nu sunt multumit de acoperirea WiFi din casa (toti peretii sunt din caramida si ap este pe un nivel). Pot renunta la abonament chiar daca nu au trecut cele 24 luni de contract dat fiind cele invocate mai sus?!

Salut, malcos! Am trimis solicitarea ta catre departamentul nostru tehnic pentru verificari. Cand vom avea raspunsul acestora iti vom scrie imediat aici. Multumim.

MihaelaC
Community Manager
Community Manager
@malcos ne pare rău pentru întârzierea răspunsului. Așa cum am discutat și în privat, colegii de la tehnic te vor contacta pentru a schimba router-ul existent (single-band) cu un model nou, dual-band. Te așteptăm înapoi în comunitate cu vești bune.

UrbanMan
Începător
Buna ziua! Am solicitat departamentului tehnic schimbarea routerului Huawei HG8245H, avand contract de 3 ani jumate si acesta functionand doar pe 2.4GHZ, cu un router mai nou aparut in oferta, avand optiunea Home Net 1000. Insa mi s-a refuzat acest lucru. Uneori netul se incarca foarte greu sau imi apare ca nu am nici o conexiune. Ce este de facut in acest caz?

DanielaH
Moderator
@UrbanMan, bun venit în Comunitate! Fiind vorba de o problemă punctuală și care implică analizarea contului tău personal, ți-am trimis un mesaj privat (pe adresa de e-mail cu care te-ai înregistrat în Comunitate) și așteptăm răspunsul tău prin reply la acel e-mail. Mulțumim.