Această întrebare nu a fost actualizată în ultimele 24 de luni, de aceea conținutul poate să nu mai fie de actualitate. Îți recomandăm să folosești funcția de căutare de mai sus pentru a obține un răspuns actualizat.

Întrebare fară răspuns

Serviciul de televiziune prin satelit și impactul meteo asupra acestuia

 

Cum funcționează televiziunea prin satelit ?

Marele avantaj al serviciului de televiziune prin satelit constă în independența față de existența unei infrastructuri de cablu în zonă, prin urmare se poate instala în orice locație acoperită de către satelit, singura condiție fiind posibilitatea înstalării antenei astfel încât să aibă orientare către satelitul Astra 5B de unde primește semnal. La centrul de difuzare, furnizorul TV primește semnale de la diverse surse de programare și transmite un semnal de difuzare către sateliți. Sateliții primesc semnalele de la stația de difuzare și le transmit din nou la antena utilizatorului. Decodorul procesează semnalul și îl transmite unui televizor standard.

 

Cum afectează vremea recepționarea semnalului TV?

Pentru că semnalul captat de către antena instalată provine de la satelit, orice obstacol între acestea (vegetație, clădiri, plafon gros de nori etc) poate afecta calitatea semnalului. Astfel, „dușmanul” principal al acestei tehnologii îl reprezintă vremea nefavorabilă. De exemplu, în timpul unei furtuni de ploaie, picăturile pot slăbi sau absorbi semnalul în drum spre o antenă satelit. Ploaia poate provoca, de asemenea, împrăștiere de semnal, deoarece undele electromagnetice se refractă și se difuzează în jurul picăturilor de ploaie de pe suprafața antenei. Ploaia nu este singurul vinovat: zăpada, gheața, vânturile mari și ceața puternică pot afecta semnalul satelitului, prin urmare in zilele cu ninsoare trebuie înlaturată zăpada sau gheața (cu o matură respectiv cu apă rece) de pe antenă astfel încât să poată capta semnalul de la satelit, având grijă să nu fie modificată poziția antenei.

  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

Răspunsuri

Din păcate și la mine la țară, din cauza vremii, atunci când ploua sau e furtuna, nu funcționează decât TVR și ProTV....

teacher_
teacher_

teacher_

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
teacher_

Salut @Cosmin,

Satelitul Astra 5B isi modifica pozitia cand orbiteaza in jurul pamantului?
Daca da, dupa un timp ar trebui modificata si pozitia antenei?

rafa.helper
rafa.helper

rafa.helper

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
rafa.helper

Salut! Eu am acest serviciu din prima zi a emisiei sale și nu am avut niciodată probleme. Dar am antena montată pe peretele casei, sub streașina acesteia. Practic, nu au efect nici ploile și nici ninsorile asupra sa. Singurele momente când se mai întrerupe este atunci când e nor foarte puternic în direcția de unde îi vine semnalul. În concluzie, este foarte bine dacă ai avea această posibilitate.

@rafa.bloger Antena nu trebuie miscata. Satelitul isi pastreaza pozitia fata de Pamant pe parcursul orbitei , acoperind aceeasi suprafata constant.

Satelitul este fix, indiferent de mișcarea de rotație a Pământului. În zonele cu acoperire minima a satelitului (la extremitati), pot apărea probleme de recepție a programelor tv, când condițiile meteo sunt mai dificile (nebulozitate, ploi intense), vegetație care se interpune între antena și satelit. Pe teritoriul României, satelitul Astra are acoperire maxima.

Multumesc @Cosmin!
Era doar o curiozitate, desi nu folosesc serviciul.

rafa.helper
rafa.helper

rafa.helper

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
rafa.helper

Intr-adevar vremea reprezinta un impediment pentru receptarea in conditii optime a televiziunii prin satelit. Si din aceasta cauza firmele care in anumite zone pot oferi doar televiziune prin satelit, pierd clienti in detrimentul celor care ofera televiziune prin cablu, chiar daca vin cu oferte mai bune.

Stiu, am citit toate mesajele si am si eu la fel ca toti ceilalti antena orange calitatea semnalului este 100%.
Pe langa ea am mai instalat o alta antena; am incercat sa prind toti satelitii pe care i-am avut in lista tv; am reusit numai unul singur; nu am putut receptiona semnal in nici un fel; am incercat sa o sucesc cum s-a putut. dar nimic; se pare ca nu am avut acoperire!

Ai incercat cu o antena mai mare de 1,4m cel putin? Ar fi ok si o montura.

Ascary
Ascary

Ascary

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Ascary

Nu o poți folosi pe cea de Orange pentru a recepționa și alți sateliți, pentru că o vei deregla de pe Astra 31,5. Îți trebuie antenă mai mare.

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!