Întrebare fară răspuns

Care sunt avantajele si dezavantajele retelei 5G?

Sunt curios daca cineva stie daca si care sunt dezavantaje ale retelei 5G...

 • Răspunde
 • Distribuie această întrebare

Răspunsuri

Salut!
Un avantaj, este viteza retelei 5G, de pana la 100 de ori mai mare decat in 4G...Un alt avantaj ar fi faptul ca raspunsurile intre dispozitive ar avea o latenta de 1 milisecunda in 5G, pe cand in 4G sunt de 50 de milisecunde... asta este doar pentru cei care utilizeaza cu adevarat reteaua 5G...
Iar ca dezavantaj, s-au efectuat ceva masuratori, si s-au constatat unele riscuri de aparitie a unor boli: orbire, pierderea auzului sau probleme cu tiroida... Oricum, inca este la nivel de testare, deci nu se stie nimic clar. Unii zic ca extista si riscuri cancerigene.
Ai aici un link relativ recent https://www.noobz.ro/2019/06/22/vom-muri-din-cauza-tehnol...

Parca s-a mai discutat despre asta in comunitate.

Principalul avantaj este dat de viteza de transfer a datelor si de aici si domeniile de aplicabilitate: educatie, medicina, armata, invatamant, prezentari interactive, inteligenta artificiala, machine learning, etc.

Dezavantajul este dat ne nivelul de radiatii mult mai mare comparativ cu 3G sau 4G. Momentan tehnologia este in scutec si nu exista suficiente date stranse pentru a se ajunge la un raspuns clar in aceasta privinta.

S-a mai discutat, într-adevăr, foarte mult despre 5G. Mulțumim, Jay & Vio73, pentru link-uri!
De data aceasta întrebarea este una mai punctuala - avantaje vs. dezavantaje, așa că n-o vom închide.
Haideți să punem în balanță plusurile și minusurile tehnologiei 5G, așa cum ne îndeamnă autorul topicului. Care sunt acestea în opinia voastră?

Avantajele sunt:

 • conectarea a cât mai multe obiecte din jurul nostru;
 • posibilitatea de a oferi viteze mari pe foarte multe dispozitive simultan;
 • viteze mult mai mari ale internetului, care te ajută să vizionezi inclusiv filme 4k și multe altele, inclusiv să descarci orice rapid;
 • latență foarte bună;
 • acoperire mult mai mare, etc.

Dacă se folosesc frecvențe joase, care sunt folosite și în cadrul celorlalte tehnologii actuale, adică 2100, 2600, 700, 800, 900, 1800 Mhz, nu prea există riscuri majore suplimentare față de cele din prezent.
Printre dezavantaje s-ar număra (dacă se folosesc frecvențe înalte, de la 3800 Mhz în sus):

 • ne putem radia destul de ușor, pentru că antenele respective vor fi foarte dese, pentru a exista o acoperire bună;
 • apariția altor boli grave cum ar fi cancerul, etc.

Să nu uităm faptul că Orange are acum disponibil spectru în frecvențele de 3400-3800 Mhz și o să participe la licitația pentru cumpărarea de spectru pentru benzi relativ joase, cum ar fi cele de 700, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz ( ce mai este disponibil).
ANCOM va pune la dispoziţia operatorilor interesaţi spectrul disponibil în benzile 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz. În banda de 700 MHz este disponibilă o cantitate de 2 x 30 MHz (FDD) şi 1 x 15 MHz (SDL), în banda de 800 MHz - 2 x 5 MHz (FDD), în banda de 1500 MHz - 1 x 40 MHz (SDL) iar în banda de 2600 MHz - 2 x 40 MHz (FDD).

În ceea ce priveşte banda 3400-3800 MHz, se vor putea aloca 90 MHz (în regim de funcţionare TDD) pe un termen mai scurt, de 6 ani (în perioada 01.01.2020 – 31.12.2025) şi 400 MHz (în regim TDD) pe un termen mai lung, de 10 ani (în perioada 01.01.2026 – 31.12.2035).
Sursa:
http://www.ancom.ro/au-fost-stabilite-conditiile-si-proce...
Ca și concluzie, pot spune că implentarea 5g-ului în frecvențele amintite mai sus nu reprezintă pericol pentru viețuitoare, pentru că nu necesită densificare mare, nefolosindu-se frecvențe foarte înalte (de 26 ghz).

Din cate stiu eu, frecventa mai mare inseamna celule mai mici, ceea ce inseamna acoperire mai mica. De asemenea, inseamna ca undele radio vor avea probleme mai mari in a trece prin pereti. Ceea ce inseamna ca va fi nevoie de mult mai multe repeatere decat in momentul asta. Asta ar fi un dezavantaj. Si mi se pare unul destul de mare.

Avantajul ar fi viteza mai mare.

Nu stiu, eu unul nu sunt asa de nerabdator cu 5G-ul, cu atat mai mult cu cat inca sunt zone in care 4G-ul e foarte slab sau inexistent.

Nu știam că există atât de multe riscuri, și că trebuie să fie celule atât de dese. Ce preferam? Sa riscam, sau nu? Asta este una dintre marile întrebări. Am înțeles că la un test, au murit vreo 100 de păsări...un stol adică, care erau în preajma antenelor, din cauza radiațiilor.

