Întrebare fară răspuns

Cum putem optimiza viteza de internet pe WiFi?

Cati dintre noi nu am avut probleme legate de viteza de internet prin WiFi? Mai jos va propun o metoda prin care putem optimiza semnalul WiFi prin cateva setari simple din interfata routerului, fara costuri sau echipamente suplimentare.

 

Pentru exemplificare am ales modelul de router Huawei HG8245H, model pe care il oferim in cadrul serviciului Orange Home.

 

Accesam interfata routerului si mergem pe butonul Status, apoi selectam WLAN Information, iar apoi mergem jos in dreapta pana la optiunea Neighboring AP Information si apasam pe butonul Query.

 

 

In momentul apasarii acelui buton, pe pagina vor aparea informatii despre canalul pe care este conectat routerul nostru, dar si retele vecine pe care le detecteaza acesta. Cu cat sunt mai multe conexiuni pe acelasi canal, cu atat semnalul va fi mult mai slab, asadar vom selecta un canal mai liber.

 

Pentru a schimba apoi canalul, vom accesa sectiunea WLAN din bara de sus, apoi selectam WLAN Advanced Configuration, iar in partea dreapta vom gasi campul Channel, care standard este setat pe Automatic. Vom selecta din acea lista canalul pe care l-am gasit ca fiind mai liber, iar apoi apasam Apply pentru a salva modificarile.

 

 

Putem schimba si campul Channel Width din 20 MHz in 40MHz, aceasta optiune ar trebui sa faca semnalul din apropierea routerului mai puternic, dar sa ii slabeasca raza de acoperire (nerecomandat in cazul locuintelor mai mari).

 

De asemenea, putem dezactiva si functia de economisire a energiei, mergand pe System Tools – Advanced power management si debifand casuta “Enable Energy Saving”.

 

Pentru routere care nu au functia de Query in intefata, putem folosi aplicatia “Wifi Analyzer”, pe care o putem descarca din magazinul de aplicatii.

 

Aplicatia este foarte utila si usor de folosit si permite analizarea puterii semnalului atat pentru frecventele de 2,4 Ghz, cat si pentru 5 Ghz (in exemplul nostru, reteaua pe care sunt conectat este Orange 2C67). Numarul canalului este dat de varful parabolei, iar puterea semnalului este reprezentata pe verticala.

 

 

Daca nu stim sa interpretam exact graficul, aplicatia are si o functie care ne poate recomanda un anumit canal, apasand pe pictograma cu steluta de deasupra graficului.

 

Atentie: Aplicatia ne ajuta doar sa identificam ce canal este mai liber, setarea acestuia se va face tot din interfata routerului.

 

 

Voi ce alte metode utile mai cunoasteti?

  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

Răspunsuri

Multumim pentru informatii Nicolae. Cred ca ne vor fi de mare ajutor.
Alte metode pentru imbunatatirea wifi-ului ar fi:
1/. Asezarea routerului in pozitia cea mai buna,langa o fereastra sau/si la etaj in cazul cand avem o locuință cu mai multe nivele dat fiind faptul stiut ca undele se propaga mai greu in sus.
2/. Tot din interfata routerului eliminarea altor echipamente care sunt conectate si care nu ne sunt de folos.
3/.Pentru spatiile mai mari folosirea unor extendere care sa ne permita o acoperire mai buna a locuintei
4/.Viteza mica mai poate avea o cauza, daca site-urile pe care le vizitezi sunt gazduite pe servere mai putin performante sau foarte incarcate.In cazul in care, in urma testelor de viteza, lucrurile nu stau prea bine, incearcati mai intai sa restartati router-ul sau/si placa de retea (Control Panel – Network and Internet – Network and Sharing Center – Disable / Enable Adapter).
5/Actualizarea firmware-ul routerului ,cu atentie insa fiindca il putem bloca
6/.Reporniti routerul DOAR dupa 10 secunde dupa ce l-ati scos din priza pentru a avea timp sa se goleasca condensatorii.

Interesante explicațiile, mai ales că eu unul, chiar folosesc acest model. Cred că și poziționarea lui în cadrul casei este importantă, adică să poți avea acces în toate ungherele locuinței. Mulțumim!

Interesanta postarea, nu stiam despre aceste aspecte.
Acum am verificat si eu routerul meu si partea buna este ca era pe mod automat, astfel alege ce e mai bun.

Pot fi marite primele 2 imagini pentru ca nu se vad foarte bine detaliile?

Ne bucurăm că acest topic este de ajutor :) @Ascary mulțumim pentru completări.
@rafa.helper am mărit imaginile, este mai bine acum?

O sa încerc și eu setările astea sa vedem ce rezultate obțin. Sper astfel sa am mai multa putere în repetere, ca la mine aici e o oarecare problema.

Poate si niste pointuri mai bune te-ar ajuta. O plasă buna faci cu cele de la Google Nest Wifi .Practic cat ai in router asa ai peste tot.

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!