Această întrebare nu a fost actualizată în ultimele 24 de luni, de aceea conținutul poate să nu mai fie de actualitate. Îți recomandăm să folosești funcția de căutare de mai sus pentru a obține un răspuns actualizat.

Întrebare fară răspuns

[Încheiat] Modalități înregistrare cartele PrePay

Salut tuturor!

Mulți dintre voi știți deja că începând cu 1 ianuarie 2020 (UPDATE 31 martie 2020) nu vor mai putea fi achiziționate cartele PrePay fără un act de identitate. Iar persoanele care au cumpărat sau vor cumpăra o cartela până la finalul acestui an vor fi nevoite să își înregistreze datele de identificare până la 1 septembrie 2020.

 

Ținând cont de această situație aș vrea să lansăm o provocare. În opinia voastră, care ar fi cele mai simple modalități de înregistrare a datelor? Cum credeți că ar fi cel mai ușor să se facă înregistrarea persoanelor mai puțin tehnice?

 

EDIT: Ordonanța de Urgență nr 62/2019 a intrat în vigoare în data de 3 Septembrie 2019 și a fost declarată neconstituțională prin decizia Curții Constituționale la data de 18 Februarie 2020. Luând în considerare decizia CCR, datele de identificare ale utilizatorilor de cartele pre-plătite Orange, colectate până în prezent în baza acestei OUG, vor fi șterse.

MihaelaC
MihaelaC

MihaelaC

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Echipă
Custom field 2
MihaelaC

Răspunsuri

Pagina 3 din 5

Într-un sistem informatic bazat pe Windows Server se pot crea foarte ușor grupuri de utilizatori și acorda permisiuni de acces în acel sistem.

Spre exemplu Serviciul Clienți Orange este în mare parte externalizat. Operatorii din prima linie, adică cei care răspund la numărul 300 nu au acces prea larg pe conturile clienților din motive evidente. Din acest motiv, când sunt depășiți de situație, escaladează problema.

FaraUnID
FaraUnID

FaraUnID

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
FaraUnID

Si zici tu ca Orange ar avea incredere si ar fi de acord sa faca usere unor vanzatori de la niste magazine rurale, cand ei dau drepturi limitate si insuficiente propriilor angajati si partenerilor? Crezi tu ca s-ar asocia Orange si celelalte companii cu magazinele din mediul rural? Crezi tu ca si-ar asuma magazinele legile GDPR si statutul de operator de date cu caracter personal si tot ce presupune dupa asta doar pentru a putea inregistra legal cartelele vandute de ei?
Cei de la IT din Orange stiu si ei ce stie toata lumea: Cel mai vulnerabil punct dintr-un sistem informatic e omul.
O sa vedeti ca totul se va vinde exact ca inainte, doar ca unii vanzatori care au idee isi vor asuma sa inregistreze pe site-urile companiilor telecom, contra unei atentii, acele cartele vandute, in numele clientilor, cu orice date, adevarate sau nu, o sa depinda de la magazin la magazin si de la caz la caz.

DC
DC

DC

User level
Nivel
1
353 / 750
puncte
Custom field 2
DC

Problema este pe mâinile cui ajung aceste cartele. Daca sunt niste oameni obișnuiți și cinstiți nu ar fi o problema înregistrarea,grav este când acestea ajung pe mâinile unor infractori ori a celor care vor să comită o infracțiune. Cum nu putem face diferența,nu ne rămâne decât să înregistrăm toate cartelele prepay.

Nu știu dacă ar fi o idee bună cu transmiterea documetelor de identitate online, caz în care nu s-ar respecta principiile KYC (know your client).
De exemplu, nu pot fi deschide conturi bancare online, ci solicitantul trebuie obligatoriu să se adreseze personal cu un act de identitate valid unei unități bancare teritoriale.

În rural exista magazine obscure unde se pot efectua reîncărcări prepay. Acei vânzători au deja acces în platforma pe baza unor credentiale. Cu puțin training se pot ocupa și de aceste aspecte.

Tot în rural exista oficiile Postei Romane care se pot ocupa de acest aspect.

