Întrebare fară răspuns

Site-uri Inchise de ANCOM pentru Fake News COVID-19

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM) a decis să închidă o serie site-uri din România pe motivul că au publicat o serie de articole, răspândind informații false cu privire la pandemia de coronavirus.

 

Potrivit unui comunicat ANCOM, măsura de închidere a acestor site-uri a fost luată în baza Decretului de prelungire a stării de urgență pe teritoriul României nr. 240/2020, care prevede, la art. 91, alin. 3 că:

 

”Furnizorii de servicii de găzduire şi furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire."

 

Site-urile care au fost inchise pana in momentul de fata de ANCOM pe motivul că au publicat o serie de articole, răspândind informații false cu privire la pandemia de coronavirus sunt:

 

- stiridemoment.ro;

- breackingnews.xyz;

- romania-veche.ro;

- justitiarul.ro;

- bpnews.ro;

 

Printre titlurile si materialele publicate de aceste site-uri, atat Grupul de Comunicare Strategică si ANCOM a retinut urmatoarele:

 

- "Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl"

- "Coronavirusul Ucis De Polidin"

- "ATENȚIE: TRUC & ÎNȘELĂCIUNE sau Antenele 5G și COVID?"

- "Europe Defender 20 sau începuturile unui nou război mondial?"

- "Adevărul din spatele virusului: Armata americană și Defender Europe 20"

- "Exercițiu militar sau operațiune secretă? Ce caută soldații americani în Verona, fără măști?"

- "Isteria Covid: Pretext pentru legi abuzive și limitarea drepturilor omului"

- "Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”

 

Grupul de Comunicare Strategica menționează că a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că „site-urile menționate selectează și preiau trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor”.

 

„Titlurile materialelor postate pe site-urile menționate fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală. Totodată, site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact”, precizează sursa citată.

 

Deciziile pot fi atacate in instanta.

Răspunsuri

Pagina 2 din 2

Am citit cu atenție recomandările făcute în materialul respectiv și chiar sunt de bun simț! Cred că unele dintre ele le respectăm deja, dar este bine să fim atenți, mult mai atenți!
Mulțumim!

Pentru un utilizator mediu este aproape imposibil sa identifice un Fake News, in prima instanta, chiar si daca tine cont de acele recomndari, chiar daca ele sunt corecte si de bun simt.

Cum am spus intr-o postare anterioara, in spatele acestor Fake News extrem de bine puse la punct stau analisti, psihologi, specialisti pe marketing online. Acestia analizeaza comportamentul vizitatorului si bazat pe interesele acestuia compun, impacheteaza si livreaza informatia.

Sa facem un mic experiment Ad-Hoc:

Navigezi pe internet si vezi un titul de stire de forma:

"ULTIMA ORA Petre Roman s-a aruncat de la etaj! Familia este in stare de soc, cunoscutii sunt in doliu!"

Sau primesti de la prieteni un link care face referire la urmatoarea stire:

"VESTE TRISTA Petre Roman si-a pus capat zilelor. Acesta s-a aruncat de la etaj in aceasta dimineata. Toti cei care l-au conoscut sunt in stare de soc!"

Ce faci: Dai click sau nu?

Daca dai click ajungi pe un site de tip tabloid in care citesti un articol despre un cetatean oarecare, din Bacau, pe numele sau Petre Roman si care s-a aruncat de la etaj.

Este sau nu Fake News?

Aveti idee cate clickuri strange o asemenea postare si cati vizitatori aduce in site? Daca pagina respectiva contine reclame ..... Ka-Ching! Bani in conturile celui carea detine site-ul.

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!