Această întrebare nu a fost actualizată în ultimele 24 de luni, de aceea conținutul poate să nu mai fie de actualitate. Îți recomandăm să folosești funcția de căutare de mai sus pentru a obține un răspuns actualizat.

Întrebare fară răspuns

Avertisment! Utilizatorii Android tinta unui ransomware deghizat in tracker COVID-19

Isteria creata in ultima perioada de virsului COVID-19 s-a resimtit si in lumea IT. Astfel, am vazut o multime de aplicatii in ultima vreme care urmaresc evolutia coronavirusului pe masura ce se raspandeste. Google a incercat sa ia masuri impotriva aplicatiilor malitioase ce puteau aparea in urma acestei situatii, insa se pare ca unele le-au scapat.

 

Compania de securitate digitala DomainTools a gasit o aplicatie numita CovidLock. Aceasta are ca acoperire un tracker de coronavirus si pare ok. Asta pana cand cere utilizatorilor acces la setarile de accesibilitate si permisiuni asupra ecranului de blocare.

 

Din pacate, multi naivi au picat in aceasta capcana, iar ransomware-ul le-a blocat dispozitivele si le-a parolat. Criminalii virtuali din spatele atacului le cer victimelor 100$ in Bitcoin, oferindu-le doar 48 de ore sa faca plata. Daca utilizatorii nu platesc, sunt amenintati ca toate datele din telefon vor fi sterse, iar conturile de social media vor fi facute publice pe internet.

 

Din fericire, cei de la DomainTools sustin ca Android Nougat are un sistem de protectie impotriva atacurilor de acest fel. Singura regula este ca trebuie sa ai o protectie pentru lockscreen activa ca sistemul sa fie eficient. De asemenea, un utilizator de pe reddit a decompilat aplicatia si a gasit cheia de dezactivare a virusului si a facut-o publica.

 

Acesta este motivul pentru care si cei de la Google sfatuiesc utilizatorii sa descarce aplicatii doar din surse in care au incredere si sa foloseasca Play Store cat mai des posibil. Aplicatiile incarcate pe magazinul Android sunt de cele mai multe ori verificate si situatiile ca aceasta pot fi evitate usor.

 

"Criminalii cibernetici vor profita mereu de oameni cand acestia sunt vulnerabili. Se folosesc de evenimente dramatice pentru care fac oamenii sa fie emotionati sau tematori. De fiecare data cand se intampla ceva grav in lume, criminalii virtuali vor profita de ocazie." - DomainTools

 

Asta arata inca o data cat de atent trebuie sa fii in mediul online si dovedeste ca nu poti avea incredere in internet nici macar in situatii de criza. Este trist sa vezi niste oameni atat de deranjati psihic incat sa profite de o situatie precum epidemia de COVID-19, dar asta este lumea in care traim. Daca tu nu iei primele masuri, nimeni nu le va lua pentru tine.

 

Sursa 1 - https://zonait.ro/utilizatorii-android-au-fost-loviti-de-un-nou-ransomware-deghizat-sub-forma-unui-tracker-petnru-covid-19/

Sursa 2 - https://www.domaintools.com/resources/blog/covidlock-mobile-coronavirus-tracking-app-coughs-up-ransomware

Sursa 3 - https://www.reddit.com/r/Android/comments/fj2ixw/coronavirus_tracking_app_locks_up_android_phones/fkkylqu

 

  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

Răspunsuri

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!