FaraUnID
FaraUnID

FaraUnID

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
FaraUnID

Eu personal sunt perfect de acord cu aceasta situație, mi se pare normal sa se ceara date de înregistrare și la Pre Pay. În Norvegia asa funcționează toate firmele de telecomunicații, nu îți poți cumpăra cartela fără act de identitate. Într-adevăr la noi va fi destul de greu cu înregistrarea celor care au deja cartela, cea mai sigura cale fiind în Shop cu buletinul în mana, altfel vor fi doar date false. Se vor cumpăra cartele pe numele celor mai săraci în schimbul unei sume de bani, asta și pe dincolo se practica. Propun însă dacă se va rezolva cu înregistrările sa se facă și un număr scurt la care poți apela sa afli al cui este numărul. (Tot în Norvegia exista aceasta opțiune, dacă te suna cineva și nu ști numărul, suni la un număr scurt introduci numărul de telefon și primești sms cu numele și adresa celui care te-a sunat).
Nu pot decât sa urez Succes Orange sa reușiți sa înregistrați toți utilizatorii Pre Pay.

Firefly
Firefly

Firefly

User level
Nivel
3
2180 / 5000
puncte
Custom field 2
Firefly

Firefly, din intamplare, vara care tocmai a trecut am fost in Suedia si Norvegia. In Norvegia, cei de la Lycamobile dau cartele pe strada, si nu cer niciun act. Pentru a le putea activa ai doua variante, ori completezi datele in formularul venit odata cu cartela (nu neaparat ale tale, nu cer niciun ID) si le trimiti prin posta, ori completezi un formular on-line, care chiar daca ar cere un act scanat nu au nicio garantie ca e actul persoanei care trimite, poti gasi n poze cu pasapoarte valabile(cu datele, nu coperta) pe net.
In schimb in Suedia cartele se dau la liber si se activeaza la liber, fara ID. Acum vreo 10 ani cand am calatorit prima data in Suedia cartele puteau fi cumparate doar cu un act. Intre timp, vazand ca baza de date se corupe cu timpul si apar din ce in ce mai multe date eronate si false, au elimitat cerinta.
Stiind cum se petrec lucrurile in Romania o sa vedeti ca totul o sa devina o formalitate, inainte se primeau apeluri false la 112 si nu se stia de la cine, acum o sa se primeasca si o sa apara ca venind de la o persoana care nu are treaba cu numarul respectiv, si care o sa zica: "Nu e cartela mea, habar nu am de unde au avut datele mele." Tot blocaj, dar in alt punct. Legea nu e adaptata realitatii romanesti.

DC
DC

DC

User level
Nivel
1
353 / 750
puncte
Custom field 2
DC

Nu știu dacă mai trebuie înregistrate și cartelele prepay primite cadou la abonare/prelungire abonamente. Sau figurează direct pe numele abonatului?

Personal chestia cu datele personale la cartele prepay mi se pare ok, dar in acelas timp nu știu cum vor merge lucrurile pe viitor din cauza GDPR-ului. Personal cred ca aceste doua lucruri se cam bat cap in cap! Eu aștept sa văd cum vor decurge lucrurile pe viitor.

Dupa parerea mea cea mai usoara modalitate de inregistrare a cartelelor ppy este sa fie facuta in orange shop sau la parteneri pentru a putea detine controlul datelor si a nu face inregistrari eronate pentru a avea mai mult de lucru dupa.
Pentru persoanele care nu pot ajunge intr-un magazin orange sa existe un numar de wp sau prin apel la 300 chiar si apel video pentru a putea confirma identitatea persoanei respective.
Cine are cont online sa poata inregistra cartele scanand un act de identitate sau alte metode pentru a dovedi identitatea.
Procesul de inregistrare al cartelelor va necesita o perioada lunga, dar este posibil si cu siguranta se va intampla

DC acum 6 ani când am stat în Norvegia cam asa se întâmplau lucrurile , momentan mai merge soțul din când în când.

Firefly
Firefly

Firefly

User level
Nivel
3
2180 / 5000
puncte
Custom field 2
Firefly

Mihaela, nu ne-ai zis daca a fost vreuna din ideile expuse interesantă, sau voi, dpdv al companiei la ce v-ați gândit dacă această lege va trebui aplicata?

teacher_
teacher_

teacher_

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
teacher_

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!