Întrebare fară răspuns

Cum se poate evita o eventuala frauda la inregistrarea cu actul de identitate a unei cartele prepay ?

O persoana in varsta se duce sa isi incarce cartela prepay cu actul de identitate; spre exemplu mama; ce garantie are ca odata dat actul de identitate, mai ales la magazinele partener Orange, luna urmatoare se pomeneste ca in loc de cartela prepay are abonament !!! Se pot produce astfel de pacaleli !!!

virgil spornic
virgil spornic

virgil spornic

User level
Nivel
0
72 / 100
puncte
Custom field 2
virgil spornic
  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

Răspunsuri

Nu cred ca la reincarcarea unui cont prepay se va cere actul de identitate. Tind sa cred ca doar la achizitia SIM-ului se va solicita un act de identitate pentru inregistrarea acestuia pe numele persoanei care achizitioneaza acel SIM.

Daca ai un card bancar sau abonament Orange poti efectua reincarcarile prepay din contul tau de abonat. In acest fel eviti mizeriile practicate de multi agenti de vanzari din Shop-urile Orange si partenerii acestora.

Cel putin asa procedez eu cu SIM-ul prepay detinut de unul din parinti.

Nu cred ca se cere act de identitate la încărcare prepay. Daca s-a întâmplat așa ceva in vreun Shop, Store sau magazin partener, va rog sa ne scrieți aici. Cea mai simpla metoda de reîncărcare este cea din contul meu Orange, direct pe numărul de telefon dorit...

I-a cerut buletinul, pe motiv de completare date personale, i-a făcut copie după el și ulterior un abonament, apoi l-a pus să semneze. Din păcate, în vânzări se continuă practica vânzărilor fără acordul clientului.

Eu nu mai sunt pe abonament; am cartela prepay si eu si mama si tocmai am fost informati astazi ca la reincarcarea din ianuarie 2020 vom avea nevoie de acte de identitate !!! Nici astazi nu a vrut sa ne reincarce; a spus ca nu mai are voie . Acest lucru sa intamplat la un magazin partener Orange.

virgil spornic
virgil spornic

virgil spornic

User level
Nivel
0
72 / 100
puncte
Custom field 2
virgil spornic

Am facut si sesizare la serviciul clienti Orange; am vorbit cu o doamna consultant si mi-a spus ca din Ianuarie 2020 la reincarcarea prepay va trebui un act de identitate !!! Ori problema este cea care a mentionat-o cineva mai sus te poti pomeni cu un abonament fara acordul tau.

virgil spornic
virgil spornic

virgil spornic

User level
Nivel
0
72 / 100
puncte
Custom field 2
virgil spornic

Cel mai probabil se va solicita un act de identitate la prima reincarcare din 2020 in cazul SIM-urilor deja active pentru a putea fi inregistrate si asociate cu datele de identificare ale utilizatorului.

Si eu detin un SIM prepay, pe langa abonamentele personale, si inca nu am primit nimic informativ in acest sens. Cred ca daca ai deja cont Orange se presupune ca acel SIM este deja asociat unui utilizator.

Probabil se refera la OUG de identificare a utilizatorilor prepay.

https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/guvernul-a-decis-cartelele-prepay-se-vor-vinde-doar-cu-buletinul-1179132

Momentan, OUG a fost atacată la CCR de avocatul poporului, însă nu s-a judecat această speță. Așteptăm în continuare deznodământul.

Pentru cei care nu stiu inca,la reincarcarea unui prepay in magazin se cere act de identitate.
( O actiune absolut normala intr-o tara normala. Prea multi oameni au fost inselati prin apeluri de pe prepay necunoscute,metoda "accidentul" ,premii imaginare de la Orange etc. Sa se termine odata cu smecheriile astea)

Nu știam ca legea este adoptată și se cere act de identitate.... Mama își încarcă lunar in magazin și nu i-au cerut nimic, încă..!

De ce nu o scutesti pe mama ta de un drum si stat la cozi in magazin? Ai putea sa-i incarci lunar tu din My Orange,automat,luna de luna. Doar e mama ta...

Acum 10 minute am sunat din nou serviciul clienti Orange; de data asta am vorbit cu un Domn; acesta nu stia prea multe. Dar mi-a confirmat existenta posibilitatii de a te pomeni cu un abonament in urma inregistrarii cartelei prepay.

virgil spornic
virgil spornic

virgil spornic

User level
Nivel
0
72 / 100
puncte
Custom field 2
virgil spornic

Cred ca cea mai buna solutie ar fi ca fiecare din contul my orange sa isi inregistreze singur cartela prepay

virgil spornic
virgil spornic

virgil spornic

User level
Nivel
0
72 / 100
puncte
Custom field 2
virgil spornic

Pentru a primi un abonament, trebuie sa existe semnătura ta undeva. In plus, când se face reîncărcarea, instant primești mesaj cu faptul că telefonul tau va fi reîncărcat...