@initiator, poate ne spui și părerea ta personală, am observat că ai un locțiitor mereu.
Părerea mea este că nu văd niciun avantaj la 5G față de acoperirea 4G+, doar marketing și consum ca să investească operatorii în noua tehnologie și utilizatorii să cumpere ultimul răcnet (telefon) cu 5G, care după ce se va fi aglomerat rețeaua, vom avea viteze de 3G, că spectrul radio este o resursă limitată în timp și spațiu.

Nici eu nu vad nici o utilitate pentru utilizatorul obișnuit. O fi pentru armată și dronele lor,pentru cercetare,medicina etc însă pentru noi nu.

@Ascary, trăim într-o lume a vitezei, e normal sa ne dorim și mai multa viteza, deși nici eu nu-i vad rostul, momentan 4G + este super ok. Abia aștept să văd cum e sa fie cu antene 5G la fiecare 100 de metri...

Normal că nu se vor pune antene în frecvențe așa înalte și atunci nu va fi nevoie să fie puse așa dese, deci nici gradul de iradiere nu va fi foarte mare.

Sa speram că nu va fi iradiere deloc, pentru că nu știu cine ar fi de acord cu asemenea procedee. Sănătatea ar trebui sa fie pe primul loc, intotdeauna!

Există un risc de iradiere și acum, la cele actuale. Dar e valabil și pentru alte electronice de prin casă! Așa nu mai facem nimic, că suntem oricum în pericol! Părerea mea este că, dacă se implementează în benzile joase (nu s-a anunțat nimic de 26 Ghz), nu este niciun pericol în plus față de ce există la rețele actuale.

Cred că dacă vor fi probleme in ceea ce privește sănătatea oamenilor se vor găsi soluții că să îndepărteze aceste riscuri. Nimeni nu vrea sa se îmbolnăvească oricate avantaje ar prezenta aceasta tehnologie. Eu continui sa cred că partea cu iradierea este doar o speculație.

Cel mai important avantaj a tehnologiei 5G este viteza incredibila de acces la internet . 4G ofera o viteza maxima, de 1 Gbps, in timp ce 5G va putea oferi o viteza de transfer de pana la 10 Gbps.
O alta caracteristica a retelelor 5G este aceea de a permite conectarea unui numar mult mai mare de dispozitive.
Un dezavantaj al acestei tehnologii este faptul ca va dauna grav sanatatii noastre. Radiatiile de orice natura, afecteaza grav si iremediabil sanatatea noastra. Poate nu suntem constienti si nu vedem cauzele pe loc, dar cu timpul le vom resimti.
De exemplu dr. Jerry Phillips, profesor de chimie si biochimie la Universitatea din Colorado, a transmis urmatoarele:
"Sunt foarte îngrijorat ca infrastructura necesara impune un sistem de radiatii wireless extrem de apropiat de casele noastre, care va emite nonstop. Frecventele radio de la radiatiile wireless actuale au fost clasificate de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept un carcinogen posibil (tip 2B), iar teste pentru frecvente mult mai ridicate nici macar nu au fost facute”.

Avantaje :
1.Este foarte rapida reteaua, are viteza inalta
Dezavantaje :
1.functioneaza pe frecvente scurte
2.Sunt necesare multe amplificatoare la distanta mica unul de altul
3.Scumpa tehonolgia
4.Trebuie sa fie implementate la distante scurte

Treaba este foarte simpla si se aplica oricarei tehnologii prin unde radio:

 • tehnologia 5G va aduce capacitate mai mare in backbone si pe partea de radio catre utilizatorii finali, drept urmare vitezele medii de acces vor creste
 • acoperirea va fi mai restransa datorita frecventelor mai ridicate, astfel ca investitia operatorilor in site-uri 5G va fi si ea mai mare, fiind nevoie de densitate
 • la fel ca orice tehnologie bazata pe unde radio este afectata si de congestia pe partea RF, asa functioneaza orice tehnologie si nu putem depasi fizica
 • latentele vor fi reduse, dar nu cum promit reclamele, intrucat variaza in functie de incarcarea fiecarui site, a traficului si a backbone-ului din spate
 • la un moment dat se va aglomera si aceasta, iar ca urmare vor mai scadea vitezele medii

Ca nota de final eu zic sa ne bucuram de ceea ce avem acum, pana la 5G-ul SA (standalone) mai este. :)

Anonim
Anonim

Anonim

User level
Nivel
2
799 / 2000
puncte
Custom field 2

@Tom, una e ceea ce se speculează in presa... Nu e nimic concret inca, ci doar din anumite teste. Nu cred că vom fi iradiati, pentru că ar fi un genocid, fie că am avea 5G pe telefon, fie că nu. Sunt niste lucruri la care se lucrează încă.

@teacher Pai tocmai asta e ca nu e un genocid imediat, ci in timp. Te imbolnavesti lent si sigur. Nu-i destul ca avem alimente modificate genetic, 4g-ul si wi-fi peste tot. Iar testele privind tehnologia 5G e cat se poate de nociva sunt serioase. De ce nu se publica in masa testele astea? S-a intrebat cineva? Industria farmaceutica trebuie sa bubuie de bani, astfel un om sanatos nu-i bun ci unul mereu bolnav de ceva, orice. Bruxelles a interzis 5G! Oare sunt prosti aia?!

Ce s-a lansat acum, este în benzile 20 ( 800 Mhz) și N 78 (3400-3800), de ci nu este nociv. Practic, banda 20 este utilizată pe scară largă în rural și micul urban pentru 4g și acum. Sigur, așa totul este nociv, inclusiv telefonul mobil.

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!