Întrebare fară răspuns

[Încheiat] Modalități înregistrare cartele PrePay

Salut tuturor!

Mulți dintre voi știți deja că începând cu 1 ianuarie 2020 (UPDATE 31 martie 2020) nu vor mai putea fi achiziționate cartele PrePay fără un act de identitate. Iar persoanele care au cumpărat sau vor cumpăra o cartela până la finalul acestui an vor fi nevoite să își înregistreze datele de identificare până la 1 septembrie 2020.

 

Ținând cont de această situație aș vrea să lansăm o provocare. În opinia voastră, care ar fi cele mai simple modalități de înregistrare a datelor? Cum credeți că ar fi cel mai ușor să se facă înregistrarea persoanelor mai puțin tehnice?

 

EDIT: Ordonanța de Urgență nr 62/2019 a intrat în vigoare în data de 3 Septembrie 2019 și a fost declarată neconstituțională prin decizia Curții Constituționale la data de 18 Februarie 2020. Luând în considerare decizia CCR, datele de identificare ale utilizatorilor de cartele pre-plătite Orange, colectate până în prezent în baza acestei OUG, vor fi șterse.

Răspunsuri

Într-un sistem informatic bazat pe Windows Server se pot crea foarte ușor grupuri de utilizatori și acorda permisiuni de acces în acel sistem.

Spre exemplu Serviciul Clienți Orange este în mare parte externalizat. Operatorii din prima linie, adică cei care răspund la numărul 300 nu au acces prea larg pe conturile clienților din motive evidente. Din acest motiv, când sunt depășiți de situație, escaladează problema.

FaraUnID
FaraUnID

FaraUnID

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
FaraUnID

Si zici tu ca Orange ar avea incredere si ar fi de acord sa faca usere unor vanzatori de la niste magazine rurale, cand ei dau drepturi limitate si insuficiente propriilor angajati si partenerilor? Crezi tu ca s-ar asocia Orange si celelalte companii cu magazinele din mediul rural? Crezi tu ca si-ar asuma magazinele legile GDPR si statutul de operator de date cu caracter personal si tot ce presupune dupa asta doar pentru a putea inregistra legal cartelele vandute de ei?
Cei de la IT din Orange stiu si ei ce stie toata lumea: Cel mai vulnerabil punct dintr-un sistem informatic e omul.
O sa vedeti ca totul se va vinde exact ca inainte, doar ca unii vanzatori care au idee isi vor asuma sa inregistreze pe site-urile companiilor telecom, contra unei atentii, acele cartele vandute, in numele clientilor, cu orice date, adevarate sau nu, o sa depinda de la magazin la magazin si de la caz la caz.

Problema este pe mâinile cui ajung aceste cartele. Daca sunt niste oameni obișnuiți și cinstiți nu ar fi o problema înregistrarea,grav este când acestea ajung pe mâinile unor infractori ori a celor care vor să comită o infracțiune. Cum nu putem face diferența,nu ne rămâne decât să înregistrăm toate cartelele prepay.

Nu știu dacă ar fi o idee bună cu transmiterea documetelor de identitate online, caz în care nu s-ar respecta principiile KYC (know your client).
De exemplu, nu pot fi deschide conturi bancare online, ci solicitantul trebuie obligatoriu să se adreseze personal cu un act de identitate valid unei unități bancare teritoriale.

Există soluții atât online, cât și offline. Ideea este să fie corect puse în aplicare!

Vio73
Vio73

Vio73

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Vio73

În rural exista magazine obscure unde se pot efectua reîncărcări prepay. Acei vânzători au deja acces în platforma pe baza unor credentiale. Cu puțin training se pot ocupa și de aceste aspecte.

Tot în rural exista oficiile Postei Romane care se pot ocupa de acest aspect.

FaraUnID
FaraUnID

FaraUnID

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
FaraUnID

Eu personal sunt perfect de acord cu aceasta situație, mi se pare normal sa se ceara date de înregistrare și la Pre Pay. În Norvegia asa funcționează toate firmele de telecomunicații, nu îți poți cumpăra cartela fără act de identitate. Într-adevăr la noi va fi destul de greu cu înregistrarea celor care au deja cartela, cea mai sigura cale fiind în Shop cu buletinul în mana, altfel vor fi doar date false. Se vor cumpăra cartele pe numele celor mai săraci în schimbul unei sume de bani, asta și pe dincolo se practica. Propun însă dacă se va rezolva cu înregistrările sa se facă și un număr scurt la care poți apela sa afli al cui este numărul. (Tot în Norvegia exista aceasta opțiune, dacă te suna cineva și nu ști numărul, suni la un număr scurt introduci numărul de telefon și primești sms cu numele și adresa celui care te-a sunat).
Nu pot decât sa urez Succes Orange sa reușiți sa înregistrați toți utilizatorii Pre Pay.

Sunt convins că se va putea realiza acest lucru. Va fi o muncă titanică, dar se va reuși!