@teacher_ Fa-i o surpriza placuta de aceste Sarbatori,activeaza reincarcarea automata a numarului mamei tale,eventual il poti si administra,apoi anunt-o si vezi ce zice. Eu cred ca se va bucura iar tu nu o sa saracesti daca ii platesti mamei 5 euro in fiecare luna. Daca nu te descurci cu pasii pentru reincarcarea automata al unui prepay Orange prin aplicatia My Orange,scrie-ne aici si te ajutam.

Reancarcarea automata tot o forma de abonament este !!!

virgil spornic
virgil spornic

virgil spornic

User level
Nivel
0
72 / 100
puncte
Custom field 2
virgil spornic

Reincarcarea automata nu are cum sa fie tot o forma de abonament. Prin reincarcare automata autorizez operatorul sa efectueze reincarcarea contului, in fiecare luna la data de ... cu suma de ... pe numarul prepay ...

Reîncărcarea automata se poate opri când dorești..! Pe cand abonamentul are niste termeni și condiții care trebuie îndeplinite.

@Razvan si daca abonamentul este facut cu perioada contractuala pe 2 ani de zile si clientul vrea sa renunte dupa 6 luni, pentru restul lunilor ramase nu va plati clauze contractuale?

Acele clauze sunt ilegale, conform legislației române în vigoare. Operatorul nu are voie să taxeze servicii în avans, dacă nu le prestează.

Razvan are dreptate,clientul poate denunta oricand contractul fara a fi obligat la plata suplimentara a lunilor ramase din contract.

Buna, o varianta ar fi sa reincarci online atat pentru tine, cat si pentru mama ta, se poate direct pe site-ul orange https://www.orange.ro/myaccount/reshape/recharge/by-card/...

O alta varianta ar fi sa apelezi la un prieten care are abonament Orange si sa ii dai contravaloarea reincarcarii si astfel primeste si el net gratuit.

Dar in acelasi timp faptul ca se va cere un act de identitate nu inseamna neaparat ca vor aparea fraude sau ca va fi un lucru rau - in acelasi mod se cer in prezent si la banca sau la schimb valutar actele de identitate pentru orice operatiune. In principiu oricine iti cere actul de identitate este operator de date cu caracter personal si trebuie sa respecte GDPR, va trebui sa iti dea sa semnezi si un acord privind prelucrarea acestor date si va mentiona in ce scop le prelucreaza. In caz contrar, te poti adresa oricand catre Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal pentru a sesiza problemele aparute.

PS Si eu sunt pe prepay, cartela mea e inregistrata de cativa ani pe numele meu si sunt inca tot pe prepay, nu m-a trecut nimeni pe abonament fara acordul meu.

Doar cine are ceva de ascuns se teme ca vezi doamne i-ar folosi cineva datele personale abuziv. Eu n-am nimic de ascuns si nu vad ce-ar face Orange cu datele mele daca mi-as lua prepay si mi-ar cere un act de identitate. Sa le tina la ei,nu imi pasa atata timp cat prin aceasta actiune securizeaza incercarile de infractiuni cu ajutorul cartelelor prepay.

Virgil,daca doresti sa eviti aceasta problema ii poti reincarca mamei tale din aplicatia My Orange(eu asa fac).Introduci nr.ei in aplicatie si e foarte usor sa-i reîncarci.

Pentru reîncărcarea unei cartele nu văd sensul ca să prezinți actul de identitate, aceasta se poate face numai la achiziționarea unei cartele telefonice. Pentru a te trezi cu un abonament este aproape imposibil ,deoarece pentru abonament trebuie să închei un contract și este nevoie de semnătura respectivului. Nu cred că cineva ar fi atît de iresponsabil sa falsifice semnătura sau să înstrăineze o cartelă unui necunoscut.Așteptăm anul următor și vom mai vedea ce se întîmplă dacă se va da o lege sau măcar o ordonanță de Guvern ,deocamdată nu este nimic sigur .

Am incercat o reincarcare online din my orange, dar la urma, ca forma de plata, se cere un card bancar. Eu nu am incredere sa imi las numarul de la cardul de salariu pe net !!! Sa ma trezesc dupa aceea fara salariu !!!

virgil spornic
virgil spornic

virgil spornic

User level
Nivel
0
72 / 100
puncte
Custom field 2
virgil spornic

Nu prea mai avem incotro,platile online sunt din ce in ce mai prezente.Cum ai putea sa platesti atunci cand cumperi ceva online daca nu cu cardul?Daca esti pe abonament poti reincarca un prepay si iti vine pe factura suma pe care ai folosit-o la reincarcare.

Virgil, nu e nicio problemă de încărcare cu cardul a unei cartele telefonice, trebuie să fi atent la numarul de telefon pe cate îl incarci, în rest totul e securizat, nu are acces nimeni la datele tale personale.

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!