Vio73
Vio73

Vio73

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Vio73

Firefly, din intamplare, vara care tocmai a trecut am fost in Suedia si Norvegia. In Norvegia, cei de la Lycamobile dau cartele pe strada, si nu cer niciun act. Pentru a le putea activa ai doua variante, ori completezi datele in formularul venit odata cu cartela (nu neaparat ale tale, nu cer niciun ID) si le trimiti prin posta, ori completezi un formular on-line, care chiar daca ar cere un act scanat nu au nicio garantie ca e actul persoanei care trimite, poti gasi n poze cu pasapoarte valabile(cu datele, nu coperta) pe net.
In schimb in Suedia cartele se dau la liber si se activeaza la liber, fara ID. Acum vreo 10 ani cand am calatorit prima data in Suedia cartele puteau fi cumparate doar cu un act. Intre timp, vazand ca baza de date se corupe cu timpul si apar din ce in ce mai multe date eronate si false, au elimitat cerinta.
Stiind cum se petrec lucrurile in Romania o sa vedeti ca totul o sa devina o formalitate, inainte se primeau apeluri false la 112 si nu se stia de la cine, acum o sa se primeasca si o sa apara ca venind de la o persoana care nu are treaba cu numarul respectiv, si care o sa zica: "Nu e cartela mea, habar nu am de unde au avut datele mele." Tot blocaj, dar in alt punct. Legea nu e adaptata realitatii romanesti.

Nu știu dacă mai trebuie înregistrate și cartelele prepay primite cadou la abonare/prelungire abonamente. Sau figurează direct pe numele abonatului?

Vio73
Vio73

Vio73

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Vio73

Personal chestia cu datele personale la cartele prepay mi se pare ok, dar in acelas timp nu știu cum vor merge lucrurile pe viitor din cauza GDPR-ului. Personal cred ca aceste doua lucruri se cam bat cap in cap! Eu aștept sa văd cum vor decurge lucrurile pe viitor.

Dupa parerea mea cea mai usoara modalitate de inregistrare a cartelelor ppy este sa fie facuta in orange shop sau la parteneri pentru a putea detine controlul datelor si a nu face inregistrari eronate pentru a avea mai mult de lucru dupa.
Pentru persoanele care nu pot ajunge intr-un magazin orange sa existe un numar de wp sau prin apel la 300 chiar si apel video pentru a putea confirma identitatea persoanei respective.
Cine are cont online sa poata inregistra cartele scanand un act de identitate sau alte metode pentru a dovedi identitatea.
Procesul de inregistrare al cartelelor va necesita o perioada lunga, dar este posibil si cu siguranta se va intampla

Mihaela, nu ne-ai zis daca a fost vreuna din ideile expuse interesantă, sau voi, dpdv al companiei la ce v-ați gândit dacă această lege va trebui aplicata?

După ce apare legea se va vedea ce este de făcut.cînd o persoană va dori să achiziționeze o cartelă telefonică i se va face o fotocopie Cl.și nu va putea achiziționa mai mult de 2. cartele telefonice.în rețea fără justificare.

Sunt curios dacă s-au făcut progrese legat de acest subiect.

Vio73
Vio73

Vio73

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Vio73

Dar ce se întâmplă dacă cel care a cumpărat cartela și a fost înregistrat ca deținător a acelui număr o dă alt cuiva???

Cred că la următoarea reîncărcare, deținătorul actual ar trebui să-și asume identitatea asupra cartelei respective. Altfel, dacă se întâmplă ceva, este răspunzător cel care a avut-o inițial ( ca și la mașini).

Vio73
Vio73

Vio73

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Vio73

In cazul in care cartela este utilizată in alte scopuri ,ești direct răspunzător și primul verificat ești tu însuși. Ar fi mai indicat ca să nu înstrăinezi cartela astfel nu vei avea probleme.Crăciun fericit.

Ăia care au gânduri necurate, încearcă să ocolească regulile. Sunt curios și eu ce se va întâmpla până la urmă, pentru că nu am mai auzit nimic.

Vio73
Vio73

Vio73

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Vio73

Bine ca in Romania nu prea avem astfel de specimene,totusi se cumparau cu sacosa cartele din Romania pentru aia din strainatate.

Și de acolo poate veni o mare problemă, dar probabil că prin reglementări stricte, există soluții.

Vio73
Vio73

Vio73

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Vio73

Da,de acolo pot veni "surprize" neplacute. Bine ca pe gainarii nostri nu-i duc mintea la actiuni de amploare. Macar din punctul asta de vedere stam bine.

Chiar dacă momentan nu neam confruntat cu astfel de specimene ,nu înseamnă că nu sunt sau că pe viitor nu pot apărea.La capitolul securitate stăm încă destul de bine dar necunoscuți se pot infiltra oricînd și oriunde,de aceea măsuri preventive trebuie luate pentru a fi în siguranță.

Inregistrarea sa se faca din contul My Orange !!! Astfel nu ar trebui sa pui la dispozitia unui agent de vanzari datele personale !!!

virgil spornic
virgil spornic

virgil spornic

User level
Nivel
0
72 / 100
puncte
Custom field 2
virgil spornic

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!